La primera reunió govern-oposició sobre el Ragull Centre manté el debat i les discrepàncies

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig i Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El curs polític acaba amb el Ragull Centre com un dels temes de discrepància centrals però sense grans novetats. La reunió govern-oposició que s’havia de celebrar al juny i que finalment es va postposar al primer de juliol ja s’ha fet i ha evidenciat novament les diferències d’ERC-MES, PSC i CUP-PC (govern) amb Junts per Sant Cugat i Ciutadans (oposició), així com amb la plataforma ciutadana creada per intentar aturar la proposta urbanística.

Encara a les braceroles del projecte, les al·legacions al conveni urbanístic entre l’Ajuntament i la farmacèutica Ferrer eviten l’aprovació definitiva automàtica del document. “Al document d’al·legacions recollim de manera formal totes les preocupacions que hem mostrat fins el moment”, va explicar Carmela Fortuny, portaveu de Junts, en una roda de premsa en què van anunciar les al·legacions presentades, “és una oportunitat més per aturar el projecte, un pas més de la cursa”.

Junts posa sobre la taula aspectes com ara el que consideren un trencament del model urbanístic, la difícil relació entre ús residencial i industrial, la plaça amb un únic accés, l’aparcament de més de 300 places, l’incompliment dels percentatges d’HPO –sobre el conjunt de la proposta hi ha un 35% d’habitatges amb aquesta protecció, per sota de la llei, als quals el govern suma els dotacionals fins arribar al 61% d’habitatges públics–, la mossegada al sòl industrial i l’impacte comercial. A més, apunten a deficiències en la tramitació per haver presentat informes tècnics anteriors a l’entrada al registre, no tenir cap informe econòmic ni de viabilitat i no estar signats pels tècnics corresponents.

És una mirada quasi idèntica a la plantejada per la plataforma Aturem Ragull Centre a les seves al·legacions, presentades a finals de juny i encara sense resposta. Tot i la coincidència, a Junts defensen que treballen de forma separada tot i perseguir el mateix objectiu. També Ciutadans va anunciar la presentació d’al·legacions tot i que hores d’ara encara no les han fet públiques a l’espera de saber com avança la seva tramitació. Aldo Ciprian, portaveu del grup municipal, dubta que es faci cap canvi en la proposta.

Mentrestant el govern segueix dient que està disposat a negociar canvis. L’alcaldessa, Mireia Ingla, va dir a la roda de premsa de mig mandat que les al·legacions han de servir per fer un procés de revisió per tenir a partir del setembre tres noves propostes de redefinició. Segons l’alcaldessa, aquest canvi vindrà marcat també per les converses amb el veïnat, tenint en compte no només la plataforma Aturem Ragull Centre.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, va aprofitar la roda de premsa per defensar el projecte des de la perspectiva d’habitatge públic: “El govern està disposat a consensuar tots els elements que no toquin l’habitatge, ja que és l’element central”. Aquesta és una de les mesures que estarà inclosa al Pla d’Habitatge Assequible que el govern assegura que presentarà durant la tardor.

Una reunió que no va canviar les mirades

La trobada govern-oposició del passat 1 de juliol va servir per refermar els posicionaments, amb el govern repetint allò que porta dient des de l’inici del debat social i polític sobre el Ragull Centre: que la proposta es troba en els inicis i hi ha marge de millora tot i que esdevé un model referent per la capacitat d’aconseguir sòl públic i destinar-ne bona part a habitatge HPO i dotacional. L’aproximació en la reunió del primer de mes no va suposar més aproximació de posicions.

“Estan oberts a modificacions però no ens han dit a quines”, apunta Ciprian, per a ell, més enllà de l’alçada (planta baixa +10), hi ha tres altres aspectes determinants per poder canviar el posicionament del seu grup municipal: l’encaix de la mobilitat en un context de Zona de Baixes Emissions (ZBE), l’impacte sobre el comerç i l’ús de l’equipament, que ara es preveu com a magatzem i no com a espai de concurrència pública. Tot i això, dubta que s’acceptin les seves al·legacions i que hi hagi un canvi substancial en la proposta.

Junts, que farà “tot el possible per aturar el projecte” tenint en compte el seu desacord fins i tot amb l’emplaçament triat –on sí acceptarien alguna proposta de promoció econòmica i foment de l’activitat industrial i l’emprenedoria– , no ha donat tants detalls de la reunió. Fortuny critica el tripartit perquè considera que no és capaç d’aplicar una política d’habitatge clara i s’ofereix per fer un traspàs de la previsió que havia fet el govern anterior. “Aixa va de bon o mal urbanisme, no de dretes i esquerres”, apunta la portaveu, “els fills Ferrer Salat ho tenen molt bé per ubicar l’empresa a un altre municipi”.

Aturem Ragull Centre demana una reunió amb el govern

Mentre el debat polític segueix el seu camí, la plataforma ciutadana demana novament reunir-se amb el govern, tot dient que s’han fet trobades amb les AFAs del Collserola i el Pla Farreras així com algunes comunitats de veïns. “Malgrat haver-ho demanat públicament en la darrera reunió del Consell del Barri a la senyora Esther Madrona, presidenta de l’òrgan de participació, i haver recollit més de 1.500 signatures, el govern no vol reunir-se amb la Plataforma”, explica Judith Defez, representant del col·lectiu.

Des de la plataforma també consideren que el govern ha menystingut les seves al·legacions i que no tenen cap interès a respondre-les. A més, parlen de caos administratiu amb el que anomenen una “ampliació silenciosa” del període per presentar al·legacions: “L’allargament silenciós del termini d’al·legacions en favor d’un veí, en Xavi, que va sol·licitar accés a l’expedient en data 18/05/2021 i malgrat la notorietat de l’exposició pública, el departament no li va respondre, ni facilitar l’accés. En reclamar aquest fet directament davant de la Secretària General, el departament en data 23/06/2021 li ha obert un nou termini d’al·legacions, per tal que no fos causa de nul·litat del Conveni”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article