La taula de diàleg marca els actes santcugatencs de la Diada

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos (amb galeria més avall): Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Lluny de la unitat d’acció independentista de les Diades del 2017 i dels anys precedents, els actes santcugatencs de la Diada del 2021 han mostrat una clara diferència entre les forces independentistes, dividides per la utilitat o no de la taula de diàleg, alhora que ha servit per evidenciar l’existència d’un punt de trobada entre una part de l’independentisme i una part de les forces favorables a la unitat d’Espanya. Els discursos creuats de les forces polítiques no han eclipsat la celebració més cívica en forma d’ofrenes de les entitats, que en molts casos no han fet cap discurs.

La diferència entre l’independentisme es pot evidenciar prenent el discurs de l’alcaldessa, Mireia Ingla, i el del president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig. Mentre Ingla, amb un text propi, ha reivindicat el diàleg, qualificant la taula com una victòria de l’independentisme, davant de la repressió i d’aquells que mantenen “una narrativa revolucionària i insurrecta però buida de contingut”. Puig, prenent el text de l’Associació Catalana de Municipis, ha parlat d’“Estat demofòbic” i d’aconseguir la independència com a objectiu d’aquesta Diada.

L’únic punt comú de l’independentisme en els diferents discursos ha estat la crítica a la repressió i, amb la resta dels partits, l’esment a la pandèmia, a les víctimes i a la crisi que se’n deriva. Les diferències en són moltes més. Junts també ha marcat distància local referint-se a Sant Cugat com un model d’èxit que s’ha de recuperar, a més de demanar l’amnistia. La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) ha estat més directa encara quan Àngel Segura ha lamentat que no hi hagi cap pancarta antirepressiva a l’Ajuntament.

ERC i el Jovent Republicà, a través dels seus portaveus, Oriol Cisteró i Lara Carbonell, han fet una defensa de la taula de diàleg, tot defensant accions diferents per tenir un futur distint. La representant del Jovent ha defensat la independència com l’únic projecte viable per la igualtat i la justícia social.

En canvi, la CUP, amb un discurs anticapitalista, ha posat en dubte la taula de diàleg i ha cridat a la desobediència civil. “És un moment per no deixar que els governs autonòmics marquin els ritmes del moviment independentista”, ha dit Jordi López. És una idea que ja havia apuntat la diputada Mireia Vehí en l’acte de l’esquerra independentista celebrat després de la marxa de torxes d’Òmnium just el dia anterior. El PDECAT, en canvi, sense renunciar a la independència, ha centrat el seu discurs en l’origen de l’11 de setembre.

Més enllà de l’independentisme

La JSC i el PSC han fet sengles discursos amb una mirada federalista i cridant a un govern català que trenqui la dinàmica independentista que, a ulls de les joventuts, porten incertesa al futur. El representant de la JSC ha fet el discurs mig en català i mig en castellà mentre José Gallardo, en nom del PSC, ha emprat només el català tot cridant a obrir una nova etapa federal.

Sant Cugat en Comú, que conjuntament amb el PDECAT han estat els únics partits sense representació a participar a l’acte de l’ofrena, ha parlat de la crisi social, econòmica i ecològica per dir que cal construir un nou futur. Ramon Gutiérrez, en nom de la formació, també ha reivindicat el diàleg i ha fet esment a altres aspectes com ara l’acollida de refugiats o la mobilització feminista –aquest darrer tema present ni que sigui mínimament a la majoria dels discursos.

Ciutadans, per la seva banda, va anunciar la seva absència als actes de la Diada, tant el de Sant Cugat com el de Valldoreix, en considerar que la jornada ha esdevingut un clam de reivindicació independentista. En canvi, han acudit 15 entitats, algunes de les quals han fet el seu propi discurs: Òmnium, Sant Cugat FC, Escola de Música Tradicional –per primer any–, Qbasquet, ANC, Club Muntanyenc, Geganters –sense el Joan i la Marieta, que estan en un procés de restauració–, Unió Ciclista, Ateneu, Club Rugby, Futbol Sala, Castellers –sense poder fer el tradicional pilar per les restriccions sanitàries–, UESC, Penya Blaugrana i Entitat Sardanista.

Sense mobilització a nivell local

Òmnium i l’ANC, a diferència de l’any passat, no han previst cap acció local, només una trobada al davant de l’estació per acudir a la manifestació de l’ANC a Barcelona. És per això que en els seus discursos han cridat a la mobilització. Òmnium ho ha fet cridant a no renunciar a l’autodeterminació i criticant la persecució jurídica i policial contra l’independentisme, tot criticant el govern espanyol. L’ANC, per la seva banda, demana aturar l’autonomisme per fer efectiva la república.

La resta d’entitats que han parlat a l’ofrena floral han fet referència a la seva activitat. Només Àlvar Roda, president de l’Ateneu, ha fet esment a la situació política actual tot dient que la identitat d’un poble va més enllà de la política i que, per tant, “hem de ser capaços d’entendre’ns sense rancúnia”. L’acte santcugatenc ha estat amenitzat pel Quartet Brossa mentre al de Valldoreix la Coral l’Harmonia ha interpretat l’himne de Valldoreix i els Segadors. El darrer acte de la Diada a Sant Cugat és una ballada de sardanes a les 20h. a la plaça d’Octavià.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article