L’arxivament de la Fiscalia: els pagaments fora de contracte no són infracció penal però hi va haver deixadesa en la fiscalització

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

La Fiscalia Superior de Catalunya considera que no hi ha cap infracció penal en el pagament de factures fora de contracte detectat per un informe de la intervenció municipal del març del 2019 i portat a la Fiscalia pel grup municipal de Ciutadans al maig següent. La resolució ha estat ben rebuda pel grup denunciant, celebrada pel grup de Junts per Sant Cugat i matisada pel govern municipal, que posa èmfasi en la deixadesa dels òrgans de fiscalització apuntada al tancament de la diligència.

En el decret de l’arxivament s’indica que “els òrgans de fiscalització i control de l’Ajuntament, i subsidiàriament els responsables polítics de les àrees corresponents, van ometre els més elementals mecanismes legals que asseguren la necessària transparència, objectivitat i lliure concurrència que ha de presidir la contractació d’empreses per a la prestació de serveis en el sector públic”. Precisament per aquest motiu es remet la resolució a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC).

Els pagaments fora de contracte

La Fiscalia fa la seva anàlisi en base a la presentació de la documentació per part dels tres regidors del grup de Ciutadans, que posteriorment, al març del 2020, la van ampliar amb la presentació de nous informes de reconeixement de crèdit del període 2012-2014. La tasca de la Fiscalia s’ha centrat, per tant, en l’anàlisi dels informes elaborats per la intervenció municipal un cop jubilat l’interventor Francesc Carulla a l’octubre del 2017; en un primer període amb Rubén Bustamante com a substitut provisional fins que a l’octubre del 2018 es va incorporar l’interventor actual, Antoni Calpe.

El canvi de la intervenció va permetre analitzar totes les factures que s’havien pagat fora de contracte, la majoria d’elles pel venciment i no renovació d’aquest. Com ja va explicar aquest diari –amb un llistat amb totes les empreses afectades i la quantitat corresponent a cadascuna d’elles–, en total 1,4 milions d’euros, dels quals pràcticament mig milió corresponien a l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC), del qual depenen el Teatre-Auditori i les biblioteques municipals. En la tasca d’investigació realitzada per la Fiscalia, es rebaixa la quantitat fins a 1,3 milions.

En el decret d’arxivament es repassen els casos de les vuit empreses que més diners van rebre fora de contracte: Veolia Serveis Catalunya (342.833,98 euros), Gobelin Projectes (248.715,41), Clece (237.730,64), Addecco (108.017,86), Citelum Ibérica (66.676,45), Dilmé Fabré Torras i Associats (52.561,86), Fundació Catalana de l’Esplai (50.221,51) i Marfina Bus (46.061,04). Són serveis diversos, des de la neteja al subministrament de personal tècnic per al Teatre-Auditori passant per la creació de l’estudi de seguretat i salut de la rehabilitació de la Unió, entre d’altres. En aquest cas, la incorrecció no era de les empreses ja que, mentre no hi hagués un nou concurs públic, havien de seguir prestant els serveis.

Precisament per solucionar aquesta situació, que la diligència de la Fiscalia qualifica d’“irregularitats administratives”, el govern anterior va impulsar el pla d’acció “que determini les mesures a adoptar per corregir les deficiències, errors i incompliments que s’han posat de manifest”, requerit per la nova intervenció municipal quan es va presentar el primer informe. Calpe com a interventor així com la nova secretària general, Rosa Castellà, fan seguiment de l’aplicació del pla i de les factures per requerir actuar quan es detecten irregularitats administratives com les exposades en aquest cas.

La Fiscalia, al seu informe d’arxivament, especifica que “en cap cas es van destinar els fons municipals a l’abonament de serveis no prestats, capriciosos o superflus”: “Els serveis van ser prestats no per empreses contractades ex novo per part de la corporació sinó per societats que, en els seus àmbits respectius, ja tenien prèviament adjudicada la realització de treballs de la mateixa naturalesa”.

La deixadesa de la intervenció i secretaria anteriors

La Fiscalia considera que si es va arribar a l’extrem d’acumular 1,3 milions d’euros de pagament fora de contracte és per una “sistemàtica omissió de totes les actuacions de control intern i fiscalització de la corporació local, tant en allò relatiu a la prestació de serveis al marge de la normativa de contractació com a l’emissió d’informes de control intern o a l’elaboració de plans de contingència econòmica”.

Per això dedica unes pàgines per analitzar si aquesta deixadesa de Carulla com a interventor i Josep Maria Rigau com a secretari podria ser constitutiva d’un delicte de prevaricació per omissió impròpia, una opció que es rebutja per no complir-se tots els supòsits necessaris per imputar aquest delicte. Tot i això, l’escrit es mostra crític amb ambdós funcionaris i amb el govern municipal: “La investigació realitzada revela una preocupant falta de controls interns a la corporació municipal, tant pel que correspon als funcionaris afectats com a qui en aquelles dates ostentaven responsabilitats polítiques de gestió i govern”.

Segons el decret d’arxivament, aquesta deixadesa va desaparèixer amb l’arribada del nou interventor i la nova secretària: “Aquesta situació, d’aparent descontrol en la gestió i supervisió de despesa, és corregida amb l’arribada al consistori d’aquells funcionaris públics que venen a substituir els anteriors responsables”. S’apunta que la deixadesa de funcions “sembla més vinculada a una certa deixadesa en la gestió ordinària d’assumptes per part dels funcionaris responsables, en edat pròxima a la jubilació, abonada en qualsevol cas també per una falta de supervisió dels responsables polítics de les àrees en què la despesa es focalitza, que per un conscient i voluntari apartament de la legalitat o substitució d’aquesta per la pròpia voluntat o caprici dels funcionaris”.

Pots llegir l’informe de la Fiscalia a continuació:

Les reaccions polítiques

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, grup denunciant, explica que tot i que la Fiscalia no vegi cap infracció penal, sí mostra indicis d’irregularitats, motiu pel qual s’envien les conclusions a Antifrau. Alhora, apunta que l’arxivament d’aquest cas no suposa que no hi hagi altres indicis de corrupció que afecten a Sant Cugat i als governs anteriors, com és la interlocutòria del cas 3%. El portaveu diu que la nova secretaria i intervenció són molt íntegres i anima el govern tripartit a prioritzar els contractes a regularitzar: “Seguirem fiscalitzant al tripartit o a qui sigui”.

Però abans que Ciutadans, els primers a reaccionar van ser els membres del grup municipal de Junts per Sant Cugat, hereus polítics –i amb moltes persones que hi participaven– del govern que va fer aquests pagaments fora de contracte. La seva portaveu, Carmela Fortuny, va comparèixer el passat dijous en roda de premsa per dir que la Fiscalia “no ha vist res” i que el seu grup polític sempre ha treballat per l’interès general.

“S’ha creat una constant ombra del dubte cap a Junts”, denuncia Fortuny, que diu que la resta de partits i el govern actual han fet de jutges i els han atacat a nivell polític, personal i professional, “qui realment surt perdent és Sant Cugat”. A Junts consideren que amb aquesta resolució es demostra que el pacte de govern s’ha construït sobre una mentida i per això demanen que les tres forces del tripartit demanin disculpes. Sobre les irregularitats administratives apuntades per la Fiscalia, recorda que el pla per solucionar els contractes va ser aprovat encara sota el govern de PDECAT-Demòcrates.

El govern tripartit, per la seva banda, ha respost a l’arxivament amb un comunicat de premsa on diu que la Fiscalia ratifica l’informe de la intervenció i el deriva a Antifrau. Posa èmfasi en les irregularitats administratives i el descontrol apuntats per la Fiscalia. Segons l’alcaldessa, Mireia Ingla, parafrasejant la Fiscalia, “es van ometre els mecanismes legals més elementals que asseguren la necessària transparència, objectivitat i lliure concurrència”. També defensa que el govern ha fet suport i ha col·laborat amb la nova intervenció i secretaria general: “Som conscients que no és una situació ni fàcil ni ràpida de resoldre, certament, però hi treballem des de les primeres setmanes d’aquest mandat”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article