L’extraordinarietat burocràtica de la pandèmia: un Ajuntament confinat

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: captures del Ple i de la roda de premsa de Junts

Sant Cugat no celebra cap Ple ordinari des del febrer. El de maig segurament ja serà ordinari però segurament de forma telemàtica. L’Ajuntament s’ha hagut de compassar al ritme de la pandèmia, el que ha suposat decisions ràpides del govern però també l’anul·lació inicial i posterior adaptació dels espais de debat amb l’oposició i amb la resta d’actors polítics de la ciutat. La transformació no ha estat exempta de crítiques, un afegit al debat partidista sobre quines són les accions que s’han de prendre per minimitzar els efectes locals de la COVID-19.

L’aturada de l’activitat ordinària va suposar, de partida, la cancel·lació dels plens ordinaris i de les Audiències públiques que els acompanyaven, obligant l’alcaldessa, Mireia Ingla, a rendir comptes a la ciutadania a través de directes a Instagram i provocant l’adaptació digital dels processos participatius oberts. Però aquesta aturada també suposava parar en sec les comissions informatives en què les tinences d’alcaldia i les regidories expliquen la feina a l’oposició, obrint així espais de debat.

L’activitat es va intentar normalitzar al principi de l’emergència sanitària quan, després d’aturar-se la junta de portaveus –reunió dels portaveus de tots els partits amb representació a l’Ajuntament–, es va recuperar l’òrgan i es va tornar a reunir setmanalment. El dijous passat el consistori va comunicar amb una nota de premsa que té l’objectiu de recuperar una certa normalitat amb tres comissions informatives extraordinàries: Drets Socials i Ciutadania, Promoció Econòmica i Comerç i Cultura i Teixit Associatiu.

Tot i que són àrees que coincideixen parcialment amb les carteres de l’organigrama de govern, fonts institucionals expliquen que es tracta d’una adaptació perquè funcionen al marge de les ordinàries i perquè s’han d’aprovar amb el vist i plau del Ple, que encara no s’ha produït. Alhora, hi ha adaptacions respecte a les carteres de govern ja que la comissió de Drets Socials i Ciutadania, que estarà presidida per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, també incorporarà punts de l’àrea d’habitatge, capitanejada políticament per Francesc Duch.

Aquesta situació deixa a l’oposició a l’espera tot i que agraint que es pugui recuperar el debat entre partits després de més d’un mes de crisi sanitària. La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, va dir ahir en una roda de premsa telemàtica que cal apostar per una governança compartida que considera que fins ara no s’ha produït. En diverses ocasions es va referir a l’acció de govern com una “quarantena de la democràciaˮ, una situació que diu que s’allargarà fins que s’aprovin formalment les comissions anunciades pel govern: “Per què hem d’esperar al Ple de maig? Per què no ho van portar a aprovació al Ple extraordinari del dia 20? Hauríem de començar les reunions i després donar-ne compte al Pleˮ.

Junts s’ha mostrat especialment crític amb l’acció de govern ja que, tot i que reconeixen que s’han pres mesures, consideren que s’hi hauria d’aprofundir més però, sobretot, que s’haurien d’haver treballat conjuntament amb l’oposició. Fortuny recorda que el seu partit ha presentat diversos documents que suposen més de 160 propostes i, tot i que algunes s’han incorporat al paquet de 60 mesures del govern, diu que no hi ha hagut cap tipus de negociació ni reunió específica per parlar-ne. Per això consideren que l’acció arriba tard, a l’igual que l’anunci de reactivar el Consell de Ciutat sense haver aprofitat abans els consells sectorials.

Ciutadans, que el 24 de març va comunicar la presentació de propostes de caire econòmic com fer exempcions en els tributs municipals o la creació d’una finestreta única per resoldre dubtes a empreses i de caire social com la creació d’un servei a domicili per a persones grans i vulnerables, no entra a valorar la creació de les comissions extraordinàries a l’espera de la seva activació: “Ara no tenim cap opinió perquè seria de manera preconcebuda, quan es comenci amb aquestes comissions especials ja podrem parlar amb més fons”.

La tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente, defensa que s’ha hagut de fer una feina molt intensa per adaptar l’Ajuntament a la pandèmia tot i que comparteix algunes de les crítiques: “Treballem per donar resposta a les peticions de l’oposició però no sabem en quins terminis podrem aplicar les mesures. Diu que amb la recuperació del Ple ordinari al maig es tornaran a celebrar les comissions informatives ordinàries tot i que l’Audiència pública és més complexa i encara s’ha d’estudiar si es podrà recuperar i amb quin format.

Conjuntament amb les comissions extraordinàries, el dijous passat l’Ajuntament també va comunicar la posada en marxa del Consell de Ciutat com a “espai consultiu i de deliberació amb representants de la societat civil, per tal de retre compte de les mesures empreses i rebre també propostes i aportacions per part tots els agents de la ciutatˮ. Fortuny va criticar que aquesta opció, que també inclou una modificació del reglament, és poc factible a curt termini i que l’òrgan de participació no es podria activar fins al setembre com a mínim.

“Tenim dos plens extraordinaris pendents, el del pressupost i el del Síndic de Greuges; poden ser moments en què portar a votació els tràmits que han de permetre activar les comissions i el Consellˮ, valora Llorente, “tot i així és cert que amb el reglament a la mà és complicat activar el Consell de Ciutat a curt termini i sense haver-se posat en marxa molts consells sectorials així que estudiem quina fórmula seguir per crear un espai de participació en què tractar la COVID-19ˮ.

El debat polític

Tot plegat ha dificultat la discussió dels partits, atrapats entre la necessitat de prendre mesures urgents, preveure accions futures i adaptar-se a una administració que s’ha hagut d’adaptar a marxes forçades al teletreball. Fins ara el govern ha tirat pel dret, amb la proposta d’un paquet de 60 mesures –incloent algunes de l’oposició i altres actors socials–, el destí de 5,8 milions d’euros per fer front a la COVID-19 –aprovat al darrer Ple– i la previsió d’entre 1 i 1,5 milions de rebaixa fiscal.

Però l’oposició no només no està convençuda amb la forma de fer fins el moment sinó que també critica les mesures preses. La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, va recordar a la roda de premsa d’ahir que el seu partit ha presentat diversos documents que agrupen més de 160 propostes i que aposta per la creació d'un pla Sant Cugat planta cara que inclogui accions i mobilitzi recursos públics i privats per fer front a la crisi econòmica i social derivada de l'emergència sanitària.

En aquest sentit, demanen començar ja les reunions entre el govern i oposició i destinar més recursos pressupostaris. Per això insten el govern municipal a “fer un cop sobre la taulaˮ perquè el govern espanyol cancel·li temporalment les mesures d'estabilitat pressupostària que tenen bloquejat bona part del superàvit acumulat dels anys anteriors. “El que s'ha de fer és permetre que els ajuntaments puguin tenir dèficit per utilitzar el romanent acumulat i per això instem el govern municipal a demanar-ho al govern espanyolˮ, va valorar ahir el regidor Carles Brugarolas, “així podríem mobilitzar 30 milions d'euros més com a mínim".

En cas que aquest canvi no es produís, Junts defensa que es poden destinar més recursos amb dues accions: derivant diners de partides que no es podran executar durant aquest any i destinant més diners del romanent de tresoreria del 2019 que sí es pot utilitzar. “Un pla de 7,5 milions [sumant les despeses i la rebaixa fiscal] com el que ha proposat el govern no és res si s'esperen efectes econòmics d'entre 200 i 300 milions d'eurosˮ, va valorar el regidor, que malgrat això reconeixia la bona intenció d'algunes de les propostes però també considera que algunes de les previstes en matèria econòmica seran contraproduents.

Algunes de les accions econòmiques estan vinculades a l'aprovació del pressupost del 2020, que encara no ha passat ni l'aprovació inicial, el que Junts interpreta com una oportunitat per repensar prioritats. Per ara no hi ha data per a l’aprovació inicial d’uns comptes que Ciutadans també defensa que s’han de canviar. Segons va dir Sergio Blázquez, regidor taronja, al darrer Ple, cal condonar tributs per tal d’evitar endeutar les famílies i empreses, una mesura que també s’hauria de veure reflectida al pressupost de l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article