L’independentisme crida a la mobilització durant el judici

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Sant Cugat ha viscut l’arrencada del judici pel procés entre mobilitzacions de les entitats i partits independentistes, tots ells cridant a seguir amb la presència al carrer i a utilitzar el judici per aconseguir una projecció arreu del món. Així mateix, la figura de Raül Romeva ha estat especialment reivindicada com a santcugatenc imputat en la causa. La primera de les jornades ha tingut una doble mobilització.

La primera acció ha estat l’organitzada per l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) a la porta dels ajuntaments de tot el país, també al de Sant Cugat i a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix. És allà on s’ha fet una doble lectura. D’una banda, per part de l’alcaldessa Carmela Fortuny i del regidor d’Economia Carles Brugarolas, la del manifest consensuat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). D’altra, la de mateixa ADIC.

En la concentració s’hi han agrupat prop d’un centenar de persones, la majoria d’elles treballadores de l’Ajuntament. Mentre l’alcaldessa cridava a la unitat de l’independentisme i restava importància a l’absència de la resta de partits, els representants d’ERC-MES penjaven fotos a les seves xarxes socials des de Madrid, on han acudit per fer costat als imputats conjuntament amb altres representants i ciutadans que s’hi han acostat per denunciar l’inici d’un procés judicial d’un afer eminentment polític.

L’ADIC considera que es vulneren els drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania. Per això han cridat a acusar l’Estat per la repressió judicial, la censura, la fiscalització econòmica i l’ocupació de les institucions catalanes, entre d’altres. Han cridat a l’alliberament de les persones preses i el retorn de les exiliades i han exigit a les forces independentistes la implementació de la República.

Les crides dels lemes “llibertatˮ, “les jutgen a elles, ens jutgen a totesˮ i “l’autodeterminació és un dret, no un delicteˮ han acompanyat bona part de tots els actes del 12 de febrer. L’alcaldessa ha reivindicat el paper que han de jugar les administracions locals durant el judici i ha reivindicat l’absolució com a única via possible. També Gemma Foj, representant de l’ADIC, ha posat en valor la implicació del personal municipal amb les concentracions que duen a terme cada divendres des d’ara fa un any.

El manifest de l’AMI situa l’arrencada del judici com un retorn al franquisme en un dia “on es vol sotmetre el nostre pensament, on es volen doblegar els nostres dretsˮ. Acusen l’Estat d’actuar com una tirania i de tenir una democràcia tocada de mort en tenir una política basada en “la crispació i la destruccióˮ: “Nosaltres volem una cultura política sustentada en el respecte, la tolerància i la diversitatˮ. Així mateix, l’escrit demana justícia en lloc de venjança.

La mobilització més gran, però, ha estat a la tarda, amb la convocatòria conjunta de Sant Cugat per la Independència, Òmnium, ADIC, CDR i els partits independentistes (PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES i Primàries), entitats que han llegit un manifest conjunt. Amb crides per la llibertat i amb crítiques pel procés judicial, la plaça de la Vila ha acollit prop de mig miler de persones. Els representants han portat una imatge de cada pres i entre els concentrats s’han vist pancartes demanant l’alliberament i acusant l’Estat.

Els convocants han cridat a manifestar-se a Barcelona dissabte vinent i a participar a la vaga del proper 21 de febrer. Han destacat les diferències ideològiques dels partits i les persones mobilitzades davant “un judici políticˮ que, al seu parer, vulnera els drets fonamentals de les persones investigades. Així mateix, defensen que un referèndum no pot estar mai fora de la llei.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article