La manifestació contra la pancarta de suport als “presos polítics” acaba amb enfrontaments amb policia i periodistes

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos i vídeos: Jordi Pascual

Prop de 500 persones en el moment més àlgid de la manifestació s’han trobat dilluns a la tarda al davant de l’Ajuntament per demanar l’enretirada de la pancarta ubicada al balcó de l’edifici on es podia llegir “llibertat presos polítics #democràcia”. Entre els manifestants hi havia, a títol individual, membres de Societat Civil Catalana, Ciutadans i Partit Popular –de tots ells hi havia els seus respectius portaveus locals– que, com tants altres cops, han demanat la neutralitat política de la casa de tots. Si bé, el que en un primer moment ha estat una manifestació pacífica amb nens inclosos, ha canviat de to a mesura que s’ha avançat.

Els primers càntics de “yo soy español, “que viva España” i de peticions a l’alcaldessa, Mercè Conesa, per enretirar la pancarta i per col·locar les banderes oficials han anat canviant cap a d’altres més virulents com “TOT Sant Cugat manipuladores”, “Puigdemont a prisión, “Sant Cugat es territorio Nacional” i de referències al sotspresident del govern Puigdemont, Oriol Junqueras, com a osito, parafrasejant els agents de la Policia Nacional que van ser enxampats en una gravació burlant-se del polític. Per moments, la simbologia feixista ha guanyat presència amb creus celtes, un megàfon amb les sigles de Plataforma per Catalunya pintades –portat per Jordi de la Fuente– i banderes espanyoles amb símbols diversos.

Els moments festius, en què els centenars de ciutadans han fet onejar banderes espanyoles constitucionals i han celebrat la manifestació com si d’una gran festa es tractés, s’han desdibuixat a poc a poc ja que, a mesura que la concentració ha pres un toc més feixista, tal com portava hores anunciant-se per les xarxes socials, els manifestants més pacífics han marxat, entre ells els representants de SCC i Ciutadans mentre d’altres s’han apartat, com els del PP, que s’han esperat al final de la concentració per atendre els mitjans de comunicació.

Segons les pròpies entitats han reconegut a través de les xarxes socials, membres d’España 2000 i de Plataforma per Catalunya han estat els encarregats de “defensar la unitat d’Espanya”. A poc a poc els manifestants ultres s’han apropat a la façana de l’Ajuntament per fer cops amb pals de bandera a la pancarta i llençar-li ous tot cridant “hemos sido todos”. Finalment, un home amb un pal que a la punta tenia un cúter ha aconseguit esgarrar la bandera davant la passivitat de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra que, davant la multitud, només han pogut evitar que s’agredissin els periodistes. Tot i que sí han intentat aturar algun manifestant, els ha resultat impossible perquè molts d’ells se’ls han enfrontat. Cap ha estat detingut.

Llavors, l’home amb el cúter ha tornar a esgarrapar la pancarta i diversos manifestats s’han ajuntat per arrencar-la, estripar-la i intentar pegar-li foc, tot i que no ha pres i l’han deixada tirada al mig de la plaça de la Vila. En aquest moment desenes de periodistes s’han ajuntat per gravar l’escena. Ha sigut llavors quan diversos manifestants han posat les seves banderes al davant de les càmeres, han empentat els periodistes i els han preguntat de quin mitjà eren tot criticant el diari local TOT Sant Cugat. La Policia ha hagut de separar els manifestants i fer un cordó.

Amb la premsa protegida, les desenes de persones que encara es concentraven a la plaça l’han reprès amb la pancarta acabant d’arrencar-la i celebrant-ho amb crits d’“oé, oé, oé!” Poc després han marxat cap a la rambla del Celler on han fet més càntics i victorejant cada cotxe que passava amb banderes espanyoles o fent sonar el clàxon com a mostra de suport. Ha estat així com definitivament han marxat per la ciutat deixant la plaça de la Vila plena d’adhesius a favor de la unitat d’Espanya i sense la pancarta al balcó de l’Ajuntament.

Al final de la concentració Álvaro Benejam, portaveu del PP, ha lamentat l’actitud dels que considera una minoria de manifestants en una concentració que, al seu parer, ha estat majoritàriament pacífica. També diu que si l’alcaldessa no hagués penjat la pancarta o l’hagués enretirat, com ell mateix li havia demanat, no s’hauria fet cap manifestació i, per tant, no s’haguessin viscut les escenes que s’han vist. “No estem d’acord amb els quatre indesitjables que han vingut però sí en el fons de la manifestació”, diu. També ha explicat que, tot i que “la neutralitat dels mitjans sempre és discutible”, no és tolerable que s’assenyali periodistes concrets i se’ls impedeixi fer la seva feina.

El regidor de Ciutadans Segio Blázquez també ha condemnat per les xarxes “tot acte vandàlic”, recordant també la manifestació independentista del 20 de setembre que va acabar amb dos cotxes de la Guàrdia Civil amb els vidres trencats i plens d’adhesius i banderes. També l’Ajuntament, a través del seu compte oficial de Twitter, ha condemnat la manifestació i ha defensat que la Policia Local i els Mossos d’Esquadra “han actuat per evitar mals majors en una situació d’extrema tensió”.

Vet aquí un recull d’imatges de la manifestació:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article