MINUT A MINUT: Diada 2019

Fotos: Jordi Pascual

Fem seguiment en directe dels principals esdeveniments de la Diada a Sant Cugat i, per la tarda, al tram on seran els castellers i Sant Cugat per la Independència a la manifestació de Barcelona. Pots seguir-ho al nostre Twitter i a continuació trobaràs els moments més destacats ocorreguts fins el moment.

20h. Una ballada de sardanes posa fi als actes de la Diada

Des de les vuit de la tarda a la plaça d'Octavià una ballada de sardanes amb la Cobla Cituat de Terrassa posa fi als actes de la Diada del 2019 a Sant Cugat.

17:14h. 600.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es manifesten a Barcelona

Ja abans de l'hora prevista per a l'inici de la manifestació organitzada per l'ANC a Barcelona, centenars de santcugatencs eren a la Gran Via. Molts d'ells baixats en tren i d'altres amb cinc autobusos, han participat en una concentració que, segons la Guàrdia Urbana, ha ajuntar 600.000 persones. A banda de persones vinculades a partits i entitats independentistes, a la manifestació també hi han acudit els Geganters i els Gausacs. Els primers han estat al tram 13 (a la Gran Via) amb molts santcugatencs que els han pres com a punt de trobada. Els segons han fet diversos pilars i castells a la plaça d'Espanya.

12h. Acte de la Diada a Valldoreix

La Casa de la Vila de Valldoreix ha acollit l'acte institucional de la Diada, on el president, Josep Puig, ha fet lectura del manifest que ha preparat l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per a l'ocasió. En aquest es reivindica el paper del món local "per treballar per la prosperitat" i es posa l'accent en reptes globals que també s'han de treballar en clau municipal com ara la sostenibilitat i la justícia. El manifest planteja que hi ha una pugna social i institucional a nivell europeu i que, davant els possibles retrocessos, han de primar la "no violència, la justícia, la democràcia i la llibertat". En clau nacional, l'escrit diu que l'Estat viu un procés d'involució democràcia i que Catalunya és menyspreada i reprimida no només pel que fa al procés sinío també per l'infrafinançament. També demana l'absolució en el judici del procés. A continuació el discurs:

L'acte ha estat seguit de l'ofrena floral institucional i dels partits polítics amb represnetació a la Junta de Veïns excepte Ciutadans, que ja va anunciar la seva absència. També hi han fet ofrenes les entitats, seguides del cant de l'himne de Valldoreix i dels Segadors per part de la Coral l'Harmonia de Valldoreix. Fins a les 19h. no es reprenen les activitats a Sant Cugat, amb una ballada de sardanes a la plaça d'Octavià tot i que abans, a les 17:14h. centenars de santcugatencs acudiran a la manifestació de l'ANC a Barcelona.

 10:20h. Ofrena institucional i discurs de l'alcaldessa

Tots els partits amb representació a l'Ajuntament excepte Ciutadans han participat a l'ofrena institucional, que ha estat seguida del cant dels Segadors i, posteriorment, del discurs de l'alcaldessa, Mireia Ingla, amb una bona part de reivindicació en clau local i una petició de “diàleg, reconciliació i debat políticˮ en clau nacional, reivindicant també la societat catalana com mestissa, plural i oberta. “No parlem de banderes, ni de llengües, ni de religions. Parlem d’il·lusió, de futur i d’esperançaˮ, ha dit, “d’això es tracta: d’acostar-nos, d’escoltar-nos i estimar-nosˮ. En aquest sentit ha cridat a les urnes com a solució –reivindicant el referèndum com a solució pacífica–, a aturar “la repressió i la judicialització de la políticaˮ i, en definitiva, a apropar-se entre ciutadans: “Aquest és el desig de moltes catalanes i catalans, també de la majoria dels qui volem una República Catalanaˮ. També ha tingut unes paraules per a l’exconseller pres i santcugatenc Raül Romeva dient que “hauria de ser aquí, amb la seva família, envoltat dels seus amics i dels Gausacsˮ.

Ha parlat de model de país per referir-se a escoles de qualitat, serveis socials que atenen els problemes de la gent, l’habitatge com un dret fonamental i una cultura accessible, entre d’altres. Així mateix ha cridat a complir l’agenda feminista. Portat a la clau local, ha dit: “Quan ens omplim la boca parlant de model de ciutat, en realitat ens hauríem de referir a la feina que fem cadascú de nosaltres per impulsar polítiques integradores i populars, que arriben a tothom i que estan fetes i pensades per a tothom. Polítiques que es contraposen a l’elitisme, l’exclusivitat i la segregació per raons econòmiques o culturalsˮ. Aquí el dicurs en vídeo i en text:

L'acte ha seguit amb música i poesia.

9:40h. Ofrena dels partits amb l'absència anunciada de Ciutadans

Sant Cugat en Comú, Junts per Sant Cugat, CUP, PSC i ERC han participat a l'ofrena dels partits, que ja partia amb l'absència anunciada de Ciutadans, que no està d'acord amb el que considera una politització de la diada. Els Comuns han reivindicat l'esperit "d'un sol poble" i han instat a donar una resposta política a l'encaix nacional i assumir nous reptes per sortir d'"una dècada perduda". Junts, amb les seves joventuts, ha reivindicat una resposta massiva a la sentència i "als embats de l'Estat espanyol". Diuen que "l'única sentència possible és l'absolució" i demanen seguir treballant per la independència.

Dels partits al govern, la CUP ha explicat que ens trobem en un punt d'inflexió i han dit que cal avançar cap a la independència "sense dreceres". Aposten per l'autoorgantizació popular tant per a la independència com per a garantir els drets socials i han fet esment especial al feminisme, la sostenibilitat i la salut. El PSC, amb les seves joventuts, ha dit que avui dia a Catalunya no es garanteix la pluralitat i ha cridat al diàleg per aconsegui runa societat i una Diada inclusives que no excloguin ningú. Per això aposten per "passar el full i sortir del carreró sense sortida". Els socialistes també han recordat la seva companya Maria Dolors Renau, que va morir a finals del mes passat.

Finalment, ERC, també amb les seves joventuts, ha cridat a fer de la sentència el detonant de noves mobilitzacions: "Només si obrim la ment podrem desconcertar l'Estat i obtenir la llibertat". Diuen que la lluita nacional no només va d'independència sinó també de "democràcia i llibertat" i per això criden a "fer seure l'Estat amb els ulls del món a sobre de la taula". Com tots els partits sobiranistes han demanat l'alliberament dels presos. També han reivindicat la lluita feminista.

9:10h. Comença l'ofrena de les entitats sense pilar dels castellers ni els gegants

Una hora més tard de l'hora prevista, ha començat l'ofrena d'entitats. L'ANC i Òmnium han estat les primeres. També hi han participat la Penya Blaugrana (que celebra el seu 40è aniversari), el Rugby Sant Cugat, els Castellers, el Club Muntanyenc, els Geganters, l'Ateneu, la UESC, la Unió Ciclista i el Sant Cugat FC. Molts d'ells han cridat a l'alliberament dels presos, amb un record especial a Raül Romeva per part dels Castellers. El Rugby, el Club Muntanyenc, els Geganters, la UESC, la Unió Ciclista i el Sant Cugat FC no han fet dicurs. Aquesta vegada, la pluja ha impedit que els Castellers aixequessin el pilar que fan cada any i que els Geganters portessin els gegants.

8h. La pluja dificulta els preparatius de l'ofrena floral

El temps ha obligat a no fer la marxa a peu de l'ANC que havia de travessar Collserola per acudir a la manifestació de Barcelona. Mentrestant a la plaça de Rafael de Casanova la pluja dificulta els preparatius de l'ofrena floral. Durant la primera hora cap entitat hi ha acudit a fer la seva ofrena.

Prèvia

La Diada comença a Sant Cugat amb les ofrenes florals de les entitats i dels partits polítics a la plaça de Rafael Casanova. De 8 a 10 del matí es faran aquestes ofrenes, seguides a les 10 per l’ofrena institucional i cant conjunt dels Segadors amb el Quartet Catalònia. Dels partits amb representació al consistori només Ciutadans ha anunciat la seva absència en desacord amb el caire polític de la jornada. Un quart d’hora més tard l’alcaldessa, Mireia Ingla, oferirà el seu missatge institucional a la mateixa plaça. Finalment, per la pluja, s'ha cancel·lat la columna organitzada per Sant Cugat per la Independència que havia de travessar Collserola caminant fins a Barcelona per arribar posteriorment a la manifestació de la tarda.

A les 12 del migdia se celebra l’acte institucional de la Diada a la Casa de la Vila de Valldoreix. Hi participa l’EMD com a institució, entitats i partits polítics –tampoc hi acudirà la representant de Ciutadans–. La Coral l’Harmonia cantarà Els Segadors i l’himne de Valldoreix. La jornada segueix a Barcelona amb la manifestació organitzada per l’ANC sota el lema Objectiu independència on s’hi desplacen centenars de santcugatencs (l'ANC local té assignat al tram 13 i els castelleres seran a l'11). A les set de la tarda acaben els actes de la jornada amb una ballada de sardanes a la plaça d’Octavià.

Notícies relacionades