MINUT A MINUT: Eleccions 26M

Imatge: Jordi Pascual

Durant el dia d’avui se celebren les eleccions europees i municipals. A les europees hi ha 39 candidatures. A les municipals 12: ERC-MES, Ciutadans, Sant Cugat per la Independència - Primàries Catalunya, Proposem per les minories, PSC, PP, Sant Cugat en Comú, Junts per Sant Cugat, CUP-PC, Units per Sant Cugat, Podem i Vox. A més a Valldoreix es poden triar presidenciables de sis candidatures: Junts per Valldoreix, Guanyem Valldoreix, Ciutadans, PSC, Valldoreix per la Independència - Primàries Catalunya i PP. Els col·legis electorals obren a les 9 del matí i tanquen a les 8 del vespre. Fem seguiment de la jornada al nostre Twitter.

A continuació, els principals esdeveniments fins el moment.

20h. Tancament dels col·legis amb un únic incident notificat

Tots els col·legis electorals han tancat les seves portes per iniciar el recompte, que començarà per les eleccions europees. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha valorat la jornada positivament tant per l'augment de la participació que s'ha registrat en els dos avançaments com per la normalitat de la jornada. Al termini de la roda de premsa ha explicat que només s'ha registrat un incident al col·legi electoral de l'Arxiu Nacional referent a uns apoderats de Sant Cugat per la Independència - Primàries Catalunya. Segons la formació, l'incident ha estat que els seus apoderats portaven llaços grocs; la policia ha aixecat un informe intern i els presidents de mesa ho notificaran a la Junta Electoral. En diversos col·legis alguns apoderats han explicat petites incidències com paperetes tapades amb les d'altres partits, sobres amb paperetes a dins i apoderats amb samarretes i carpetes de la formació política a la qual pertanyen tot i que són afers que s'han solucionat sense recórrer a la policia ni aixecar cap incidència.

Un cop tancats els col·legis, comença el recompte, que s'allargarà durant tota la nit. elCugatenc en farà seguiment amb la participació del cap de redacció i encarregat del seguiment de la jornada, Jordi Pascual, al programa de la nit electoral de Televisió de Sant Cugat. Pots seguir-lo en directe aquí.

18h. La participació supera el 50% i és lleugerament més alta a les europees que a les municipals

El segon avanç de participació dibuixa un clar increment de participació en les eleccions europees amb 13 punts més que al 2014 fins situar-se al 52,3%. També es registra un fort creixement de 8,18 punts a les municipals, amb una participació de 52,2%.

14h. Creix la participació respecte al 2014 i al 2015

L'avanç de la participació de les 14h. mostra un increment de la participació 4,35 punts a les municipals a Sant Cugat arribant a un 36,68%. L'increment encara és major en les europees ja que la participació se situa en un 34,6%, 8,20 punts per sobre que al 2014.

9 - 10h. Obertura de col·legis sense incidents i poca afluència de votants

La jornada electoral ha començat sense incidents a Sant Cugat. A les 9:15h. totes les meses electorals han estat constituïdes i en ple rendiment permetent el dret a vot de les 63.350 persones censades. L'arrencada no ha tingut cap incident remarcable, tret la indisposició d'un president de mesa que ha necessitat atenció mèdica en un dels col·legis. Durant la primera hora poques persones s'han apropat als col·legis electorals. La primera de les dades de participació es donarà a les 14h.

Prèvia

Un total de 62.680 santcugatencs i santcugatenques són cridats a les urnes aquest 26 de maig. La ciutat disposa de 86 meses electorals distribuïdes en 31 col·legis, els mateixos que en les darreres eleccions generals. Pots consultar-los en aquest mapa. La ciutadania haurà d’elegir entre 12 candidatures a les municipals i 29 a les europees, en què la circumscripció és estatal. A més, el veïnat de Valldoreix haurà d’escollir el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada entre sis candidats. Espanya elegeix 54 eurodiputats. Sant Cugat 25 regidors i Valldoreix un president/a i vuit vocals.

Els col·legis obren les portes a les 9 del matí i les tanquen a les vuit del vespre. Hi haurà dades de participació a les 14h. i les 18h. Al final de la jornada electoral l’alcaldessa, Carmela Fortuny, farà una valoració a les 20:30h. a l’Ajuntament. A partir de les 21h. comença el programa especial de les eleccions a Televisió de Sant Cugat, on participarà el nostre company Jordi Pascual.

Notícies relacionades