Mocions del Ple d’abril: Promusa, OMET i estabilitat pressupostària municipals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

11 mocions i una retirada han marcat la sessió plenària ordinària corresponent al mes d'abril. Des de Promusa fins al debat nacional passant pel finançament local i la seguretat al municipi. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Acord per visibilitzar les persones amb problemes de salut mental i combatre l’estigma.

Proposada inicialment per Ciutadans, tots els grups s’han sumat a una moció perquè la Taula de Salut Mental segueixi visibilitzant les persones amb problemes de salut mental a través d’accions consensuades. La proposta també preveu treballar un Pla d’Acció que té, entre d’altres objectius, canviar les actituds discriminatòries.

El Consell d’Administració de Promusa seguirà tenint majories diferents a les del Ple.

A proposta d’ICV-EUiA, ERC-MES, Ciutadans, CUP-PC i PP, al Ple d’abril s’ha proposat que el Consell d’Administració de l’empresa pública d’habitatge municipal representi les majories del Ple i, per tant, equiparar-lo tant al Ple com a la Junta General de la mateixa empresa. El vot contrari del govern, el PSC i l’abstenció del regidor no adscrit han servit per tombar la proposta. El govern i el regidor socialista consideren que per al bon funcionament de l’empresa el Consell d’Administració ha de tenir una majoria diferent a la Junta General, convidant també actors no partidistes com representants veïnals.

Sant Cugat retrà homenatge a Guillem Agulló.

Com ja va fer Valldoreix ara fa un mes, Sant Cugat també retrà homenatge a l’antifeixista valencià assassinat ara fa 25 anys Guillem Agulló. Com a l’EMD, la proposta inclou transmetre a la comissió de nomenclàtor la proposta per dedicar-li un espai públic. La moció conjunta d’ERC-MES, PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ICV-EUiA i PSC ha rebut el suport dels grups proposants i del regidor no adscrit.

L’Ajuntament actualitzarà el Fons Patrimoni del Sòl i Habitatge.

A proposta inicial de la CUP-PC, PDECAT-Demòcrates i ERC-MES, tots els grups han votat a favor d’actualitzar el Fons Patrimoni del Sòl i Habitatge, un fons finalista perquè el seu patrimoni sigui utilitzar per a l’adquisició i urbanització del sòl destinat a habitatges de protecció pública, a la conservació i rehabilitació dels béns propis del patrimoni o a la construcció de sistemes urbanístics de titularitat pública.

L’Ajuntament demana l’alliberament dels presos i el retorn dels “exiliats”.

A proposta inicial d’ERC-MES, PDECAT-Demòcrates i CUP-PC, els proposants, ICV-EUiA i el regidor no adscrit han votat a favor d’una moció que demana l’alliberament dels polítics catalans presos i el retorn dels que es troben a l’estranger. També es fa èmfasi en la sobirania de les institucions catalanes, en la defensa dels drets polítics dels diputats, es crida a la mobilització, es demana implicació del teixit associatiu, es compromet a la no assistència de membres del consistori a actes en què hi participin càrrecs del govern espanyol, es demana la intervenció europea pel que consideren una vulneració de drets i es dóna suport a Roger Torrent i la plataforma Espai Democràcia i Convivència.

En defensa del funcionament de l’OMET en quant a esport escolar.

Després de l’anunci no concretat encara per part del regidor d’Esports, Eloi Rovira, del possible traspàs de les activitats esportives escolar que fins ara organitzava l’OMET a les AMPA i AFA del municipi, PP i CUP-PC han presentat una moció conjunta que demana l’aturada d’aquest canvi, mantenir el compromís amb la OMET, aplicar millores i revisar el Programa d’esport en edat escolar, comprometre’s a no fer grans canvis de funcionament i informar de qualsevol canvi al Consell d’Esport i els grups polítics. Ha prosperat l’esmena de PDECAT-Demòcrates per eliminar l’acord que pretenia aturar el canvi. Finalment, l’oposició del govern i l’abstenció del PSC no han servit per aturar el sentit original de la proposta.

Suport a Proactiva Open Arms.

Tots els grups polítics, a excepció de Ciutadans i PP que s’han abstingut en un dels acords, han votat a favor de la proposta de PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC per donar suport a l’ONG Proactiva Open Arms en la seva tasca de rescat de persones al Mediterrani i rebutjar les acusacions que han rebut, demanar la retirada dels càrrecs als seus treballadors i l’aixecament de la immobilització del vaixell per part de les autoritats italianes. El debat ha arribat just després que la justícia italiana hagi dictaminat que el vaixell podia tornar a navegar.

Petició de canvi de la Llei d’estabilitat pressupostària i per a l’autonomia municipal.

A proposta inicial d’ICV-EUiA, tots els grups excepte Ciutadans (abstenció) i PP (en contra) han votat a favor de demanar al govern espanyol que es reformi la Llei orgànica 2/2012 que marca les bases de la gestió municipal de les finances prioritzant el pagament del deute quan hi ha superàvit, un pal a les rodes, segons els proposants, per a aquells municipis que ja tenen una situació econòmica sanejada. Es demana així mateix que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que pressioni per revisar l’anomenada regla de la despesa, una norma que dificulta l’increment de les inversions. PDECAT-Demòcrates ha presentat esmenes demanant la flexibilització de la regla, la modificació d’un real decret perquè es pugui incorporar la construcció d’habitatge protegit com a inversió financerament sostenible a poder fer amb el superàvit de l’any anterior i que es comenci aplicar ja amb la liquidació del pressupost vigent.

Debat sobre l’increment del preu de l’aigua.

A proposta del PSC, el Ple ha tingut un gran debat sobre l’increment d’un 11,88% de la tafia de l’aigua subministrada per Aigües Ter-Llobregat. Els socialistes demanaven rebutjar l’increment, recuperar la gestió pública i incentivar la reducció del cànon general de l’aigua. Si bé, la moció tenia esmenes d’ICV-EUiA perquè es marqués un calendari d’actuacions per fer possible la gestió pública i una de PDECAT-Demòcrates augmentant la part argumentativa. Finalment, tots els grups a excepció del PP, que s’ha abstingut, han permès que s’aprovi la proposta incorporant les esmenes.

Discussió sobre la ràtio de policies a Sant Cugat.

A proposta del PP, el Ple ha tingut un ampli debat sobre la seguretat a la ciutat. Els populars demanaven arribar a la ràtio òptima de la mà de la Conselleria de l’Interior, augmentar la plantilla de la Policia Local, reforçar els torns de nit, incrementar la formació davant els canvis legislatius, adquirir més vehicles tot terreny, crear un Reglament de Segona Activitat de la Policia Local, informar del grau de desplegament del Pla Local de Seguretat i constituir el Consell de Seguretat i Convivència durant els propers dos mesos. La proposta ha tingut esmenes de PDECAT-Demòcrates i ERC-MES, que, en ser difícils de compaginar, s’han deixat sobre la taula en la moció per fer una proposta més consensuada de cara al proper Ple.

Decau la proposta del PSC “pel diàleg i la reconciliació”.

El PSC ha portat una moció per demanar el compliment de la llei, el respecte a les decisions judicials, el debat polític com a solució, la creació d’un marc de diàleg entre les forces polítiques catalanes i fer una crida a la calma i serenor de la ciutadania davant el debat polític nacional. El text ha generat un gran debat entre els que defensaven que no es podia interferir en un procés judicial i els que creien que no es poden respectar, que no acatar, resolucions judicials que consideren injustes. És per això que la votació s’ha fet punt a punt, acabant decaient tota la proposta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article