Mocions del Ple de desembre: mesures COVID-19, oficina bancària al barri del Monestir i Veneçuela

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Quatre mocions, una d’elles retirada, han marcat la sessió plenària desembre, la darrera de l’any, celebrada de forma telemàtica per fer front a la COVID-19. En fem un repàs a continuació. També pots repassar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Rebutjada la moció de Ciutadans per fer un nou pla de rescat per la COVID-19

Només el grup proposant ha votat a favor de la proposta de Ciutadans per fer un pla extraordinari de rescat social i econòmic per a famílies, empreses, entitats, el sector cultural i esportiu de Sant Cugat pel segon brot de COVID-19. Proposen eliminar taxes, tributs i impostos del 2020 als sectors afectats, bonificar el pagament de l’IBI, crear una partida d’ajuts a fons perdut per a empreses i famílies, ampliar els ajuts a la cultura i l’esport, elaborar un pla de priorització de la despesa pública i aturar o postposar els projectes municipals no prioritaris.

Els taronja també demanen fer un informe sobre la planificació de recursos per atendre les necessitats sorgides arran de la pandèmia i preveure totes les mesures al pressupost del 2021. També proposen instar el govern espanyol que els ajuntaments puguin utilitzar durant els propers anys –ara es preveu per al 2020 i 2021– la totalitat del romanent acumulat i al de la Generalitat a tornar el deute amb l’Ajuntament.

Junts ha optat per l’abstenció tot dient que cal mesures que mobilitzin també el sector privats mentre els tres grups del govern han votat en contra tot defensant les mesures aplicades fins el moment.

Retirada comissió operativa per al sector de l’esport

Junts per Sant Cugat ha retirat la moció per crear una comissió operativa per al sector de l’esport que hauria de recuperar la tasca feta en el marc del Pla Estratègic de l’Esport 17-26 per revisar-lo i actualitzar-lo i preveure les accions a fer durant aquest mandat. L’òrgan estaria participat per la Coordinadora d’Entitats Esportives, Sant Cugat Creix, Paidos, Team Partners i les forces polítiques i es diferenciaria del Consell de l’Esport per centrar-se en fer una tasca operativa al voltant del Pla Estratègic. El grup proposant ha acceptat retirar-la tenint en compte que fa pocs dies que Francesc Carol ha assumit la regidoria d’Esports i els ha demanat un termini d’un mes per mirar-se bé aquest afer. La presentaran novament al gener.

Rebutjada la moció sobrel’oficina bancària al barri del Monestir

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat per fer una consulta ciutadana sobre la possible reobertura d’una oficina bancària a l’avinguda Cerdanyola davant la desaparició de tots els bancs al barri. En cas que el resultat sigui favorable a la reobertura, el grup proposa que el govern es reuneixi amb entitats financeres per negociar-ne la reobertura. No marquen, però, quines possibles mesures aplicar –bonificacions, reducció d’impostos...– per convèncer les entitats.

Ciutadans ha votat en contra tot argumentant que no hi ha cap informe de la secretaria que determini si es pot demanar a un banc –sense concurrència pública– la reobertura d’una oficina. Una mirada similar ha pres el govern, que ha optat pel vot contrari tot dient que una consulta pública ha de tenir més cos que la proposada i advertint que proposar la reobertura a un banc en concret podria considerar-se prevaricació.

Rebutjada la moció de Ciutadans per fer suport a l’oposició veneçolana

El grup proposant i el PSC han votat a favor de la moció de Ciutadans per rebutjar les eleccions parlamentàries convocades a Veneçuela el passat 6 de desembre, uns comicis que va guanyar per majoria absoluta el Gran Polo Patriótico Simón Bolívar amb una participació del 30,5%. Els taronja s’alineen amb una part de l’oposició veneçolana, que rebutja la convocatòria per considerar que no tenia totes les garanties. Per això, demana que l’Ajuntament faci suport a aquestes forces i crida, seguint el posicionament del Consell d’Assumptes Exteriors de la Unió Europea, a celebrar eleccions presidencials i, posteriorment, legislatives.

Junts, ERC-MES i la CUP-PC han votat en contra amb motius diferents però coincidint els tres amb què aquest no és un afer local tot i que el grup proposant tot sovint demana que el Ple debati d’assumptes que afecten directament la ciutat. Els primers han demanar no fer servir Veneçuela com una arma llancívola entre partits, els segons han criticat la política Monroe dels Estats Units i els darrers ham dit que Veneçuela ha sofert un cop d’estat per part de l’oposició i un bloqueig econòmic per part de les empreses que han agreujat la situació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article