Mocions del Ple d’octubre: capital de la sardana, agenda urbana i independentisme

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Quatre mocions i una d’institucional han marcat el segon Ple del curs polític amb el moment polític i social ben present.. A continuació expliquem el debat i propostes. També pots consultar els punts de govern i la crontracrònica de la sessió plenària.

Sant Cugat formalitza la candidatura per ser capital de sardana el 2022-23

La proposta que inicialment havia presentat Junts per Sant Cugat a petició de l’Entitat Sardanista ha esdevingut moció institucional, el que significa que tots els grups polítics donen suport a formalitzar la candidatura de la ciutat com a capital de la sardana per a l’any 2022-23. El suport significa que l’Ajuntament farà l’acompanyament tècnic corresponent. D’aquesta manera, es comunica el suport institucional a la Confederació Sardanista de Catalunya i es posa en valor la tasca de l’Agrupació i l’Entitat Sardanistes de Sant Cugat.

L’Ajuntament s’adhereix a l’Agenda Urbana de Catalunya

En forma de moció institucional l’Ajuntament ha donat suport a la que havia estat una proposta inicial de Junts per Sant Cugat a instància de l’Entitat Sardanista perquè Sant Cugat s’adhereixi a l’Agenda Urbana de Catalunya, constituïda al 2018 amb la participació de la Generalitat, els governs locals i el teixit social i econòmic amb l’objectiu d’elaborar una agenda d’actuacions per fer front als reptes de les ciutats. La proposta suposa l’adhesió, crear un pla de formació per a les persones que s’hi hagin d’implicar, incorporar la mesura al Pla d’Acció de Mandat (que no s’ha pogut presentar pel període electoral), crear una comissió de seguiment i establir una coordinació amb les persones responsables del desenvolupament de l’Agenda Urbana.

Ciutadans es queda sol en la “la condemna de la violència i del terrorisme en democràciaˮ

Només el grup proposant ha votat a favor de la proposta de Ciutadans per condemnar la violència i el terrorisme en democràcia, una proposta que pren el context actual i les detencions dels membres del CDR a finals de setembre per tal de condemnar el terrorisme i la violència que segons els taronja propugna l’independentisme, rebutjar “l’assetjament a la Guàrdia Civilˮ i “l’actitud irresponsable d’alguna polítics que persisteixen en buscar la divisió, la radicalització i el qüestionament de les institucions de l’Estatˮ. És una moció que també es presentarà al Ple de Valldoreix ja que neix del partit a nivell nacional. Junts per Sant Cugat ha preferit no respondre a les acusacions. ERC-MES ha condemnat la violència i els excessos policials. El PSC s’ha abstingut per no posicionar-se a cap dels bàndols. Finalment, la CUP-PC ha dit que la lògica repressiva ve de lluny i que la proposta barreja conceptes.

Debat sobre la seguretat a l’oci nocturn

Només el grup proposant ha votat a favor de la proposta de Ciutadans per incrementar la seguretat a les zones d’oci nocturn, una moció que demana crear una ordenança de convivència ciutadana que reguli el consum d’alcohol en espais públics i acompanyar-la d’un creixement de les mesures d’inspecció i control de la venda de begudes alcohòliques a menors. Es demana, així mateix, un increment de les mesures de vigilància a l’entorn dels espais d’oci i la creació de campanyes informatives de prevenció destinades als joves. Finalment es demana estudiar fórmules d’oci alternatiu impulsades des de l’administració. Junts per Sant Cugat ha dit que no compartia alguns dels temes supòsits de la moció però, entenent la preocupació comuna, ha instat el grup proposant a retirar la proposta i treballar-la conjuntament. El govern ha dit que ja s’hi treballa en diverses accions i que no comparteix la mirada coercitiva en quant a la seguretat.

El Ple rebutja “la criminalitzacióˮ del moviment independentista

El grup proposants, ERC-MES i la CUP-PC han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat en què es demana denunciar la criminalització que sofreix l’independentisme, segons el grup proposant, i així mateix “rebutjar fermament les irregularitats jurídiques i les vulneracions dels drets humans que s’hagin pogut donar en la detenció de nou ciutadans catalans en l’operació impulsada per l’Audiència Nacional i la Guàrdia Civilˮ, en referència a les detencions dels membres del CDR a finals de setembre. La proposta demana defensar el lliure exercici dels drets civils i polítics i reivindicar la lluita democràtica i pacífica i, en conseqüència, “condemnar la violència de qualsevol tipusˮ. És una moció que també presentaran al Ple de Valldoreix. Els proposants han instat directament al PSC a posicionar-s’hi, tot i que els socialistes han optat per l’abstenció per no ficar-se en la política de blocs. Ciutadans ha dit que tot i que potser els violents són una minoria sí consideren que hi ha violència organitzada i que els partits independentistes no l’haurien d’emparar.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article