Mocions del Ple de febrer: Arcadi Oliveres fill predilecte, Agència Tributària de Catalunya i suport a les escoles de música, teatre i art

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Tres declaracions de la junta de portaveus, una moció institucional i cinc dels grups polítics han marcat la sessió plenària de febrer, celebrada de forma telemàtica per la COVID-19. A continuació fem un repàs d’aquestes. També pots consultar els punts de govern debatuts i la contracrònica del Ple.

Suport a la República Àrab Sahrauí Democràtica

El proper 27 de febrer farà 45 anys de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica i, per celebrar l’efemèride, la junta de portaveus ha aprovat sumar-se al manifest de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí amb què es pren el compromís de fer onejar la bandera sahrauí el proper dia 27. En el manifest es recorda que l’Estat espanyol és encara ara la potència administradora del territori i que per això hauria d’assumir les seves responsabilitats per assolir una solució negociada. També es fa una crida a les Nacions Unides per garantir el referèndum d’autodeterminació i es demana l’alliberament dels activistes sahrauís presos. Pots llegir el manifest complet aquí.

Declaració per una recuperació verda i socialment justa

Inicialment prevista com a moció dels tres grups de govern, el Ple ha servit per llegir una declaració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat per una Recuperació Verda i Socialment Justa amb què es pren el compromís d’incorporar la recuperació verda i socialment justa a les polítiques de reactivació econòmica municipal, alienades amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

També es reforça l’ambició climàtica accelerant la transició energètica a través de l’autoconsum i les renovables dins del Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, es pren el compromís de potenciar l’economia circular, d’afavorir la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire, de preservar la biodiversitat dels espais naturals urbans i periurbans com a eina de resiliència i adaptació a la nova realitat, es fa suport a un sistema alimentari sostenible amb més productes locals i es fa una crida a repesar l’educació ambiental. Pots llegir la declaració completa aquí.

Inici del procediment per declarar Arcadi Oliveres fill predilecte de Sant Cugat

També en forma d’acord de la Junta de Portaveus, el Ple de febrer ha acordat iniciar els tràmits per concedir a l’economista i activitats Arcadi Oliveres el títol de fill predilecte de la ciutat per la seva trajectòria a favor de la pau i del desarmament i les nombroses iniciatives en favor dels drets humans i la justícia social. Durant les darreres setmanes la família ha comunicat que Oliveres es troba greument malalt. El Ple ha iniciat el tràmit amb una declaració institucional que repassa part de la seva trajectòria professional i activista.

El Ple contra les armes nuclears

El Ple, en una moció institucional en el sentit de l’IVAN Citties Appeal, es posiciona en contra de les armes nuclears i fa suport al tractat sobre la seva prohibició. Es mostra solidaritat amb les víctimes, es demana el desarmament i s’insta el govern espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides. A més, se suma a l’ICAN Citties Appeal, que diu així:

La nostra ciutat està profundament preocupada per la greu amenaça que suposen les armes nuclears per a les comunitats d’arreu del món. Creiem fermament que els nostres ciutadans tenen el dret de viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Qualsevol ús d’una arma nuclear, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per tot això, donem suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i cridem els nostres Governs a signar-lo i ratificar-lo.

L’Ajuntament no pagarà els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya

Tot i que Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat, presentada a petició de l’Assemblea Nacional Catalana, l’Ajuntament no pagarà els tributs a aquest òrgan ja que el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, s’hi ha negat tot dient que es podria incórrer en una possible falta civil o penal. La proposta pretenia que l’Ajuntament pagui l’IRPF i l’IVA a través de l’Agència Tributària de Catalunya, que hores d’ara fa d’intermediària amb l’espanyola però que, a ulls de l’entitat independentista, ha de servir per començar a construir les estructures d’una República Catalana independent.

Suport a les escoles de música, teatre i art

Tots els grups han votat a favor de la moció proposada per les escoles de música, teatre i art de la ciutat per rebre suport davant la dificultat que travessen per la COVID-19. Les escoles van presentar la proposta en una concentració a finals del mes passat i ha arribat al Ple a través dels grups d’ERC-MES, PSC, CUP-PC i Junts per Sant Cugat. Es demanen mesures compensatòries a les administracions superiors i que l’Ajuntament mantingui els ajuts municipals. Desenvolupem aquest tema amb més detall a la contracrònica de la sessió.

Es rebutja la moció per construir un aparcament al CAP de Can Mates

Només Junts i el grup proposant han votat a favor de la moció de Ciutadans en què es demana construir un aparcament pavimentat, gratuït i amb zona vermella al costat del CAP de Can Mates, com ja va aprovar el Ple al novembre del 2016. A més, la proposta demana accelerar els tràmits administratius i reservar les partides pressupostàries suficients per fer-ho possible. XXXX

Rebutjada la moció perquè els comerciants puguin aparcar a l’àrea verda

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de Ciutadans per crear una targeta taronja de comerciant per habilitar els comerciants a aparcar a les zones d’aparcament regulat.

El Ple denuncia la manca de mesures estatals de suport al comerç

ERC i el grup proposant han votat a favor de la moció de Junts per “denunciar la nul·la implicació del govern de l’Estat en l’aportació d’ajuts directes a comerç, restauració, autònoms i PIMES davant l’actual crisi econòmica provocada per la COVID-19”. En conseqüència es demana instar el govern espanyola a crear ajuts directes i aportar recursos a les comunitats autònomes. La CUP-PC s’hi ha abstingut mentre PSC i Ciutadans han votat en contra.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article