Mocions del Ple de maig: Can Canyameres, ERTOs i Ragull Centre

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una declaració de la Junts de Portaveus, dues mocions institucionals i quatre dels grups de l’oposició han marcat la sessió plenària d’abril. A continuació fem un recull de les mocions. També pots trobar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Declaració contra la LGTBIfòbia

En forma de declaració de la Junta de Portaveus, el Ple s’ha posicionat contra l’LGTBIfòbia en què es fa un breu repàs a la història del reconeixement dels drets de les persones LGTBI, amb un esment especial a la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia i la d’igualtat de tracte i no discriminació. “El conjunt de les institucions catalanes vol expressar la seva voluntat d'assegurar el compliment d'aquestes lleis i el seu desplegament a tot el territori mitjançant la xarxa territorial de Serveis d’Atenció Integral LGBTI, per tal de reconèixer, visibilitzar i posar en valor les diversitats sexuals i d’expressió de gènere i atendre de manera integral en cooperació interadministrativa i interdepartamental les persones dels col·lectius i llurs entorns”, recull la declaració.

L’acord està marcat per la celebració del dia internacional contra l’homofòbia, 17 de maig: “Amb motiu d'aquesta jornada, doncs, condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d'hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius i a tota la societat civil per a eradicar tot tipus de discriminació i violència per raó d'identitat de gènere o d'orientació afectiva i sexual”. Pots llegir la declaració completa aquí. El govern ha aprofitat la declaració per anunciar la posada en marxa d’una nova campanya per visibilitzar el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI.

Revisió dels terminis d’execució de la rehabilitació de Can Canyameres

En forma de moció institucional, proposada inicialment per Junts per Sant Cugat, el Ple ha aprovat una proposta per revisar els terminis contemplats al Pla funcional de la masia de Can Canyameres per intentar que es pugui inaugurar abans del 2025. També es pren el compromís de recollir una partida per a aquest propòsit en els propers pressupostos municipals. És una petició que també han fet els veïns en el marc del Consell de Barri.

Petició per millorar la gestió dels ERTOs

En forma de moció institucional, presentada inicialment per Junts per Sant Cugat, el Ple demana al govern espanyol desencallar els tràmits de totes les persones afectades per ERTOs. També es demana als ministeris corresponents que emprenguin les reformes necessàries per evitar que les persones afectades pels ERTOs havin de fer una declaració automàtica de la renda per haver tingut dos pagadors. També es reconeix l’esforç de les persones treballadores i dels sectors afectats.

Tombada la moció contra el Ragull Centre

Només els grups proposants han votat a favor de la moció de Ciutadans i Junts per Sant Cugat amb què es demana la paralització sine die del projecte del Ragull Centre. Amb la moció es demana obrir un debat amb les principals entitats veïnals de l’entorn i amb els partits polítics per consensuar el projecte. També es demana que els equipaments que s’hi instal·lin no tinguin ús de magatzem sinó d’atenció a al ciutadania així com executar les promocions d’habitatge protegit ja previstes i preveure les de la propera dècada. S’ha repetit en gran mesura el debat generat al Ple anterior, quan es va aprovar el conveni entre l’Ajuntament i la farmacèutica Ferrer. Junts i Ciutadans han insistit que es tracta de perdre sòl industrial i alterar el model de ciutat mentre el tripartit defensa que el projecte permet fer habitatge públic, guanyant espai públic a una parcel·la que hores d’ara és privada.

No es provarà la creació d’espai segur de COVID i un certificat verd, per ara

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat amb què es demana un espai d’activitat segura que permeti acompanyar la recuperació de la normalitat així com la implementació d’un sistema digital de certificat verd que n’ajudi a la gestió. També es demana dotar les farmàcies de tests ràpids i als comerços, empreses, instal·lacions públiques i entitats dels lectors dels certificats. Ciutadans s’ha abstingut tot argumentant que cal tenir una mirada més àmplia i que, per tant, no és una mesura a aplicar només a un municipi. Més o menys el mateix ha argumentat el govern, tot indicant que el Departament de Salut ja intenta elaborar un certificat verd que sigui d’aplicació arreu del país i sobre el qual els ajuntaments podran preveure accions.

Suport al noi de la dessuadora taronja

Les tres forces independentistes han votat a favor de la moció d’ERC-MES, CUP-PC i Junts per Sant Cugat per rebutjar la detenció de Guillem Padilla en el marc de les protestes per la sentència del procés, condemnar els abusos i arbitrarietat policials, demanar l’anul·lació de la causa i demanar l’absolució de l’investigat. El PSC ha optat per l’abstenció tot fent suport a l’encausat i reconeixent el sistema judicial mentre Ciutadans ha votat en contra criticant que s’ha fet un ús polític d’un menor.

Cooperació per l’accés universal a les vacunes

Els grups proposants han votat a favor de la moció de la CUP-PC, ERC-MES, PSC i Junts per Sant Cugat a proposta d’Amnistia Internacional, Medicus Mundi, Metges del Món, Metges sense Fronteres i Oxfam Intermón per demanar l’accés universal a les vacunes. Per això es demana cooperar a escala mundial i eliminar els obstacles que impedeixen que les vacunes arribin a tot el món. Es tracta de prestar assistència tècnica i econòmica a altres estats. També es demana acordar l’exempció temporal i puntal d’alguns aspectes de l’Acord sobre els aspectes dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç, que impedeixen a algun països accedir a les vacunes. Ciutadans ha votat en contra tot oposant-se a la liberalització de les patents ja que les consideren una forma d’afavorir la investigació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article