Mocions del Ple de novembre: il·luminació de Nadal, retirada de la medalla d’or a Juan Carlos I i suport a la Marea Blanca

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Dues declaracions institucionals, dues mocions institucionals i tres mocions han marcat la sessió plenària novembre, celebrada de forma telemàtica per fer front a la COVID-19. En fem un repàs a continuació. També pots repassar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Declaració pel 25N

Un any més, Sant Cugat se suma al manifest del dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb la lectura del manifest conjunt de les quatre diputacions, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i la Delegació del Govern a Catalunya. Enguany el manifest recorda l’assassinat de tres germanes Mirabal, activistes polítiques i membres de la resistència, ara fa 60 anys, motiu pel qual es va elegir el 25 de novembre per commemorar el dia en contra de la violència masclista.

El manifest parla del confinament, tot dient que els agressors han hagut d’emprar menys força per mantenir els seus desitjos i privilegis: “L’aïllament i l’increment de la violència psicològica ha estat freqüent en contextos en que s’ha reduït la xarxa social i l’activitat habitual de les dones per les restriccions de moviments, la reducció de la interacció social o l’augment del teletreball”.

Declaració davant la reactivació de la guerra entre el Marroc i el Sàhara Occidental

En motiu de l’escalada militar i fi de l’alto al foc entre el Marroc i el Sàhara Occidental, el Ple ha acollit la lectura d’una declaració de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. En aquest s’explica que des de fa tres setmanes civils sahrauís protesten de forma pacífica al sud-oest del país bloquejant una carretera que uneix la zona ocupada marroquina amb Mauritània. L’exèrcit marroquí va actuar a la zona el passat dia 13, del que l’autoritat sahrauí ha qualificat d’agressió tenint en compte que incompleix l’alto al foc.

Davant l’escalada militar, la declaració demana al Marroc que compleixi els acords signats i es retiri de la zona, a la comunitat internacional que vetlli per la celebració d’un referèndum d’autodeterminació i que es designi un nou enviat especial per al Sàhara Occidental (vacant des del 2019). En clau estatal i nacional, s’insta els governs a promoure un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí i que es prenguin mesures davant l’explotació il·legal de recursos naturals sahrauís per part del Marroc. Pots llegir la declaració completa aquí.

Sant Cugat instal·larà senyalització per distribuir l’afluència de gent a l’eix de vianants

En forma de moció institucional, proposada inicialment per Ciutadans, tots els grups polítics han acordat instal·lar senyalització vertical a l’eix de vianants per tal de distribuir l’afluència de gent en motiu de la COVID-19. També s’incorporaran cartells per recordar que és obligatori l’ús de mascareta i respectar la distància de seguretat. La moció també preveu aplicar-ho als passos de vianants. L’objectiu és aconseguir senyals que indiquen l’ordre de la marxa.

S’incrementarà la il·luminació de Nadal

En forma de moció institucional, proposada inicialment per Ciutadans, tots els grups polítics han acordat reforçar la il·luminació nadalenca i estendre-la a altres eixos comercials com Mira-sol o Volpelleres. També es preveu fer activitats lúdiques obertes seguint els protocols vigents en cada moment. L’objectiu és que la il·luminació i les activitats puguin reforçar l’activitat comercial.

Modificada la moció de Junts sobre gent gran

Tots els grups han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat sobre gent gran però amb les esmenes del govern incorporades. En la moció Junts proposava que el Consell de la Gent Gran treballi de forma transversal amb la resta de consells, que la nova residència inclogui habitatges tutelats, que l’Ajuntament reservi una partida per instal·lar oxigen a les residències, que es creï un servei de taxi adaptat i a demanda, que s’habiliti una línia Bus-Gran per al centre, que s’endegui un programa d’inclusió digital, que s’iniciï un programa de llars compartides i que, mentre duri la pandèmia, es reforci el manteniment de residències i s’estableixin protocols per garantir la trobada dels residents amb els familiars.

Les esmenes retiren els acords sobre la línia d’autobús i la instal·lació d’oxigen a les residències, mesures que no es poden fer de cop ni són competència de l’Ajuntament. Els acords són: garantir el treball transversal entre el futur consell de la gent gran i la resta de consells sectorials, continuar la feina del govern per fer una segona residència pública, treballar amb el Departament de Salut i Benestar per la instal·lació d’oxigen a les residències, seguir amb els programes d’inclusió digital, seguir amb els projectes per fer llars compartides, àpats a domicili i el programa radars. Junts ha votat en contra del tercer acord, el referent a l’oxigen.

El Ple retira la medalla d’or de la ciutat a Juan Carlos I

Els tres grups proposants han votat a favor de la moció d’ERC-MES, CUP-PC i Junts per Sant Cugat, presentada a instància d’Òmnium Cultural, per retirar la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit Juan Carlos I. Òmnium ha recollit un total de 1.387 signatures per a aquest propòsit. El PSC s’ha abstingut després d’haver fet una proposta que canviava l’argumentari però mantenia l’acord i en sumava un altre per retirar símbols franquistes de la ciutat. Ciutadans ha votat en contra.

El Ple demana la reobertura total dels CAPs

Tots els grups polítics han votat a favor de la moció que han presentat CUP-PC, Junts per Sant Cugat, PSC i ERC-MES en nom de la Marea Blanca Sant Cugat perquè l’Ajuntament demani la reobertura total dels CAPs i consultoris, el restabliment de la visita presencial (fent que l’atenció telefònica sigui només per a qüestions que es puguin resoldre totalment per aquesta via), que es recuperi la figura de metge/ssa i infermera de referència per a cada pacient i que el pressupost d’atenció primària arribi a un 25% de tot el pressupost sanitari.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article