Mocions del Ple de febrer: auditoria, transport, pensions i vaga feminista

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

12 mocions han marcat la sessió plenària ordinària corresponent al mes de gener. Si bé, la petició d'una nova auditoria davant dels nous indicis de presumpte finançament irregular de Convergència ha estat la més rellevant i debatuda. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

S'auditaran les obres per les quals Convergència s'hagués pogut finançar irregularment.

Tots els grups excepte PDECAT-Demòcrates han votat a favor de la moció d'urgència presentada per CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA per fer una auditoria a les noves obres en què s'han trobat indicis de finançament irregular de Convergència. La proposta també recollia que el govern trametés al ministeri fiscal i a l'Oficina Antifrau la documentació demanada per la fiscalia i aquella referent a les investigacions del diari El País. També es proposa que si l'auditoria troba indicis de finançament irregular es trametin les dades a la Sindicatura de Comptes i el Tribunal de Comptes. La prosposta venia marcada per esmenes de PDECAT-Demòcrates demanant un canvi de l'enunciat, que parlava directament de corrupció de Convergència, canviant les peticions d'aprotar informació a la fiscalia per donar compte del que ja s'ha entregat i les seves respostes així com animant als càrrecs electes a presentar a la fiscalia qualsevol prova incriminatòria. Els exconvergents fan esment especial a l'arxivament de l'ofici de l'Oficina Antifrau referent a les obres del Complex Esportiu de Mira-sol. Desenvolupem aquest afer amb més detall a la contracrònica de la sessió plenària.

S'acorda pactar un calendari d'actuacions sobre el transport públic a La Floresta.

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA han portat al Ple de gener una moció per començar a fer accions de millora al transport públic de La Floresta, proposant la modificació de l'itinerari de la L3 i agumentant-ne la freqüència així com connectar la línia amb Les Planes amb un transport a demanda. També proposaven canvi de recorregut a la L4 ampliant la freqüència de pas a cada 25 minuts incorporant el transport a demanda en el seu funcionament, entre d'altres. La proposta portava una esmena quasi global de PDECAT-Demòcrates i que ha estat aprovada amb el suport del PSC i el PP per la qual no es determinen els canvis concrets sinó que es pren el compromís d'acordar un calendari d'actuacions derivades de la prova pilot de transport a demanda que l'Associació de Municipis pel Transport Urbà (AMTU) ha fet a Can Barata. La idea sorgia del Consell de Barri de La Floresta, que també havia rebutjat la contraproposta del govern, un fet que ha portat lligat un debat si els grups polítics han de portar mocions nascudes d'espais de participació.

L'Ajunament instarà una millora de les pensions.

ERC-MES i ICV-EUiA han portat a aprovació al Ple de gener una moció negociada amb la Plataforma de Pensionistes local per demanar canvis en el sistema de pensions. La seva proposta ha rebut el suport de PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el regidor no adscrit. Ciutadans i PSC s'han abstingut i el PP ha votat en contra. Per tant, s'instarà a l'Estat lligar les pensions a l'IPC, s'establirà un salari mínim de 1.000 euros, s'adoptaran mesures fiscals beneficioses per a empreses que apliquin polítiques redistributives, s'instarà als grups del Congrés a derogar les reformes laborals del PP i del PSOE, s'afavorirà la negociació col·lectiva de polítiques redistributives, s'adoptaran mesures perquè les baixes es tinguin en compte per al còmput en el càlcul de la pensió, s'instarà a prendre mesures per prioritzar les pensions derogant la reforma de l'article 135 de la Constitució, es promourà el diàleg social a Catalunya per millorar el sistema i es demanarà l'equiparament de pensions entre homes i dones.

En canvi, la propsota del PSC ha decaigut amb els suports de PDECAT-Demòcrates, ICV-EUiA (excepte en dos acords que s'han abstingut), PSC i el regidor no adscrit. Ciutadans s'ha abstingut i la CUP-PC, ERC-MES i PP han votat en contra. Demanaven racionalitzar les despeses del sistema "desplaçant als pressuposts generals de l'Estat" mesures de foment de l'ocupació i despeses de gestió de la Seguretat Social, la creació d'impostos per fer més estable el sistema, modernitzar la gestió del Fons de Reserva, prendre mesures graduals per desfer l'escletxa entre homes i dones i introduir el "reequilibri pressupostari" al Pacte de Toledo. L'assumpte ha portat un ampli debat sobre com les reformes laborals havien afectat o no al sistema de pensions, si el govern espanyol ho havia sabut gestionar (només el PP ha defensat l'executiu de Rajoy) i ha aixecat les diferències entre ERC-MES i PSC sobre com afrontar els canvis en base a anàlisis diferenciades. Després de la picabaralla, ERC-MES ha desestimat la petició del PSC de votar els acords de la moció republicana per separat.

L'Ajuntament recupera la proposta de fer un monument a les víctimes del terrorisme.

PP i Ciutadans han portat una moció per complir una moció de l'any 2002 per la qual el consistori es comprometia a col·locar una escultura a les víctimes al terrorisme a algun indret de la ciutat, proposant que sigui l'artista Pilar Mongorance l'autora. La proposta partia amb unes esmes del PSC, demanant que sigui la comissió de nomenclàtor l'encarregada de proposar una ubicació i deixant oberta l'autoria a qualsevol artista local, i una del regidor no adscrit obrint la possibilitat a altres artistes locals. Finalment, el regidor no adscrit ha retirat les esmenes per agilitzar el debat i la proposta s'ha aprovat amb els vots favorables de PDECAT-Demòcrates, Ciutadans, PSC, PP i Dimitri Defranc incorporant les esmenes socialistes. Hi ha hagut debat sobre què és terrorisme i si el reconeixement incloïa les víctimes de tots els tipus de terrorisme, incloent el d'estat i el patriarcal, entre d'altres.

La propera onada de l'Observatori Sociològic Municipal no incorporarà dades sobre la realitat socioeconòmica.

Només els grups proposants, la CUP-PC i el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, han donat suport a la propsota conjunta d'ERC-MES i ICV-EUiA per la qual es demanava que la propera onada de l'Observatori Sociològic Municipal incorporés dades de desigulatats econòmiques, introduint també en clau de gènere. En la darrera onada, el govern va explicar que no s'hi van incorporar perquè es treballa en un estudi específic. Els proposants instaven a prendre dades des dels 16 anys i fer preguntes específiques sobre l'accés a l'habitatge. Finalment, la propsota ha quedat rebutjada ja que el govern explica que s'esta`treballant en un baròmetre de la inclusió que s'haurà de presentar en breu (ja ho van dir a principis de mes en la presentació de la darrera onada de l'Observatori) en què s'incorporaran aquestes dades.

L'Ajuntament no farà una campanya específica sobre la grip.

Només els proposants i el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, han donat suport a la propsota de Ciutadans perquè l'Ajuntament faci la seva pròpia campanya sobre la grip i, alhora, s'insti a la Generalitat a fer un pla que permeti fer front als períodes d'epidèmia, garanti un punt d'assistència 24 hores durant aquests períodes, introduir al portal de transparència les derivacions a urgències i els indicadors antigripals, es faci més èmfasi en les campanyes de vacunació antigripal, es reforci el paper de la Farmàcia Comunitària i reverteixi les retallades. El govern considera que hi ha accions sobre les quals el consistori no pot actuar i, a més, d'altres que ja es fan.

Sant Cugat demana l'alliberament dels menors palestins detinguts per Israel.

PDECAT-Demòcrates (excepte en un acord), CUP-PC, Ciutadans (excepte en un acord), ERC-MES, ICV-EUiA, PSC (excepte en dos acords) i el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, han donat suport a la proposta d'ICV-EUiA per donar suport a la família de la menor detinguda per Israel Ahed Tamimi, demanar al govern espanyol que sol·liciti l'allibrament dels menors detinguts a Palestina, demani la ratificació dels acords sobre drets que encara no ha signat l'estat israelià i condemnar l'ocupació. Aquest afer ha portat un debat sobre l'actitud de l'estat d'Israel, el respecte als drets humans i les possibilitats de pacificació.

Es bloqueja la cessió gratuïta d'instal·lacions esportives per fer campus a totes les entitats.

ERC-MES ha portat al Ple de febrer una propsota per demanar la cessió gratuïta d'instal·lacions esportives a les entitats que ho demanin per fer els seus campus. La proposta, però, ha partit amb una esmena de PDECAT-Demòcrates proposant que la cessió gratuïta només havia de ser possible per a aquelles entitats adherides al programa Ethics 4 Sports. Finalment, els vots favorables de PDECAT-Demòcrates i el PSC, amb les abstencions de Ciutadans i el PP, han valgut per aprovar la proposta incorporant les esmenes del govern. Això ha molestant tant al grup proposant com a Lourdes Llorente, regidora de la CUP-PC, perquè consideren que es posa fre a una reivindicació històrica de les entitats esportives vinculant la cessió gratuïta a un programa que, tot i municipal, no necessàriament ha de ser subscrit per les entitats del municipi, sobretot, diuen, si ja tenen el seu propi codi ètic.

S'estudiaran parades d'autobús intermèdies per a dones durant la nit.

La CUP-PC ha portat una moció per estudiar la possibilitat de crear parades nocturnes sota demanda per a les dones que ho demanin, preguntant pels treballadors dels transports públics de la ciutat, preguntant als ajuntaments que ja han aplicat la mesura i, un cop aplicada, negociar l'extensió a les línies interurbanes. Es proposa ampliar la mesura a persones amb mobilitat reduïda, nens i gent gran. PDECAT-Demòcrates ha presentat una esmena demanat negociar-ho directament en el marc de l'AMB que ha estat acceptada de bon grat pels proposants. Només el regidor no adscrit ha votat en contra de l'esmena mentre ha donat suport a la moció, com la resta de grups a excepció d'ERC-MES, que s'ha abstingut dient que l'acció és un pedaç i incorpora elements de paternalisme.

Unanimitat per demanar a la Generalitat que pagui el deute amb les escoles bressol.

Tots els grups polítics han donat suport a la proposta del PSC per demanar a la Generalitat a resoldre amb caràcter general els compromisos per al cofinançament de les places per a infants de 0 a 3 anys en llars de titularitat municipal i, ahora, demanar l'elaboració d'una proposta de coresponsabilització de costos i de sosteniment. Tot i el vot favorable, Ciutadans ha criticat que mesos enrere havien presentat una moció semblant i no va ser aprovada. Si bé, el grup proposant justifica la nova proposta en base a la sentència que dóna peu a demanar-ho. Així mateix, ERC-MES també ha demanat més implicació per part de l'Estat en el finançament.

Sant Cugat dóna suport a la vaga feminista del 8 de març amb una aturada de dues hores.

Només el PP ha votat en contra de la proposta del PSC per donar suport a la vaga feminista prevista per al proper 8 de març. Ciutadans s'ha abstingut dient, com el PP, que es plantejava un contingut molt ideològic criticant també el capitalisme. La CUP-PC també s'ha abstingut en els acords referents a l'aturada de només dues hores en què se cita explícitament UGT i CCOO obviant la UGT, tot i ser el sindicat majoritari a l'Ajuntament. Així, a banda de l'aturada que podran fer els treballadors que ho desitgin, l'Ajuntament fomentarà la concentració que es farà el 8 de març a les 12 al davant de la casa de la vila, es compromet a treballar per eradicar la precarietat laboral, farà difusió de la vaga, treballarà amb les empreses del municipi per fer plans d'igualtat i instarà al govern estatal a aprovar una llei de transparència i igualtat laboral. La moció ha portat debat per com s'ha tramitat, ja que els socialistes van presentar la proposta ajustant els terminis i han hagut d'incorporar algunes de les propostes de la resta de grups a mode d'autoesmena.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article