Mocions del Ple de juliol: referèndum, indústria armamentística i accessibilitat als districtes

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de juliol ha estat marcat pel debat al voltant del referèndum de l'1 d'octubre tot i que també ha incorporat altres debats com la indústria armamentística o l'elecció del pregoner de la Festa Major. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Compromís polític perquè es compleixin els acords de les mocions.

A proposta inicial d'ICV-EUiA, tots els grups polítics han signat una moció en què el govern pren el compromís de desenvolupar els acords de les mocions aprovades en les sessions plenàries. Es proposa que l'equip de Conesa mantingui diàleg amb els grups proposants per comunicar-los el grau d'aplicació. Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, ha demanat valentia per votar en contra quan no s'està d'acord amb una moció.

Els adults acompanyats de nadons tindran preferència a l'Oficina d'Atenció Ciutadana.

A proposta inicial de Ciutadans, tots els grups polítics s'han sumat a una moció en què es demana que les persones que vagin acompanyades de nadons d'entre 0 i 24 mesos tinguin preferència a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament. La mesura es començarà a aplicar a l'octubre.

L'Ajuntament instarà a les empreses a retirar els pals de serveis que obstaculitzen les voreres de Les Planes, La Floresta i Mira-sol.

Com a proposta inicial de la CUP-PC, tots els grups polítics s'han sumat a una moció que demana que es retirin els pals de telefonia, electricitat i altres obstacles que dificulten la mobilitat als carrers de Les Planes, La Floresta i Mira-sol. Després d'un estudi de localització, l'Ajuntament començarà a retirar-ne durant el 2018 i instarà les empreses a fer-ho en aquells casos en què el consistori no pot actuar.

Sant Cugat rebutja la indústria armamentística.

Presentada conjuntament per la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA, PDECAT-Demòcrates i PSC a petició del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, els grups proposants i Dimitri Defranc han votat a favor de rebutjar la presència d'empreses que es dediquin a l'armament a la cituat i a prioritzar aquelles que no treballen en aquest sector a la contractació pública del consistori, exceptuant les licitacions que facin referència als cossos de seguretat. Jordi Calvo, representant del Centre, ha explicat el sentit de la moció i ha recordat que Espanya és el setè país en exportació d'armes. Álvaro Benejam, del PP, diu que la moció barrejava conceptes per a ell inconnexos com la venda d'armes i la crisi dels refugiats mentre Sergio Blázquez, de Ciutadans, ha lamentat que el Delàs consideri indústria armamentística empreses com Gutmar, que participa en la reindustrialització de Delphi. Ambdós partits han votat en contra de la moció.

La ciutat se suma al manifest Millorar el sistema sanitari: enfortir l'atenció primària.

A proposta inicial d'ICV-EUiA, i arribada de forma conjunta amb Ciutadans i PSC, els proposants, CUP-PC i Dimitri Defranc han votat a favor d'una moció que demanava donar suport a un manifest en defensa de l'atenció primària. És un escrit impulsat per diversos col·lectius en defensa de la sanitat pública en què es demana un augment pressupostari, fer de l'atenció primària l'eix central del sistema sanitari, recuperar personal dels equips d'atenció primària i dotar-los d'autonomia. La moció, introduïda per Assun Reyes, ha portat debat sobre qui és el culpable de la situació. El PP diu que són els governs de la Generalitat mentre ERC-MES diu que és resultat de les polítiques d'austeritat. La resta de grups s'han abstingut i no hi ha hagut cap vot contrari.

Ciutadans i PP es queden sols rebutjant el referèndum.

PP i Ciutadans portaven una moció conjunta en què demanaven que l'Ajuntament rebutgés el referèndum de l'1 d'octubre per considerar-lo il·legal. En el mateix escrit es demanava no facilitar materials ni personal municipal per a la causa i donar de baixa l'Ajuntament de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Mentre els proposants consideren que s'extorsiona els funcionaris, els partits independentistes defensen que el referèndum no és il·legal i que no comporarà cap problema a ningú. De fet, Carmela Fortuny, de PDECAT-Demòcrates, ha demanat als contraris la referèndum que demanin el vot pel no. Al mig s'ha quedat el PSC, defensant la reforma constitucional i el camí cap a una Espanya federal i ICV-EUiA, que ha demanat més garanties. Només els proposants han votat a favor amb l'única abstenció dels socialistes.

El pregoner de la Festa Major continuarà sent elegit per l'alcaldia.

Ciutadans ha portat al Ple de juliol una moció en què es demanava que de cara a la propera edició de la Festa Major el pregoner fos elegit a través d'un procés participatiu, els requisits del qual hauria de ser acordat entre els grups polítics. Si bé, s'han quedat sols en la defensa de la proposta i l'alcaldia seguirà elegint el pregoner de cada any. La resta de grups d'oposició no han vist amb mals ulls la proposta però consideren que la participació es pot destinar a altres afers més rellevants i deixar marcats els criteris perquè l'alcaldia elegeixi el pregoner. Ciutadans, PP i Dimitri Defranc han votat a favor d'una proposta que ha acabat sent rebutjada amb l'únic vot contrari del govern.

El Ple rebutja demanar un informe del secretari sobre la participació de l'Ajuntament al referèndum.

El PSC ha portat a Ple una moció per protegir el consistori de cara al referèndum de l'1 d'octubre. Es demanava modificar el referèndum per fer-lo legal, que la Generalitat demani la col·laboració de l'Ajuntament de manera oficial i amb responsables, que el secretari faci un informe sobre la participació del consistori en el referèndum i que el funcionariat estigui protegit. La CUP-PC i ERC-MES s'han oposat a la proposta dels socialistes perquè consideren que pretén fer por entre el funcionariat. A més, dubten de la unitat d'acció del govern municipal. Només el PP ha votat a favor de la proposta dels socialistes, que han vist com ICV-EUiA i Ciutadans s'han abstingut mentre el bloc independentista s'ha unit per rebutjar la moció.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article