Mocions del Ple de maig: LGTBI, residus, seguretat i Congrés de Cultura Catalana

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Tres mocions institucionals i cinc restants amb un ampli suport han passat pel Ple de maig amb temes diversos que van des de la violència de gènere i la igualtat fins a temes de seguretat o superàvit de les administracions locals. Només s'ha retirat una proposta d'ERC-MES per retirar la simbologia i nomenclatura franquista dels carrers de la ciutat en considerar que ja s'ha començat a treballar en aquest sentit. En un altre article desenvolupem els punts portats pel govern i la contracrònica de la sessió.

Rebuig unànime a la disriminació del col·lectiu LGTBI a Txetxènia.

Presentada inicialment per ICV-EUiA i ERC-MES, el Ple d'abril ha servit per aprovar en forma de moció institucional una declaració de rebuig a la persecució del col·lectiu LGTBI a Txetxènia, on s'han arribat a fer, fins i tot, camps de concentració per a gais. En els acords es demana al Parlament Europeu que intervingui per alliberar les persones presses i l'aturada de l'extermini. També es demana a l'Estat que pressioni el govern rus així com demanar a la Generalitat que condemni els fets.

Canviadors de bolquers accessibles per a homes i dones.

A proposta inicial de Ciutadans, el Ple ha aprovat en forma de moció institucional que s'intal·lun canviadors de bolquers accessibles tant per a homes com per a dones als edificis púbics. Actualment la majoria de canviadors es troben als lavabos de dones de tal manera que es reforça la vinculació del treball de cures a les dones. També es farà una campanya de conscienciació del sector privat.

Compromís en la millora de la gestió dels residus.

Proposada inicialment per ICV-EUiA, i arribada de forma institucional in extemis, el Ple de maig ha aprovat una moció que planteja millorar la gestió dels residus. Per fer-ho s'insta a la Generalitat a iniciar una nova llei catalana de prevenció de residus i a fer les modificacions legislatives corresponents per desenvolupar sistemes de Responsabilitat Ampliada del Productor. També es demana a l'Agència Catalana de Residus i l'Àrea Metropolitana de Barcelona que estabeixin les bases de la nova negociació amb Ecoembes i Ecovidrio per millorar les condicions econòmiques de la recollida d'envasos. A nivell municipal es treballarà l'assumpte en el marc del procés participatiu de l'Agenda 2030.

Sant Cugat es declara lliure de violència masclista als espais d'oci.

El que inicialment havien sigut propostes d'ERC-MES i la CUP-PC per aplicar protocols contra la violència masclista a les festes i espais públics, ha acabat esdevenint una moció conjutna de tots els grups polítics a excepció del PP per declarar la ciutat lliure de violència masclista als espais d'oci. La proposta neixia de dues mocions paral·leles d'ambdós grups i té com a principal objectiu la creació d'un protocol d'actuació davant les agressions masclistes, especialment les sexuals, als espais públics, com ja té la Festa Major Alternatvia. Tot i que no donarà temps a tenir-lo enllestit per a la propera Festa Major, al programa ja s'inclourà alguna mena de decàleg. Tots els grups han donat suport a la proposta i només el PP ha votat en contra d'un dels punts dels acords.

Sant Cugat participarà en la celebració del Congrés de Cultura Catalana.

Presentada inicialment pel grup PDECAT-Demòcrates i PSC i esdevinguda moció conjunta amb CUP-PC i ERC-MES, s'ha aprovat una proposta que pretén que la ciutat se sumi a la commemoració del Congrés de Cultura Catalana d'ara fa 40 anys. Per fer-ho, el consistori col·laborarà en la recerca de documentació, organitzarà una activitat a la ciutat i farà una aportació de 500€ per contribuir en les activitats de commemoració que fa la Fundació Congrés de Cultura Catalana durant el present any. Només Ciutadans i el PP hi han votat en contra perquè, tot i que l'esperit del Congrés va ser la recuperació de la cultura catalana als Països Catalans després de la dictadura, creuen que els organitzadors tenen proximitat amb l'independentisme.

Es demana a l'Estat que els ens locals puguin reinvertir el superàvit.

PDECAT-Demòcrates i PSC, conjuntament amb ERC-MES, han portat a debat una moció per demanar al govern estatal i als grups parlamentaris que els ens locals puguin reinvertir el seu superàvit sense haver de generar nous ingressos per la mateixa quantia i que es pugui fer la reinversió corresponent al 2016 tant al 2017 com el 2018. La proposta té el consens de les principals entitats municipalistes del país. Mentre la CUP-PC i ICV-EUiA han obert més el focus amb una crítica a l'austeritat i el capitalisme, la resta de grups han defensat que cal donar més ales a l'administració local. Tots han votat a favor exceptuant Ciutadans, que s'ha abstingut seguint el vot que havien emès al Congrés, i el PP, que s'ha abstingut tot considerant que el govern espanyol ja treballa en aquest sentit.

Més celeritat en la coordinació de la seguretat.

A proposta inicial del PP, i esdevinguda moció conjunta amb PDECAT-Demòcrates i PSC, el Ple de maig ha aprovat amb els vot favorable de Ciutadans i l'abstenció d'ERC-MES que el govern comenci a aplicar el més aviat possible les accions necessàries per millorar la coordinació entre els cossos policials i presentar els plans de seguretat i prevenció dels barris i el pla contra l'ocupació il·legal, seguint una resolució del Parlament. Així mateix es demana al govern que exigeixi a la Generalitat el calendari de la incorporació dels nous agents de Mossos d'Esquadra que han de donar servei a la ciutat. El debat, de nou, s'ha dividit entre el model de seguretat del municipi i si cal més efectius o una millora qualitativa i de formació i, fins i tot, atacar les desigualtats com a font de delictes contra la propietat privada.

Es demana un servei d'urgències pediàtriques de 24 hores al dia.

Ciutadans ha portat una moció en què demana que el servei d'urgències de pediatria funcioni les 24 hores del dia durant tot l'any. Consideren que cal demanar a la Generalitat aquest servei ja que Sant Cugat és una ciutat amb molts infants i que, a més, té el reconaixement de Ciutat per la Infància que atorga UNICEF. La moció s'ha presentat al Ple de maig perquè la Generalitat desenvolupa el Pla Nacional d'Urgències de Catalunya. Tots els grups polítics han donat suport a la proposta dels taronja exceptuant ICV-EUiA, que s'ha abstingut tot indicant que cal fer una àmplia revisió del servei d'atenció primària, un plantejament que altres grups comparteixen però no ha evitat que votessin a favor de la proposta.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article