Les mocions del Ple de febrer: cautxú als parcs infantils, referèndum i zona 1

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

elCugatenc estrena aquesta nova forma de tractament dels plens amb un desplegable dels punts de l'ordre del dia portats pels grups polítics a la sessió plenària així com els que porta en govern en una altra notícia. Aquest cop, hi havia vuit mocions i una d'institucional. Inclouen temes diversos, des de la instal·lació de sòl de cautxú als parcs de la ciutat a l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum. Aquestes són les propostes i el debat.

Instal·lació de sòl de cautxú als parcs infantils.

En forma de moció institucional, proposada inicialment per Ciutadans, tots els grups polítics han donat suport a l'augment paulatí del sòl de cautxú als parcs, la licitació de la millora dels parcs infantils per incloure aquest paviment (de fet, ja es va licitar el manteniment però sense esment al sòl) i el compromís de posar cautxú als possibles nous parcs.

El tancament dels baixos del Sociosanitari de La Floresta per al Casal Jove es recollirà al Pla d'Equipaments.

Tal com ja va explicar elCugatenc, ERC-MES, ICV-EUiA i la CUP-PC han portat al Ple de febrer una moció conjunta per demanar el tancament dels baixos del Centre Social i Sanitari de La Floresta amb la voluntat d'utilitzar l'espai per al Casal Jove del barri. Si bé, aquesta proposta s'ha topat amb la contraproposta del govern de fer un procés participatiu i incloure-ho al Pla d'Equipaments 2018-2025. Finalment les abstencions del PP i Defranc han sigut clau per decantar la balança a favor de la proposta del govern entre crítiques dels proposants per la barreja del projecte del Casal Jove i la biblioteca de La Floresta que feina la contraproposta del govern.

Es retira la moció per declar-se ciutat lliure de violència masclista.

La CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA han portat una moció conjunta per declarar Sant Cugat lliure de violència masclista al mateix temps que aplicar un seguit de mesures per aprofundir en l'ajut a la víctima, entre d'altres. Si bé, el govern plantejava una contraproposta en què reivindicava algunes de les accions que ja es fan actualment. Això s'ha interpretat pels proposants com un intent d'alterar el contingut de la proposta ja que, de fet, eliminava part dels acords a prendre. Per evitar la desvirtuació de la moció tot tres grups han decidit retirar-la.

La ciutat s'adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum.

Com a proposta inicial de Convergència i arribada al Ple com a conjunta amb ERC-MES i ICV-EUiA, Sant Cugat s'ha adherit al Pacte Nacional pel Referèndum. Aquest pacte inclou la voluntat d'un referèndum pactat per determinar quin ha de ser el vincle de Catalunya amb Espanya. Amb un informe desfavorable del secretari advertint que la moció podia ser considerada il·legal, Ciutadans ha abandonat el Ple mentre que PSC i PP han reivindicat els seus respectius projectes polítics, la reforma federal i el sistema autonòmic. La CUP-PC finalment també ha donat suport a la proposta tot alertant que cal fixar una data límit per celebrar el referèndum. La proposta s'ha aprovat entre aplaudiments per la presència de diversos membres de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural com a públic.

S'evita demanar la destitució del president de la Federació de Municipis de Catalunya.

Ciutadans ha presentat una moció per demanar la dimissió de Xavier Amor com a president de la Federació de Municipis de Catalunya per la seva investigació al cas Mercuri. Ell va substituir l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, també imputat en aquest cas. Sergio Blázquez, regidor dels taronja, ha criticat la percepció de corrupció que molts gent té de la política i n'ha culpabilitzat els partits que durant les darreres dècades han tingut governs. Tot plegat s'ha convertit en un debat sobre la l'exemple que donen els polítics, la defensa i atac entre els nous i vells partits i la "barreja de temes" que alguns regidors considerava que plantejava la moció. Finalment, però, la proposta no ha rebut els suficients suports i ha quedat rebutjada.

Inclusió de Sant Cugat a la zona tarifària 1 de transport.

Tot i que el govern va anunciar que negociava amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la inclusió de Sant Cugat a la zona tarifària 1 de transport, el PP ha mantingut la moció en què demanava justament això. Després d'un debat sobre quan estarà implementada la T-Mobilitat que acabarà amb les zones i sobre en quin moment de la negociació es troba el govern, la proposta ha acabat aprovant-se incorporant unes esmenes de Convergència i el PSC en què es canviava la petició per "seguir treballant" ja que la negociació està encetada. Hi han donat suport tots els grups polítics excepte ICV-EUiA i la CUP-PC que han votat en contra i abstingut respectivament.

Els agents cívics ajudaran a detectar persones vulnerables per ser ateses pels Serveis Socials.

Després d'analitzar quines possibilitats legals i administratives tenia la proposta, el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha portat aquesta moció al Ple de febrer en què es planteja utilitzar els agents cívics per detectar persones amb vulnerabilitat així com fer servir el big data per poder segmentar territorialment les necessitats. Així Serveis Socials pot arribar a gent que actualment queda al marge del suport de l'administració. Sense gairebé debat la moció ha prosperat amb el vot contrari de la CUP-PC i ICV-EUiA, l'abstenció del PP i el vot favorable de la resta de grups.

Es retira la moció per uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere.

A proposta inicial d'ICV-EUiA i arribada de forma conjunta amb CUP-PC i ERC-MES, el Ple finalment no ha votat desenvolupar uns pressupostos amb perspectiva de gènere. Tal com van explicar en una presentació pública, es tracta d'analitzar algunes parts del pressupost municipal per veure l'impacte sobre cada sexe i començar a aplicar mesures per evitar la discriminació. Si bé, la possible aprovació contraproposta del govern, considerada pels proposants com un intent de desvirtuar la proposta inicial, ha sigut motiu suficient per acabar retirant la moció.

Intància al govern espanyol per pagar les beques dels estudiants catalans.

La moció d'ERC-MES plantejava demanar al Ministeri d'Educació el pagament de les beques als estudiants catalans així com el transpàs de competències des de l'Estat a la Generalitat. Després d'un debat sobre qui té la competència de les beques i a què es diu el retard, la proposta ha estat aprovada amb el vot contrari del PP i el suport de la resta grups en la demanda de pagament de les beques i l'abstenció de Ciutadans en la petició de la competència.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article