Les mocions del Ple de març: publicitat no sexista, homenatge als deportats a camps nazis i Pacte Nacional per una Societat Digital

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de març ha estat marcat per poques mocions al voltant del dia de la dona, la LGTBIfòbia, els santcugatencs deportats als camps nazis, la regulació del lloguer, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), la connexió de l'A2 i l'AP7, el retorn de les plusvàlues, la finestreta única a Valldoreix, el Pacte Nacional per una Societat digital a Catalunya i l'aplicació d'un sostre salarial vinculat al salari mínim. A continuació desenvolupem cadascun dels punts amb un resum del debat. Pots consultar els punts que portava el govern a la sessió plenària en aquest altre desplegable o la contracrònica en aquest enllaç.

Suport al dia de la dona.

En forma de moció institucional i a proposta inicial de Convergència, el Ple ha aprovat una moció que dóna suport al manifest de la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han fet en motiu del dia de la dona. Així mateix, s'insta totes les institucions a treballar per reconèixer els drets de les dones. A nivell municipal l'Ajuntament es compromet a promoure la igualtat, amb especial atenció a l'atenció als emprenedors. Alhora planteja rebutjar qualsevol discriminació contra les dones.

Acord unànime per aturar la publicitat sexista i LGTBIfòbica.

Proposada inicialment per ICV-EUiA, el Ple de març ha aprovat en forma de moció institucional una proposta que pretén posar fre a la publicitat sexista i LGTBIfòbica. En la proposta inicial es plantejava l'elaboració d'un decàleg de bones pràctiques elaborat pel Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques i representants de col·lectius de la lluita antipatriarcal que huria d'incloure's a l'ordenança de publicitat aprovada definitivament a finals de gener. Si bé, finalment s'ha limitat a respectar l'ordenança existent amb les poques referències que ja té a la no discriminació. Alhora, el consistori habilitarà canals per denunciar la publicitat sexista per remetre-la a l'Institut Català de les Dones.

Reconeixement als santcugatencs deportats a camps nazis.

A proposta inicial de la CUP-PC, tots els grups han acabat sumant-se a la moció conjunta de la CUP-PC, Convergència, Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC per retre homenatge als santcugatencs que van ser tancats a camps nazis. Es coneix el nom de tres veïns, Francisco Calventus Navarro, Joaquín Moya Braulio i Bonaventura Bartralot Auladell, que van viure la barbàrie nazi. Amb l'aprovació, Sant Cugat se suma a la xarxa Mai Més promoguda per l'Amical Mauthausen. Al Ple ha acudit Rosa Maria Marquès, filla d'un deportat, que ha agraït a tots els grups per donar suport a la propsota. Només el PP s'ha mostrat més crític dient que també s'hauria de reconèixer els morts que va provocar la URSS, segons els populars 100 milions.

Aposta per la regulació del mercat de lloguer.

A proposta inicial d'ICV-EUiA i presentada de forma conjunta amb Convergència, ERC-MES i PSC, el Ple amb vots favorables de tots els grups ha aprovat demanar a la Generalitat la publicació de l'índex de preu de lloguer per poder preveure les polítiques municipals que se'n deriven. La Comissió Tècnica i Social de l'Observatori de l'Habitatge haurà de definir les estratègies a implementar amb efecte sobre les ordenances fiscals de l'any vinent. El debat també ha servit per mostrar preocupació pel difícil accés a l'habitatge que hi ha a la ciutat així com el repte que suposa la gentrificació.

Sant Cugat seguirà formant part de l'AMI.

Tot i l'intent de Ciutadans i del PP amb una moció conjunta per deixar el municipi fora de l'Associació de Municipis per la Independència, la resta de grups han evitat aquest fet amb el seu fot contrari. El debat s'ha centrat en la petició de neutralitat de les administracions basant-se, a més, en una sentència referent a l'Ajuntament de Reus, per part dels grups proposants. Els independentistes han defensat la majoria que va situar Sant Cugat a dins de l'AMI i fins i tot la regidora de la CUP-PC Núria Gibert els ha emplaçat a fer una associació constitucionalista. PSC i ICV-EUiA s'han abstingut.

Instància al govern de l'Estat per connectar l'A2 i l'AP7.

Els grups del govern han presentat una moció conjunta per tal d'instar al govern de l'Estat a reprendre la connexió de les dues vies. La proposta arribava després d'una reunió celebrada el 14 de març entre els municipis afectats per demanar la connexió. Ciutadans, abans del Ple, ja va advertir que abans de fer l'obra s'hauria d'insonoritzar l'AP7, tal com porten anys demanant els veïns de Mas Gener. Tot i això, la moció s'ha aprovat per unanimitat entre peticions de la CUP-PC i ICV-EUiA d'aprofundir encara més en el transport públic que permeti reduir l'ús del vehicle privat.

Sant Cugat no avançarà el retorn de les plusvàlues fins que no ho ordeni una sentència.

Ciutadans s'ha quedat sol presentant la moció perquè, partint d'una sentència del Tribunal Constitucional que afecta a Guipúscoa, es retornin les plusvàlues municipals de les compres que no hagin suposat un increment patrimonial als venedors. De fet, ha rebut una moció alternativa de Convergència, ERC-MES, PSC i ICV-EUiA i una altra del PP. Finalment s'ha aprovat la dels primers en què s'insta a l'Estat a modificar la llei per evitar aquests casos i a destinar una partida per compensar els ajuntaments si una sentència n'ordena el retorn. També preveu encetar un debat públic sobre el finançament local, encetar l'assessorament a la ciutadania i aturar des de l'aprovació de la moció els expedients iniciats que no suposin un verdader increment real del valor dels terrenys. Tots els grups han donat suport exceptuant la CUP-PC, que s'ha abstingut, i Ciutadans que ha votat a favor de tota la moció exceptuant la petició de fons a l'Estat.

Valldoreix tindrà finestreta única.

ERC-MES ha presentat una moció per demanar que a l'EMD de Valldoreix s'ubiqui un espai en què la ciutadania pugui fer tràmits que depenen directament de l'Ajuntament de manera descentralitzada. Tots els grups han donat suport a la proposta tot defensant que la moció també ha de ser aprovada a Valldoreix, un fet que ja està assegurat segons ha explicat Aldo Ciprian, de Ciutadans, per les negociacions que ha tingut la seva vocal a l'EMD amb tots els grups.

La ciutat se suma al Pacte Nacional per una Societat Digital a Catalunya.

Tots els grups a excepció de la CUP-PC, que s'ha abstingut, han votat a favor de la moció de Convergència que pretenia donar suport al Pacte Nacional per a una Societat Digital que es va signar entre la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i el Consorci Localret. Això implicarà impulsar accions a nivell local que permetin complir els eixos del pacte: fer infraestructures tecnològiques per a la igualtat d'opostunitats, impuls de l'administració digital, desenvolupar l'estratègia de territori intel·ligent, l'adopció de mesures de ciberseguretat i desenvolupament de la indústria 4.0.

ERC-MES retira la moció per fixar un sostre salarial.

ERC-MES ha proposat instar a la Generalitat que s'estableixi un salari màxim amb una relació d'1:12 respecte al salari mínim interprofessional incloent els possibles bons, incentius i complements. És una mesura que, al seu parer, s'ha d'aplicar quan acabi el procés constituent català però, mentrestant, insta a fer-ho al govern de l'Estat. Si bé, tant el govern com Ciutadns i PP no acabaven de veure l'aplicació d'un salari màxim 12 cops superior al mínim en el món de l'empresa privada. Això ha provocat que, per evitar que no s'aprovés la moció, els republicans l'hagin retirada.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article