Òmnium defensa l’amnistia en un acte amb Marta Garsabal i Joan J. Queralt

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Josep Maria Vallès

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’indult només servirà per a les persones que ja tenen una sentència i, per tant, la resta de persones amb causes obertes en el marc del procés independentista no es beneficiaran d’aquesta mesura, proposada pel govern espanyol i que ha generat un ampli debat polític arreu de l’Estat. Així ho va explicar el jurista Joan J. Queralt en el marc de l’acte de la campanya Aministia. Fem-nos lliures organitzat per Òmnium Cultural el passat diumenge al migdia.

Amb aquesta mirada, el jurista aposta per l’amnistia com a solució ja que tindria un impacte més gran. Arran de l’informe desfavorable del Tribunal Suprem d’aplicar un indult als presos del procés, Queralt va explicar quina és la via possible per fer-lo efectiu: “La llei preveu que l’indult pot ser total i parcial. No pot ser total si hi ha un informe en contra del tribunal sentenciador. Com que es permet commutar les penes, es poden passar les penes de 14 anys a un dia i les multes rebaixar-les a un euro”.

En aquest sentit, el jurista va avançar que segurament el govern espanyol aplicarà l’indult sobre les penes de presó però no sobre les d’inhabilitació: “La jugada és que els trauran de la presó però no els deixaran participar en la vida pública”. “Per a la resta dels represaliats l’única via és l’amnistia o que els condemnin i s’apliqui un nou indult”, va explicar Queralt, “vull ser relativament optimista perquè moltes causes s’estan arxivant o absolvent perquè una cosa és el que el fiscal diu i es publica a la premsa i una altra és tenir el document o el testimoni que ratifiqui el que diu el fiscal”.

Marta Garsaball, membre de la junta d’Òmnium a nivell nacional, va dir que l’entitat no rebutja l’indult si aquest suposa l’alliberament dels presos però va defensar l’amnistia com la millor via per trobar una solució política al moment actual. “Sortim d’una triple crisi, democràtica, social i econòmica, i fem una sèrie de propostes per un país socialment just, cohesionat, una cultura forta i una llengua que es pugui defensar a les institucions”, va explicar, “Fem-nos lliures és en el sentit de l’autodeterminació i també per un estat cohesionat i just”.

Òmnium espera arribat als prop de 250.000 signatures per presentar la proposta de l’amnistia al Congrés dels Diputats, on els grups independentistes ja van presentar una proposta que no es va arribar ni a debatre perquè la Mesa del Congrés la va considerar inconstitucional. Garsaball crida a una “solució política” però reconeix que és molt difícil aconseguir que prosperi una iniciativa com la de l’amnistia en un context polític com l’actual.

Davant d’això, les mirades de les forces sobiranistes es fixen en una possible resolució del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Queralt espera que la sentència del procés sigui declarada nul·la a Estrasburg tot i que, creu, la resolució parlarà de la forma i no del fons: “És difícil que un tribunal amb un jutge maltès, un polonès... entri a valorar el fons de la qüestió però és probable que se centri en les garanties del procediment”. El jurista diu que la resolució pot trigar molts anys ja que cada cas té un recorregut diferent.

Més enllà de la reivindicació de l’amnistia, Garsaball va defensar que Òmnium segueix posicionant-se al costat del dret a l’autodeterminació però rebutja fer cap full de ruta propi ja que aposten per una via conjunta de les diferents forces polítiques. “Nosaltres serem al costat del poble de Catalunya i del que pactin els partits polítics, tant si és tornar a apostar per la DUI com si és treballar per un referèndum pactat amb l’Estat”, va assegurar. L’acte del diumenge va servir per seguir recollint signatures –més de 3.000 a Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article