L’oposició no disposa de l’informe tècnic per valorar les ofertes per fer l’auditoria sobre Ferrovial

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Cugat.cat i Jordi Pascual

Al setembre es va començar la licitació de l’auditoria externa de tots els contractes que l’Ajuntament havia fet amb Ferrovial des del 1997, un procediment que havia de permetre esclarir, entre d’altres, el procés de contractació del PAV3, del qual es va lucrar Convergència i Fèlix Millet, emportant-se un 2,5% i un 1,5% respectivament del valor de l’obra, segons queda palès a la sentència del cas Palau. Si bé, tot i que l’adjudicació de l’auditoria s’hagués pogut efectuar a finals d’aquell mateix mes, encara no se sap quina empresa serà l’encarregada de desenvolupar aquesta tasca.

Segons el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Damià Calvet, hi ha dos retards a tenir en compte. En primer lloc, la determinació de què havia d’analitzar l’auditoria externa, el que passava per l’acord de tots els grups polítics ja que aquest tràmit es va aprovar per unanimitat en un Ple extraordinari al març forçat per CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA. D’altra, la revisió de les ofertes de la qual també n’és partícip l’oposició. Segons la gerent de l’Ajuntament, Carme Oliver, ja s’han enviat els sobres amb les propostes de les empreses a tots els grups municipals i, quan l’oposició faci la valoració, es podrà adjudicar, el que calcula que pot trigar uns 15 dies.

Els grups que van proposar l’auditoria confirmen que han rebut les pliques del concurs públic per analitzar-les però asseguren que el govern no els ha passat cap informe tècnic que els permeti fer una valoració adequada. La portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla, sospita que l’Ajuntament encara no ha fet l’informe i critica: “L’auditoria va al ritme que el govern vol que vagi”. La regidora d’ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ho corrobora i va més enllà: “Qui decideix l'empresa que fa l'auditoria no és l'oposició, amb nosaltres hi ha el compromís de tenir-nos informats, i ara mateix ens falta informe tècnic i econòmic de les empreses per saber l'abast de la seva proposta”.

L’auditoria externa va ser proposada per cupaires, republicans i ecosocialistes al març, quan les declaracions dels acusats al cas Palau van tornar a situar la ciutat al centre del possible cobrament de comissions per part de Convergència, finalment provades a la sentència. El govern, llavors amb el PSC, va criticar que l’oposició posava en dubte la tasca realitzada pels equips tècnics i els treballadors de la casa i que, a més, feien la proposta quan no hi havia cap nou element sobre la taula més enllà de les declaracions dels acusats.

Tot i la condemna, l’alcaldessa, Mercè Conesa, segueix dient que la pressió de l’oposició, ara per demanar explicacions després de la sentència de dilluns, segueix posant en dubte la tasca dels equips tècnics municipals, que, recorda, ni tan sols apareixen citats a la sentència. És per això que considera que l’Ajuntament és “víctima del cas Palau” ja que el text no apunta a cap instigador local de la mossegada que Fèlix Millet i Convergència es van emportar per la construcció del PAV3: “L’adjudicació està ben feta perquè el propi jutge ho diu”. Com a víctima, no descarta emprendre accions legals contra Convergència i les persones implicades en el cas de corrupció.

Així mateix, l’alcaldessa diu que sempre ha estat disposada a parlar del cas i que, de fet, ja al 2010 es va fer una comissió per analitzar aquest contracte d’obra pública. Assegura que llavors el govern es va assabentar de la mossegada a través de la premsa. Reivindica que l’Ajuntament ha col·laborat amb la justícia i ha passat tota la documentació necessària tant als tribunals com al Parlament quan es va fer la comissió d’investigació. A més, fa referència a la sessió plenària del març, tot i que forçada per l’oposició, per dir que fa pocs mesos ja en va parlar.

Aquesta ha estat la primera declaració que ha fet Conesa des que dilluns es va fer pública la sentència. En un primer moment el consistori va rebutjar qualsevol possibilitat de parlar-ne mentre l’agrupació local del PDECAT es va limitar a reproduir allò que deia el partit a nivell nacional. Finalment, i després de peticions d’explicacions de gairebé tota l’oposició, es va decidir incorporar una “valoració institucional” al Ple ordinari de gener, que es farà dilluns a partir de les quatre de la tarda.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article