Possible pacte de govern: acords i desavinences

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Mercè Conesa i Mireia Ingla parlant abans de començar el Ple de febrer. Foto: Jordi Pascual. Gràfic: Miquel Margalef

El proper dilluns 22 de febrer ERC ha convocat una assemblea extraordinària per debatre la possibilitat d’obrir negociacions amb Convergència per entrar a formar part del govern de Mercè Conesa. Des que va començar la legislatura CDC ha tingut les portes obertes perquè ERC-MES entri al govern. De fet, tal i com explicava Villaseñor, actualment Esquerra no és al govern perquè no hi vol ser. L’oferta convergent ha estat permanentment sobre de la taula.

Tot i això, sembla que la relació entre tots dos grups municipals podria canviar d’ara endavant. En la propera assemblea ERC ha de decidir a nivell intern si vol començar a negociar amb el govern de Sant Cugat. Si la militància republicana dóna el vistiplau CDC i ERC s’asseuran per primera vegada en tot el mandat i estudiaran la viabilitat d’un govern conjunt.  

Després de la convocatòria de l’assemblea extraordinària les JERC és l'única part de la militància que s’ha posicionat i ho ha fet per expressar un no rotund a començar a negociar i un no rotund a un possible pacte. “La claredat és un valor i tant ràpid com hem pogut hem deixat clar que no volem començar a negociar amb Convergència”, ha explicat Lluc Cahís, president de les JERC a Sant Cugat a aquest mitjà.

Cahís diu que la rotunditat de la postura es perquè “ningú entendria que després de dir en campanya que volem ser l’alternativa de govern ara pactéssim amb CDC”. L’alternativa al govern de Convergència passa per les esquerres, diu. Malgrat la posició clara de les JERC la resta de la militància evita posicionar-se tal i com ho ha deixat clar la portaveu del grup municipal d’ERC Mireia Ingla: “No aniré explicant el que diré dilluns abans d’hora”.

Respecte al canvi de mentalitat s’explica perquè des del grup municipal d'ERC-MES volien veure quin era el taranà i la manera de funcionar del govern de Mercè Conesa. “Creiem que ara és el moment d’abordar el debat i aquest anirà més enllà d’un simple si o no ja que decidirem el que volem pels propers anys de mandat”, explica Ingla.

També ha volgut insistir que ells creuen en el seu programa i que per tant el volen dur a terme des de la posició que sigui. “No tanco la porta a res, ha de ser l’assemblea la que decideixi el camí a seguir”. Moviment d’Esquerres (MES) fa una valoració similar a la que fa la portaveu republicana. “La fotografia actual és que nosaltres estem a l’oposició i busquem pactes puntuals per millorar la ciutat, és la premissa que de moment tenim MES i ERC”, argumenta Ferran Villaseñor, regidor de MES.

En aquest mateix sentit Villaseñor explica que un cop se sàpiga la decisió de l’assemblea republicana activaran els mecanismes interns per afrontaran el tema i decidir en consonància amb ERC. “No hi ha cap possibilitat que prenguem posicions diferents”.

Totes les parts entrevistades admeten que en la decisió final estarà influenciada per moltes raons però el passat i les experiències viscudes tindran un gran pes. “Tots tenim a la memòria que fa dos mandats vam arribar a un pacte amb CDC i després vam desaparèixer del Ple municipal”, argumentava Lluc Cahís.

Anàlisi del què portem de mandat

No tenim una bola de vidre per intentar esbrinar què passarà dilluns, però podem fer un repàs de com han estat aquests primers 9 mesos de mandat on ERC-MES a estat a l’oposició. En l’últim Ple de febrer la tensió entre els dos grups municipals va ser més alta que mai. Èric Gómez, regidor d’ERC, en la discussió de la moció per reprendre les sessions del Pacte per la Nit va etzibar que “és difícil formar part del seu govern”. En resposta a aquestes paraules Cristina Paraira, Tinent d’Alcalde de Presidència i Serveis Urbans, va desitjar no veure ERC al govern.

En el següent quadre hi ha un recull de les principals mocions o propostes que han enfrontat o unit Esquerra i Convergència. Els requadres en verd indiquen que la moció ha tirat endavant i les vermelles que no. Els mateixos requadres també són interactius i permeten llegir en profunditat la moció presentada en el seu moment i les sigles de partits entre parèntesi senyalen el partit que ha presentat la moció. Aquelles propostes o mocions que tenen un asterisc davant indiquen la moció s’ha pogut tirar endavant gràcies al suport o abstenció d’ERC-MES. 

 
 
 
 
 
  
  
 
  
 
  
 
  
 
 
  

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article