El Pacte per la Nit reneix coix

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Reunió del 24 de febrer. Foto: Jordi Pascual

La represa de les trobades de veïns, entitats i establiments per acordar la regulació d'horaris i espais per fer activitats al carrer ha deixat de banda gran part dels actors participants en el primer acord. L'equip de govern no ha convocat cap agrupació juvenil i únicament ha cridat els grups municipals, les associacions de veïns, la Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional i el gremi d'hostelers. Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Serveis Urbans, diu que “ha costat una miqueta saber a qui convocar”.

La primera reunió es va celebrar el 24 de febrer a la tarda a l'Ajuntament. Amb la presència de quatre tècnics, dos representants de Convergència, el Comissionat de Participació Ciutadana i la pròpia Paraira; Èric Gómez, regidor d'ERC-MES, va ser el primer en recriminar-los que no s'hagués avisat totes les entitats participants en el primer Pacte per la Nit. Els representants de l'oposició i de l'Associació de Veïns del Barri del Monestir es van sumar a la valoració del regidor republicà.

El govern ha tingut set mesos per preparar l'inici de la participació ciutadana des que en el Ple de juliol Paraira es comprometés a iniciar-la el mateix mes o al setembre. Si bé, la convocatòria no es va anunciar fins la setmana prèvia al Ple de febrer en què ERC-MES presentava una nova moció per reprendre el Pacte per la Nit. De nou, el debat se centrarà en el límit entre el descans i les activitats de carrer.

Tot i que la representant del govern ha acceptat errors com no haver convocat la comissió de seguiment per evitar l'extrem d'aturar els acords via decret, la primera sessió de la represa ha servit per evidenciar el posicionament del govern. Paraira preveu poder enllestir-ho tot en tres sessions –24 de febrer, 30 de març i 20 d'abril– tot i que els participants saben que en caldran moltes més i amb la presència de les entitats ignorades.

De fet, el govern ha sortit del pas i, malgrat les crítiques rebudes en la sessió i a través de les xarxes socials, han tractat de prendre un discurs constructiu. En realitat tothom s'ha adonat que sense totes les entitats no hi ha acord possible i, per tant, la primera reunió ha servit per prendre contacte però sense previsualitzar cap acord.

El context acústic com a trava

Oblidant els avantatges que poden tenir les activitats recreatives i de restauració, el govern ha mostrat la seva línia vermella, el soroll. Puigdomènech va explicar als assistents a la primera reunió la Llei de protecció contra la contaminació acústica que obliga a tenir un mapa de capacitat acústica a cada ciutat. A Sant Cugat es va aprovar a l'abril del 2012 i limita les activitats amb molt soroll a tota la zona residencial.

“Hauríem de tenir la font de soroll a mig quilòmetre per complir els requisits”, explica el regidor, i per això recorda que es poden fer supressions puntuals del mapa per a actes concrets. La reivindicació més clara és que els veïns no poden tenir una càrrega constant. El desenvolupament d'un nou acord es vehicularà a través de les sessions següents i del correu electrònic pactedelanit@santcugat.cat (en l'adreça s'ha canviat el nom de Pacte per la Nit a Pacte de la Nit).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article