Pere Soler: "Si ens exclouen les propostes, ja s'ho faran amb els pressupostos participatius"

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Pere Soler en el seu despatx del grup municipal a l'Ajuntament. Fotos: Miquel Margalef

El dilluns 30 maig Pere Soler es va convertir en el Primer Secretari del PSC de Sant Cugat, així ho van decidir l’assembla del grup socialista. Fins a aquesta data el partit ha estat gestionat per una junta gestora, ja que després de les eleccions municipals del 2015 l’executiva anterior havia dimitit en bloc. Dels 54 vots que es van emetre per escollir el nou secretari, 30 van apostar per Pere Soler, mentre que la resta ho van fer per Miguel Jiménez, membre de l’anterior junta. Aquest resultat tan ajustat no correspon amb les expectatives que tenia el mateix Soler setmanes abans de l’assemblea.

El nou Primer Secretari parla en aquesta entrevista dels objectius que ara es planteja la nova executiva, valora els resultats obtinguts i descarta que les desavinences internes es mantinguin. El portaveu socialista també ha parlar de l’actualitat en referència al veto d’ERC-MES als pressupostos participatius.

– Quins són els teus primers objectius com a nou Primer Secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya a Sant Cugat?

– El primer objectiu més immediat és intentar millorar els resultats en les properes eleccions estatals. Després de les eleccions, el que hem de fer és enfortir el partit i intentar que aquesta unió es vegi reforçada amb totes les accions que puguem fer des de l’executiva. Incrementar la presència de companys i augmentant els afiliats.

A nivell local apropar-se a la gent és l’objectiu per recuperar la confiança?

– Sabem per les experiències viscudes que podem fer molt carrer, però questes eleccions com que són molt llunyanes els mitjans hi juguen un paper més important i tu a tu queda en un segon terme. Tot i això, afrontarem el repte d’estar dia a dia fent entrevistes ciutadanes i en grup explicant que uns volien fer govern i els altres s’hi han oposat.

Però parlava més enllà de les eleccions, quin és el repte que et poses com Primer Secretari del PSC a Sant Cugat?

– S’ha de dir que de moment jo tinc un any de mandant. Quan arribin els processos congressuals del partit ens haurem de tornar a sotmetre a la militància, i per aquesta nova junta serà una espècia de revàlida. Malgrat això, el principal objectiu és enfortir el partit tenint molta més activitat en la vida de la ciutat, que se’ns visualitzi. Per fer-ho cal tenir una seu. Un altre objectiu seria mimar a la militància a través d’un contacte més directe per tornar a tenir una agrupació forta i unida. El tercer gran objectiu és l’augment de l’afiliació. En els darrers mesos, des que sóc portaveu al Ple, hem aconseguit establir contactes amb gent que ja era propera a nosaltres però que finalment han fet el pas i ara ja militen.

Ara em parles que un tema clau és tenir una seu. Ara fa una miqueta més d’un any que no disposeu de cap espai propi a la ciutat. Com va la recerca? 

– Tot juts comencem ara a mobilitzar aquest objectiu. Mentre hem estat amb la junta gestora el tema de la seu social ni se n’ha parlat. És ara que en tornem a parlar i comencem a estudiar quines són les possibilitats que tenim sobre la taula.

Dels 54 que es van emetre, 30 et van escollir a tu i 21 al Miguel Jiménez. Hi ha divisió interna?

– No. El resultat és enganyós. Quan afrontem una tria com aquesta el que computa és la gent que hi ha a l’assemblea. D’aquesta manera jo vaig presentar 50 avals, però en l’assemblea només en van poder venir 30, que són els que em van donar suport. La gent donava per fet que seria escollit Primer Secretari. El resultat en si, de només una diferència de 9 vots, és enganyós perquè en realitat en la base de la militància és molt superior.

El fet que Miguel Jiménez formés part de la junta anterior visualitza encara el frec a frec de dues maneres de veure el PSC de Sant Cugat totalment diferents?

– No ho sé perquè el projecte no el va explicar excessivament. L’únic que sabem és que volia que hi hagués una divisió entre grup local i executiva i el nostre projecte, entre altres coses, proposa que precisament aquests dos òrgans han de caminar plegats. L’objectiu és fer eficient els recursos i esforços que tenim per canalitzar-los cap a un mateix sentit. Jo també formava part de l’anterior executiva, ell va ser una de les persones que va dimitir en aquell moment. Crec que des de dilluns parlar del passat ja no té sentit. Ara es tracte de trobar que és el que podem aportar. Aquesta mateixa setmana parlaré amb el Miguel Jiménez i amb els militants que li van donar suport perquè la suma d’aquestes individualitats ha de ser la suma del partit i la força que ens ha de dur a tornar a ser un partit central a Sant Cugat.

Hem de sumar esforços, no treu cap a res intentar dividir i portar velles lluites del passat

– Com estan ara mateix les diferències internes després d’un any dels malentesos posteriors a les eleccions municipals del 2015?

– No hi van haver malentesos interns, simplement va passar que el primer secretari, per raons personals, va dimitir i de facto va dimitir també tota l’executiva. En aquell moment la Federació del Vallès Oest, a la qual pertany el partit de Sant Cugat, va de decidir posar una gestora que ha durat fins al passat dilluns. Per la gestora no ha estat fàcil establir una activitat política normal quan tens moltes eleccions juntes i vacances pel mig. El que hem de fer ara és sumar esforços, no treu a res ara intentar dividir ni portar velles lluites del passat. Em vaig comprometre, com a primer secretari, a mirar endavant i per això la nostra candidatura es deia present i futur, amb referència a la ciutat i també al nostre partit.

– Per tant aquella junta gestora i tot el que ha passat en aquest temps el PSC ja està superat i comença una nova etapa.

– Què comença una nova etapa és claríssim. Ara veurem les actituds de cadascú. La nova executiva té com a objectiu ser propositiva i activa, per comptar amb tots els recursos i intentar ampliar l’horitzó i l’espectre del partit a Sant Cugat.

No tindria lògica que Convergència presentés propostes, però no entenc perquè qualsevol altre partit no ho pot fer

– Parlem d’actualitat. Després que ERC-MES vetés les vostres propostes per als pressupostos participatius vau decidir abandonar el Consell de Ciutat pel que considereu una actuació absurda i polititzada. Els partits no tenen suficients eines per incidir en els pressupostos de la ciutat?

– Sí.

– Aleshores per què s’utilitzen unes eines que han de ser beneficioses per aquells que no poden incidir directament en els pressupostos de Sant Cugat?

– Enlloc està escrit que els partits no puguin participar en els pressupostos participatius. Si tinguéssim aquesta regla com a norma podríem parlar també de les entitats que participen en els diferents consells participatius: de Barri o Sectorials. Per nosaltres va ser una discussió absurda i un veto absurd i polititzat. I no polititzat perquè el PSC presentés propostes concretes, sinó per culpa una formació política que no podia presentar propostes perquè són presoners de l’acord d’estabilitat pressupostària que han signat amb el govern. No tindria lògica que Convergència presentés propostes, però no entenc per què qualsevol altre partit no pot presentar propostes. 

A mi em va doldre perquè el Consell de Ciutat està ple de gent que hi assisteix com a representants d’entitats o Consells de Bari i que ni ho sabien que el PSC havia presentat proposes. A més no eren propostes polititzades, sinó que amenament de la ciutadania i del nostre programa electoral. No hi havia cap necessitat que el regidor de mediambiental ho posés sobre la taula i creés la tibantor actual. Si se’ns exclouen les nostres propostes, entenem que se’ns exclou de tot el procés, per tant ja s’ho faran amb aquests pressupostos participatius. S’està fent tot de pressa i corrents només per un tema propagandístic i electoralista.

– Això vol dir que ja no participareu en el procés que ara han de fer els pressupostos participatius?

– Exacte ja no hi participarem de cap manera ni prendrem cap tipus de decisió, i si acaben passant les decisions pel Ple, ja veurem quin serà el nostre sentit de vot. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article