Els càrrecs polítics i les Comissions Informatives, en el punt de mira del nou consistori

per Patricia Cirera

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Patricia Cirera

Ahir a les 9:00 del matí es va celebrar el Ple de l’Ajuntament en el qual l’oposició va valorar el nou cartipàs i la distribució directiva. Un cop feta la introducció de l’alcaldessa, Mercè Conesa, la primera intervenció la fa ver la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla, per fer constar un error en la promesa del càrrec. Dit això, va començar el Ple extraordinari on es va votar sobre cinc qüestions (les altres tres no requerien ser votades).  

En general, va haver-hi reticència per part de l’oposició al consistori al fet que hi hagi cinc tinences d’alcaldia, ja que consideren que en són massa respecte a altres ciutats com Madrid o Barcelona que en tenen menys. Van qualificar el consistori com a sobredimensionat i hi veuen duplicitat de funcions. En aquest aspecte, Roser Casamitjana, portaveu d’ICV-EUiA, considera que són funcions que les pot assumir un regidor i que les regidories delegades les pot assumir un tècnic. També es va fer una menció general al cost de l’equip de Govern i càrrecs eventuals que, malgrat la reducció de l’11 %, creuen que no és suficient i no s’ajusta a la realitat del país.

Pel que fa a postures més concretes de cada partit, van ser les següents:

Respecte al règim de sessions dels Plens municipals ordinaris i de les Juntes de Govern Local, la portaveu d’ERC-MES va voler posar èmfasi en la importància de fer públics els Plens i les audiències per tal de recuperar la confiança en els ciutadans. Així com fer més llargues les audiències per tal de millorar la qualitat en el tracte als ciutadans. Ingla també va reclamar el percentatge exacte de temps de dedicació de les tinences d’alcaldia i regidories delegades amb règim de dedicació parcial, ja que perceben retribucions pel temps efectiu dedicat i perquè quedi diferenciat entre dedicació exclusiva i dedicació parcial. Com a punt positiu, el partit veu amb bons ulls que s’aposti per treballadors de l’Ajuntament en els càrrecs de direcció i eventuals.

Per la seva banda, el PSC, amb un únic regidor, Pere Soler, va proposar que l’àrea d’ocupació depengui de Benestar en comptes d’Economia i Empresa. Per part de Ciutadans, el portaveu Aldo Ciprian va ressaltar que, segons el seu parer, si s’aposta per un model de gerència, s’haurien de concentrar tasques i no duplicar-les, ja que suposa un sobrecost que no és positiu. Comparant amb empreses privades com Randstad, Michael Page o Personal Page, Ciprián considerà que s’ha sobrevalorat entre un 30 i un 60% el salari del personal contractat.

La CUP-PC, amb la Núria Gibert com a portaveu, va afirmar que tot i considerar que tothom ha de tenir un sou digne, els sous de l’equip de Govern i dels càrrecs eventuals no s’ajusten a la realitat del país, ja que estant molt per sobre de la mitjana de les classes populars. Per la seva part, Roser Casamitjana, portaveu de ICV-EUiA, va voler recordar que segons el parer del partit s’han de reforçar i millorar les àrees de Medi Ambient i Participació Ciutadana. Segons la portaveu del grup, aquest hauria lligat Habitatge a Serveis Socials.

PP (Álvaro Benejam) i PSC van fer queixa conjunta respecte a les Comissions Informatives, ja que són partits amb un únic regidor i veuen dificultat en assistir per falta de compatibilitat amb altres tasques. Van acusar a altres partits de l’oposició de demanar que n’hi hagi tantes per compensar la part econòmica dels seus representants polítics - que cobren dietes per assistència, malgrat ho fan amb un topall d’assistència màxima de dues comissions cadascun. CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA, van estar d’acord en retreure que tots els grups no tinguin un assessor, ja que CiU en té 2.

Un altre punt de discussió el van protagonitzar l’alcaldessa i el regidor de Ciutadans Aldo Ciprian, quan aquesta li va retreure que la llei de racionalització permet tenir fins a 15 càrrecs amb dedicació exclusiva i que no ho han fet. Tampoc en tenen 11, que és el nombre de regidors que té CiU. Pere Soler va voler matisar en aquest aspecte i li va aclarir al regidor de Ciutadans que també els partits de l’oposició poden tenir dedicació exclusiva si s’hagués arribat a un acord.

Per la seva part, l’alcaldessa Mercè Conesa, ha destacat que la plantilla de l’Ajuntament només suposa un 29% del pressupost - a diferència d’altres ajuntaments que van sortir ahir en el ple com a punts de referència -. També ha remarcat com a novetat la tinença d’alcaldia de cultura, encapçalada per Carmela Fortuny, que no existia en l’anterior legislatura. Conesa creu justificada la creació de les cinc tinences d’alcaldia, ja que "ajuda a l’eficàcia i serveix com a model en cas de canvi polític". També assegura que hi haurà transparència respecte a les tinences. Respecte al personal eventual, Conesa ha volgut remarcar que es donarà prioritat a personal de l’Ajuntament.

En resum, els punts que han rebut més suport per part del consistori han estat, d’una banda, el decret-pont sobre el manament de personal eventual i càrrecs de confiança (20 vots a favor i 4 en contra de la CUP) i d’altra banda, la moció sobre creació de Comissions Informatives municipals amb 23 vots a favor i 1 abstenció (Pere Soler va votar a favor per error). Per últim, la moció sobre règim de sessions dels Plens municipals ordinaris i de les Juntes de Govern Local, que ha estat aprovada per unanimitat. Pel contrari, els punts que han estat més rebutjats han estat, per una banda, la moció sobre determinació del nombre, característiques, règim de dedicació i econòmic dels llocs de treball atribuïts al personal eventual i de personal directiu d’àrees o serveis complexes, amb 10 vots a favor, 7 en contra (CUP i C’s) i 7 abstencions (ERC, PSC, PP i ICV-EUiA). D’altra banda, la moció sobre aprovació reglamentària del quadre econòmic de retribucions i indemnitzacions a membres del Consistori i Grups Municipals i determinació a efectes econòmics del règim de dedicació a les àrees de responsabilitat política, amb 10 vots a favor, 10 en contra i quatre abstencions (ERC i PP), va haver de ser aprovada amb el vot de qualitat de l’alcaldessa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article