CUP-PC i C's retiren les seves mocions sobre Teyco a canvi d'una comissió informativa més àmplia a un Ple sense sorpreses

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

 

Des de l'operació policial del 28 d'agost a Sant Cugat la mirada política de la ciutat ha estat centrada en Promusa i les seves adjudicacions. En aquest sentit el Ple municipal del setembre, celebrat el dia 21, partia amb tres punts al respecte a l'ordre del dia. L'equip de govern proposava una comissió informativa sobre l'adjudicació en concret, un compromís que va prendre hores després del registre a l'Ajuntament i a Promusa. Mentrestant la CUP-PC demanava una comissió d'investigació sobre el Cas Petrum -el de l'adjudicació a Teyco en dubte- i Ciutadans una altra comissió d'investigació en aquest cas sobre la contractació pública de l'Ajuntament des de l'any 2000.

 

El debat de les dues mocions dels grups municipals va començar amb els portaveus donant la seva visió però no va trigar en barrejar-se amb el debat sobre la comissió informativa plantejada per l'equip de govern. Després d'intercanviar opinions, Damià Calvet, tinent d'Alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, es va comprometre a fer que la comissió informativa fos més àmplia, és a dir, que no solament se centrés en el cas concret de l'adjudicació a Teyco sinó també en aspectes relacionats amb la contractació pública, possibles responsabilitats i la pròpia Promusa. En aquest sentit també va recordar que al consell d'administració de Promusa, encara no constituït, vol que hi hagi els partits al Ple i veïns com a mesura de control.

 

Convençuts per una certa ampliació de la comissió informativa, els grups de CUP-PC i de Ciutadans van retirar les seves respectives mocions. La comissió es va aprovar per unanimitat i estarà presidida per la portaveu d'ICV-EUiA, ahir absent al Ple per motius familiars, Roser Casamitjana. Al mateix Ple es va aprovar una altra comissió informativa proposada ja al mes de juliol per ERC-MES. És la comissió informativa sobre l'actuació de l'Ajuntament en la concessió d'una llicència a dues parcel·les de la Costa del Golf que es van unificar. El jutge va dictaminar que la fusió de les parcel·les era incorrecta i l'Ajuntament ha hagut d'indemnitzar amb 600.000 el denunciant. L'alcaldessa es mostrava molt crítica amb aquesta sentència a una entrevista a aquest mateix diari. Ara la comissió, presidida pel regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor haurà d'aclarir l'actuació.

 

Sense sorpreses a les mocions

 

A banda de les dues retirades per la CUP-PC i Ciutadans, hi havia unes altres cinc mocions presentades pels grups municipals. Totes es van aprovar llevat de la retirada de la consideració d'acte oficial als actes religiosos, especialment la missa de Festa Major. La moció va estar presentada finalment pels grups municipals del PSC i ERC-MES i va rebre el suport de la CUP-PC i ICV-EUiA. Tal com preveia el portaveu socialista, Pere Soler, els vots en contra de CiU, Ciutadans i PP van evitar-ne l'aprovació. Òbviament va haver un debat entre qui considera que la consideració d'acte oficial no és un problema o inclús és necessari i els partits que pensen just el contrari.

 

També es va aprovar la moció sobre un Pla d'Estratègies Urbanes al barri del Monestir que ha d'obrir un procés participatiu per millorar el barri. Villaseñor, d'ERC-MES, grup promotor de la proposta a la qual es va sumar CiU, explicava que el seu ideal és “el model La Floresta Parla”. És per això que no es van acceptar les esmenes de Soler (PSC) que amb un desafiant “benvinguts al barri del Monestir” va presentar un llistat d'actuacions concretes. Únicament el PP va donar suport a les esmenes mentre que la moció es va aprovar per unanimitat.

 

De fet, el PSC no va tenir sort amb les esmenes perquè les que va presentar no van ser aprovades o es van retirar però les que altres partits li presentaven van provocar que Soler s'hagués d'abstenir en la votació de la seva pròpia moció. És el cas de la proposta dels socialistes per un pla d'ajut al comerç tradicional i emblemàtic on es preveia crear un catàleg d'elements emblemàtics amb un equip d'estudi i determinar mesures d'ajut.

 

Aquesta moció estava prevista com a conjunta amb ERC-MES i CiU que, en veure que no totes les seves esmenes havien estat acceptades, van sortir-se'n i presentar-les pel seu compte. Les esmenes solament feien referència als atesos mentre que les d'ERC-MES també matisaven un acord amb la introducció de subvencions pel comerç tradicional i emblemàtic i incorporava un altre acord per revisar el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic.

 

Les esmenes van provocar que Soler critiqués l'actitud d'ERC-MES i CiU per no acceptar solament les esmenes ja acceptades i van provocar que Ciutadans i PP no votessin a favor. D'aquesta manera, es van votar les esmenes i Soler va decidir abstenir-s'hi. El resultat va ser aprovar la moció amb les esmenes incorporades amb la curiosa abstenció del grup municipal impulsor. Soler veia, però, complicada l'aplicació del pla després de la incorporació de les propostes d'ERC-MES i CiU.

 

Pere Soler durant el Ple. Foto: Jordi Pascual

 

L'altra esmena del PSC que no va triomfar va ser la que va presentar a la moció d'ERC-MES i CUP-PC de suport al Correllengua i d'ajut a la CAL. En primer lloc, Soler va preguntar si l'Ajuntament podia aportar infraestructura a l'entitat, tal com demanava la moció. L'aclariment del secretari va provocar que retirés aquest punt de l'esmena. En segon lloc, va treure la supressió del punt que feia referència a l'estat propi com a millora en l'àmbit lingüístic en matisar que aquest estat propi podia ser federal i, finalment, va acabar retirant tota l'esmena. ICV-EUiA i CiU es van alinear des del principi amb ERC-MES i la CUP-PC argumentant que la moció pretén normalitzar la llengua mentre que PP i C's votaven en contra criticant els ajuts excessius a aquestes entitats i la innecessària ajuda al català com a llengua.

 

La darrera moció aprovada va ser la del PP sobre l'augment del pressupost destinat a polítiques socials en cas que es produeixin emergències no contemplades al pressupost. Segons deia Alvaro Benejam, després de les peticions del tercer sector. Va rebre el suport de CiU, PSC, C's i PP, l'abstenció d'ICV-EUiA i ERC-MES i el vot en contra de la CUP-PC que al·legava una distància ideològica en l'anàlisi de la situació.

 

Les tres mocions institucionals: la riera Saladrigues, els refugiats i els clubs de cànnabis

 

elCugatenc ha explicat l'evolució d'aquestes mocions prèviament al Ple, inclús a que fossin institucionals. La moció institucional sobre la riera Saladrigues insta a l'Ajuntament a trobar una solució al problema que genera la brutícia i les aigües fecals quan plou en un termini de 18 mesos després de les queixes dels veïns.

 

La moció sobre els refugiats de la guerra de Síria té molts acords però, en essència, demana més implicació del govern espanyol en la crisi humanitària, instar a la Generalitat a facilitar l'acollida, revisar els plans d'acollida municipals, donar suport a les entitats que hi treballen, determinar les infraestructures i serveis de Sant Cugat per acollir refugiats, treballar per la sensibilització de la població, endegar polítiques de cooperació i declarar-se ciutat-refugi. La moció esdevenia institucional després de l'acord amb C's i PP que inicialment quedaven al marge.

 

La darrera moció institucional implica la creació d'un grup de treball per la regulació dels clubs de cànnabis a la ciutat. De fet, el debat arribava ja a l'Audiència Pública, abans de començar el Ple. A la crònica sobre l'audiència s'explica en detall tot el que es va parlar sobre els clubs cànnabis al Ple.

 

Canvis al cartipàs

 

Tots els partits de l'oposició llevat del PP han coincidit en criticar l'equip de govern per introduir nous canvis al cartipàs municipal. Entre d'altres, el primer bloc del Ple ha aprovat que Gemma Rocamora passi a ser cap de secretaria d'alcaldia i Marina Casals esdevingui sotsdirectora de Medi Ambient.

 

Conesa ha defensat la preparació dels càrrecs de confiança, tècnics i càrrecs directius mentre que l'oposició li ha recriminat els constants canvis en el cartipàs. Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC, ha insistit en el que considera una duplicitat de funcions a nivell polític i tècnic. Res no ha evitat, però, que s'aprovessin els canvis.

 

Mitja CUP-PC i CiU aproven el Compte General Municipal del 2014

 

Tots els grups pensaven ja en el pressupost del 2016 on realment poden intentar incidir. Si bé, al Ple de setembre s'havia d'aprovar el Compte General de l'any 2014. Els regidors que van votar en contra d'aquests pressupostos hi van votar en contra del compte, els que no hi eren s'hi van abstenir i CiU hi va donar suport. La CUP-PC va decidir emprar la fórmula de dividir el seu grup en dos: dos regidors votaven a favor per la forma tècnica i dos en contra pel contingut polític de les mesures econòmiques.

 

La CUP-PC també va votar a favor d'una modificació del pressupost vigent que incorporava modificacions puntuals però també una gran expropiació de zona verda que costarà quatre milions. C's i PP -es van abstenir els dos- van parlar de greuge de Sant Cugat respecte a altres ciutats pel gran nombre de zones verdes que li pertoquen i la quantitat d'expropiacions que cal fer tot i que també demanaven millor negociació de l'Ajuntament.

 

No s'edificarà a Torre Negra i es prepara l'ampliació de l'Arxiu Nacional

 

A bana de la comissió informativa sobre Teyco, la secció d'urbanisme del Ple de setembre va deixar dues altres decisions. D'una banda, es va denegar la sol·licitud de Josel SL, del grup Núñez y Navarro, per reobrir l'expedient de la urbanització de Torre Negra a través del Pla d'Actuació Urbanística. Aquesta petició ja va arribar el 1998 i també es va denegar i tant l'equip de govern com l'oposició no descarten noves sol·licituds.

 

D'altra banda, s'ha aprovat una modificació del Pla General Metropolità en al voltant de l'Arxiu Nacional de Catalunya pensant en una futura ampliació. Totes dues actuacions es van aprovar per unanimitat.

 

Les faltes greus en matèria de gossos les gestionarà la Junta de Govern

 

Després d'aprovar una sanció per un cas d'un particular que no tenia el segur de responsabilitat civil corresponent a la tinença d'un gos, el Ple de setembre va aprovar amb l'abstenció d'ERC-MES i els vots favorables de la resta de grups municipals que les properes faltes d'aquest tipus no hagin d'arribar a Ple sinó que sigui la Junta de Govern qui s'encarregui de gestionar-les.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article