Punts del govern al Ple d’octubre: tanteig i retracte, pressupost 2019 i bicicletes a Collserola

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple d’octubre ha tingut diversos punts del govern destacant especialment l’aprovació inicial d’una modificació del Pla General Metropolità per augmentar el nombre d’habitatges de protecció oficial i l’aprovació inicial del pressupost de l’any vinent. Pots consultar el debat de les mocions i la contracrònica de la sessió plenària.

Es dissol el Consorci de Turisme del Vallès Occidental

Amb el vot favorable de tots els grups excepte Ciutadans i PP, que s’han abstingut, el Ple municipal ha donat suport a la dissolució del Consorci de Turisme del Vallès Occidental en què participava l’Ajuntament. Es tracta d’una decisió presa pel mateix òrgan al passat juliol en decidir delegar totes les seves competències al Consell Comarcal.

El Celler tindrà un espai de memòria agrícola

Tots els grups excepte Ciutadans i PP, que s’han abstingut, han votat a favor de ratificar l’acord de la Junta de Govern pel qual l’antiga seu del PSC al costat del Celler Modernista es convertirà en un espai, el ViLab, que acollirà un projecte de memòria del passat agrícola i vitivinícola de la ciutat. De moment no avancen els detalls del projecte.

Modificació del PGM per incrementar el nombre d’habitatges protegits

PDECAT-Demòcrates, el PSC i els dos regidors no adscrits han votat a favor de la proposta del govern per iniciar una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que permeti fer de tot el municipi una àrea de tanteig i retracte. Es tracta del dret de l’administració pública a tenir preferència en la compra-venda d’immobles nous en zones urbanes consolidades així com quan es detecti la compra d’un grup inversor per apujar els preus del lloguer. La mesura només es pot aplicar en àrees de demanda residencial forta i acreditada, una figura que afecta a 72 municipis catalans, entre els quals es troba Sant Cugat. A diferència de Barcelona, l’administració santcugatenca dona l’opció als promotors a reservar un 30% dels habitatges per fer habitatge protegit privat de venda o lloguer i, en cas contrari, s’encetaria el procés de tanteig i retracte.

Aquesta mesura, segons el govern, s’ha d’emmarcar en altres accions preses com les previstes en el Pla d’Acció 2030 de Promusa i la voluntat de fer el desenvolupament de Can Fontanals i Can Mates amb un 50% d’habitatges de lloguer social, una acció que diuen que és possible pel 10% d’aprofitament urbanístic que els privats han de cedir a l’administració en el cas de nous desenvolupaments sumat a les propietats públiques que ja té el consistori a la zona. També se suma a la fórmula de tenteig i retracte que ja aplica Promusa per recuperar els pisos de venda de promocions d’anys anteriors i a la prevista per la Generalitat en casos d’execucions hipotecàries, que, a més de preferència es garanteix un preu per sota del mercat per a l'administració. En aquest cas, el preu serà de mercat i s’hi preveu una reserva d’1,8 milions al pressupost de Promusa de l’any vinent.

No se suprimeix la reserva viària entre l’avinguda Can Volpelleres i Rius i Taulet

Només el govern ha votat a favor de la caducitat del tràmit urbanístic amb el mateix sentit que es va aprovat al 2014 i iniciar una nova modificació del PGM que pretén eliminar la reserva viària entre l’avinguda Can Volpelleres i Rius i Taulet, és a dir, l’antiga previsió d’un vial que funcionés com una mena de ronda que ara travessaria zones ja edificades. Tot i que la resta de grups s’han abstingut, calia majoria absoluta per tirar endavant el tràmit.

El Ple dona suport a l’ordenança de bicicletes del Parc de Collserola

PDECAT-Demòcrates, Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar) han votat a favor de l’aprovació definitiva de l’ordenança que regularà l’ús de bicicletes al Parc Natural de Collserola. Es tracta d’una aposta que va passar per primer cop pel Ple al novembre passat i que amb aquest tràmit culmina la seva aprovació. Té tres objectius principals: ajustar els recorreguts de la xarxa de camins existents, reduir el nombre de participants i limitar la quantitat d’activitats anuals.

15.000 euros per haver participat en la gira del bus autònom

La 20a modificació pressupostària de l’any inclou una nova despesa de 15.000 euros per haver participat en la gira catalana 2018 d’autobús autònom. També inclou un traspàs d’una despesa de l’àmbit de qualitat urbana i mobilitat de subministraments a retribucions en conveni de pràctiques. PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar) hi han donat suport.

Aprovació inicial del pressupost del 2019

Només el govern ha votat a favor de la proposta del govern pel que fa a ordenances fiscals, és a dir, taxes i preus públics, de cara a l’any vinent i també s’ha quedat sol en l’aprovació la resta del cost pressupostari. Les abstencions de CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar) en les ordenances fiscals i de la CUP-PC, ERC-MES i Xavier Cortés en el pressupost n’han permès l’aprovació inicial. La proposta del govern tendia a la baixa respecte a l’any passat, amb 2,5 milions menys en el pressupost tot i que ampliant lleugerament les partides d’habitatge i seguretat i amb 600.000 euros més per a serveis socials. Desenvolupem més extensament aquest punt a la contracrònica de la sessió plenària.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article