Punts de govern al Ple de gener: Centre Direccional, 30% d’habitatge protegit i Consells de Barri

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple ordinari de gener ha tingut diversos punts de govern, entre els quals han destacat l’urbanisme, amb al·legacions al nou PDU del Centre Direccional i un nou pas per fer de Sant Cugat una zona de tanteig i retracte. A continuació, els principals punts de govern. També pots consultar les mocions debatudes i la contracrònica de la sessió plenària.

Al·legacions al Pla Director Urbanístic del Centre Direccional

Els grups de govern i Junts per Sant Cugat (Ciutadans s’hi ha abstingut) han ratificat el decret que recollia les al·legacions presentades per l’Ajuntament al PDU del Centre Direccional de Cerdanyola, els terrenys que hi ha entre Sant Cugat i el municipi veí on avui dia ja hi ha instal·lat el Sincrotró i alguns edificis d’ús terciari. El govern ha presentat cinc al·legacions diferents.

D’una banda, demanen, al·legant motius de mobilitat, la disgregació de la pastilla comercial prevista on ara és l’estació de Renfe de la Universitat Autònoma. Tot i que és menys gran que en el PDU anterior, tombat per la justícia, continuen sent 57.000 metres quadrats de sostre que consideren que podria servir per fer un centre comercial que enfonsés el comerç de proximitat a més de generar greus problemes de mobilitat.

D’altra, les al·legacions són més puntuals. Una demana l’eliminació de l’activitat industrial de les antigues bòbiles que hi ha al principi del corredor verd. Una altra proposa redistribuir l’edificabilitat perquè les construccions al costat de la riera de Sant Cugat tinguin menys impacte sobre el medi natural. Una altra proposa introduir un estudi de mobilitat per la connexió que es preveu entre Sant Cugat i Cerdanyola que es preveu paral·lela a la B-30. La darrera demana calendaritzar la connexió ferroviària entre l’estació d’FGC de l’Autònoma i el futur ramal que ha de connectar amb el Centre Direccional amb un intercanviador a l’estació de Renfe.

Així mateix, l’escrit contempla altres consideracions que no han pres la forma d’al·legacions. Com el 70% dels terrenys són públics l’Ajuntament proposa que el percentatge de sostre residencial públic sigui de més del 40%. També apunten que s’ha previst una densitat alta. No s’ha fet cap aportació sobre els abocadors clausurats de la zona –la majoria dels quals estaran coberts per zones verdes– ni pel túnel d’Horta que ha de permetre connectar el futur ramal d’FGC amb Barcelona.

Tanteig i retracte i reserva del 30% de les noves promocions per fer habitatge protegit

Tots els grups han votat a favor de validar el text refós que ha demanat la Generalitat per aprovar definitivament la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que es va aprovar inicialment al març i amb què es pretén demanar una reserva del 30% de les constructores que facin promocions en àrees urbanes consolidades per acollir habitatge protegit privat i, en cas de negar-se, que l’Ajuntament pugui accedir a la compra preferent a través de la fórmula del tanteig i retracte, que s’aplicarà sobre tot el municipi. És una mesura que ha portat debat ja que, a diferència de la proposta de Barcelona, no marca obligatorietat en la reserva del 30% ja que, segons el govern, no hi ha les garanties jurídiques suficients. Segons el tinent d’alcaldia d’Habitatge, Francesc Duch, la idea és que en el cas que l’Ajuntament tingui compra preferent i desenvolupi la promoció, vendrà el 70%, que també contemplarà la compra preferent de l’Ajuntament al contracte un cop es tornin a vendre per evitar així perdre patrimoni.

Aprovada la modificació dels Consells de Barri

Tots els grups han votat a favor de la nova distribució territorial dels Consells de Barri, que ja ha estat ratificada pels òrgans de participació territorial. Hi ha canvis de límits i la creació d’un nou Consell al Nucli. D’aquesta manera, la presidència del Consell del Centre-Oest recaurà sobre Francesc Carol (ERC-MES) i la del nou consell en Pere Soler (PSC).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article