Punts de govern al Ple de gener: manteniment de zones verdes, coberta de la piscina del Parc Central i renúncia del Síndic

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

El Ple ordinari de gener, celebrat de forma telemàtica, ha tingut pocs punts de govern i sense grans temes. Els punts més rellevants han estat dues modificacions urbanístiques i l’acord de l’Ajuntament i el Síndic de Greuges perquè Ramon Palacio, que es jubila, es mantingui al càrrec mentre no es trobi un substitut. Els expliquem en aquest recull. També pots consultar les mocions debatudes i la contracrònica de la sessió.

L’obra de les Cases dels Mestres, d’interès municipal

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor de declarar d’interès municipal l’obra per habilitar les Cases dels Mestres de la Floresta per fer una promoció pública d’habitatge cooperatiu amb una part d’autoconstrucció assistida. Aquest tràmit permet bonificar a la cooperativa Sostre Cívic, encarregada de la promoció, un 95% de la quota de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per aquesta obra.

Modificació del contracte de gestió de l’enllumenat públic

Tots els grups han votat a favor de modificar el contracte de gestió de l’enllumenat públic per ampliar les inversions, la xarxa i el manteniment (substitució d’enllumenat, instal·lació i adquisició de nous motius nadalencs) per un valor de 85.098,38 euros (amb IVA). Això suposa que Citelum Ibérica, l’empresa encarregada d’aquesta tasca, ha d’ingressar 3.516,46 euros (sense IVA) a l’Ajuntament per ampliar la garantia del contracte que es va adjudicar al 201 per un valor de 20,6 milions d’euros per a un període de sis anys (amb la possibilitat de dues pròrrogues anuals) i que es va modificar al 2017 amb 165.289,26 euros (sense IVA) i al 2019 amb 49.586,78 euros (sense IVA) més. Al juliol es va aprovar la primera de les pròrrogues previstes al contracte.

L’Ajuntament inicia els tràmits per licitar el lot tres del contracte de manteniment de zones verdes, anul·lat pel Tribunal Català de Contractes

Tots els grups han votat a favor de de rectificar l’acord pres a l’octubre del 2020 per declarar nul tot el contracte de manteniment de zones verdes i jardineres arran d’una resolució del Tribunal Català de Contractes. Tot i el vot favorable, Junts i Ciutadans han criticat el govern perquè consideren que es van precipitar a l’octubre, quan es va tramitar la nul·litat de tot el contracte i va iniciar la indemnització de les quatre empreses afectades però la resolució del tribunal venia marcada per un recurs de l’empresa Espais Verds del Vallès SA, que només impugnava el lot 3, que va perdre per 0,20 punts respecte a la guanyadora, Jardineria el Cedre.

L’empresa al·legava que una proposta presentada pel mateix contractista havia estat valorada de forma diferent en dos dels lots mentre la mesa de contractació es defensava dient que cada lot tenia la seva pròpia valoració. Amb les argumentacions de les parts, analitzant el plec de clàusules i les puntuacions atorgades, el Tribunal va determinar que a l’informe tècnic no queda queda clar d’on s’extreu la puntuació atorgada, el que considera rellevant tenint en compte que la poca diferència de la puntuació final. El lot anul·lat, referent al manteniment de les zones verdes del nord del municipi, s’havia adjudicat per 3 milions d’euros.

Amb nous informes jurídics i tenint en compte que caldria indemnitzar empreses que havien guanyat els lots 1, 2 i 4, que no havien estat recorreguts, el consistori rectifica i manté la contractació dels tres lots i només anul·la el tercer, començant així el procés de licitació. Mentre aquest no es conclogui serà Jardineria el Cedre l’empresa encarregada de mantenir el servei amb caràcter transitori. Els altres tres lots segueixen en mans de les empreses que van guanyar el concurs: Ambitec Servicios Ambientales (4,1 milions d’euros pel lot 1, referent al centre de la ciutat), Ferrovial Servicios SA (3,4 milions pel lot 2, referent al sud) i Fundació Àuria (318.000 euros pel lot 4, referent al manteniment de jardineres públiques i d’equipaments municipals).

Aprovació provisional de la modificació urbanística per instal·lar la coberta a la piscina del parc Central

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor de la modificació del pla especial d’equipaments de les piscines del parc Central amb l’objectiu de fer possible la instal·lació d’una coberta per a una de les piscines. Es tracta d’una aprovació provisional, a falta del vist i plau de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. Durant el període d’exposició pública no s’ha rebut cap al·legació. És una proposta que es remunta al 2015, quan es va aprovar una moció al respecte, i ha tingut altres passos com l’aprovació del projecte. La modificació urbanística es va aprovar de forma inicial en Junta de Govern el passat mes de juny.

Núñez i Navarro perd el recurs que va interposar al Pla Parcial de Can Mates

El govern ha informat que el Tribunal Suprem ha refermat la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al novembre del 2019 arran d’un recurs presentat per Josel SL, del grup Núñez i Navarro, en contra de l’aprovació d’un Programa d’Actuació Urbanística i un Pla Parcial d’Ordenació referents a l’àmbit del Turó de Can Mates i la carretera de Rubí, aprovats al definitivament al juliol del 2016 per donar compliment a una altra sentència del 2013. L’origen del Pla es remunten als anys 90. És el tràmit que va permetre que la Boehringer Ingelheim s’instal·lés a l’àmbit. Junts ha demanat aprofitar aquest fet per definir el creixement de Sant Cugat tenint en compte la modificació del Pla General Metropolità en favor de l’habitatge HPO, que permetria que fins a un 50% dels habitatges de l’àmbit fossin assequibles.

Jubilació del Síndic de Greuges

Els tres grups del govern han votat a favor de l’acord entre l’Ajuntament i el Síndic de Greuges municipal, Ramon Palacio, perquè es mantingui en el càrrec de manera transitòria tot i la seva jubilació mentre no es nomeni un nou Síndic. Cristina Paraira, de Junts, ha dit que no es posarien en contra de l’acord tot i que diu que el Síndic el signa a contracor.

Palacio renuncia al càrrec i al sou de 2.025 euros bruts al mes tot i que cobrarà dietes per les assistències a les funcions pròpies del càrrec (150€ per assistència al Ple, 40€ per assistència a la Junta de Portaveus, 35€ per assistència a l’oficina del Síndic presencial o telemàtica, 40€ per reunions amb entitats o associacions, 50€ per assistència a òrgans col·legiats de fora del municipi i sense determinar els altres possibles desplaçaments) . El Síndic, nomenat a l’octubre del 2017, no esgota els 5 anys del mandat.

Segons la tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, la decisió ve marcada per un canvi de normativa que impedeix seguir pagant mitja jornada renunciant a un 50% de la pensió, la fórmula que es va aplicar en el seu predecessor. La tinenta d’alcaldia diu que no és just mantenir un sistema de dietes fins a final del seu mandat ja que suposa alterar les normes per fer-les a mida d’una persona: “Si haguessin estat així, potser altres persones s’haurien presentat al 2017”. El govern considera que els números del Síndic no justifiquen una dedicació exclusió de Palacio. Ara s’ha d’iniciar el procés de selecció del nou Síndic, que ha de ser proposat per l’alcaldia tot i que Llorente diu que es treballarà en una convocatòria oberta. Queda pendent la renovació del reglament i de la carta de serveis, instada per Palacio ara fa més de mig any.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article