Punts de govern al Ple de març: liquidació del pressupost, sancions COVID-19, ZBE i Pla d’Acció d’Emergència Climàtica

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

El Ple ordinari del Ple de març ha tingut 30 punts de govern, la majoria dels quals de tràmit. A continuació fem un recull dels principals afers tractats en la sessió plenària, amb temes com la renovació del conveni per les sancions de trànsit, el pla per agilitzar la tramitació de llicència o l’aprovació definitiva de l’ordenança reguladora de la Zona de Baixes Emissions. També pots llegir les mocions debatudes i la contracrònica de la sessió plenària.

Renovació del conveni per les sancions de trànsit

Tots els grups han votat a favor de la renovació del conveni entre l’Ajuntament i el Servei Català de Trànsit sobre les sancions de trànsit a Sant Cugat. Les denúncies les han d’iniciar els Mossos i tramitar-se a Trànsit, una delegació feta des d’alcaldia. És el Servei Català de Trànsit qui resoldrà, gestionarà i ingressarà el cobrament de les sancions.

L’Ajuntament demana ser competent per sancionar els incompliments lleus de les mesures COVID-19

Tots els grups han votat a favor de la sol·licitud a la Conselleria de Salut perquè delegui les competències per a les sancions lleus pels incompliments de les restriccions per la COVID-19. Aquesta és una proposta que es va obrir a l’agost i que el govern ha decidit impulsar arran de la incorporació del nou inspector de la Policia Local, Joaquim Martín. D’ara endavant qualsevol dels incompliments de la normativa sanitària de la pandèmia haurà de ser tramitat per l’Ajuntament, que també es quedarà la recaptació de les sancions emeses. No serà així en els incompliments greus, ja que fan referència a accions que generalment precisen d’informes mèdics i, per tant, es tramiten a través del Departament. Un cop la Conselleria accepti aquesta delegació, l’Ajuntament serà passarà a ser competent.

Liquidació del pressupost

El govern municipal ha donat compte de la liquidació del pressupost del 2020, que ha acabat amb un romanent de tresoreria acumulat de més de 31 milions d’euros, molts dels quals ja compromesos. El tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Pere Soler, ha dit que esperen poder gastar-ne 17. Tant Junts per Sant Cugat com Ciutadans han criticat que no es replantegés tot el pressupost amb la crisi de la COVID-19. Ampliació del debat.

Pròrroga del contracte de manteniment dels ascensors dels edificis municipals

Tots els grups han votat a favor de prorrogar per primera vegada i per un any el contracte de manteniment dels ascensors dels edificis municipals per un valor de 47.351,13 euros (amb IVA), que inlou tant el manteniment preventiu i els comptadors com el manteniment correctiu. El contracte es va adjudicar al 2018 a l’empresa Orona.

Posteriorment també tots els grups han votat a favor de la tercera modificació del contracte per incorporar el manteniment dels ascensors de l’edifici de la Unió per un preu de 1.428 euros (sense IVA).

TMA perd el recurs pel contracte de neteja viària

El govern ha donat compte de la resolució judicial per la qual es desestima el recurs interposat per TMA-Grupo Sánchez arran d’una revisió de preus aplicada al 2010 per al contracte del servei de neteja viària del nucli i d’un districte de Mira-sol, llavors en mans d’aquest grup empresarial. En la primera sentència es van aprovar unes quantitats de liquidació. El procés judicial va seguir fins que el passat 15 de gener, arran de la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia, l’organisme de gestió tributària va executar la sentència en concepte d’altres ingressos no tributaris amb un import total de 179.785,75 euros.

Exclusió de Sorea de la licitació de manteniment del clavegueram municipal

Els tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) han votat a favor d’excloure l’empresa Sorea de la licitació en marxa per contractar el servei de manteniment del clavegueram municipal per haver presentat una baixa econòmica desproporcionada i no suficientment justificada. L’exclusió afecta només al primer dels lots del concurs, referent purament al manteniment i la inspecció. El segon dels lots fa referència a la construcció d’escomeses i hores d’ara Sorea és la que més punts ha obtingut. Junts per Sant Cugat i Ciutadans han optat per l’abstenció tot qüestionant el retard en la tramitació i també que aquest afer hagi arribat al Ple. Cristina Paraira, de Junts, també ha demanat que es tingui en compte l’oposició en les licitacions per un valor superior a un milió d’euros, un acord que fa anys que s’aplica. Ampliació del debat.

Aprovada definitivament l’ordenança reguladora de la Zona de Baixes Emissions

Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de l’aprovació definitiva de l’ordenança que regularà la Zona de Baixes Emissions, que entrarà en vigor el proper primer de maig amb una pròrroga de sancions durant mig any per a la majoria dels vehicles. La norma impedirà l’accés dels vehicles sense el distintiu de la DGT 0, ECO, B o C a l’àrea delimitada per l’avinguda de Roquetes, la ronda Nord, la carretera de Vallvidrera, el passeig Valldoreix, el carrer de Llaceres i l’avinguda de les Corts Catalanes entre les set del matí i les vuit del vespre dels dies laborables. Vam explicar amb més detall la mesura en aquesta notícia. Ciutadans ha votat en contra tot dient que el govern pretén fer una barrera ecològica que penalitza les persones amb menys recursos. Ampliació del debat.

Prorroga d’un mes del contracte de recollida de residus urbans i neteja viària

Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor d’una pròrroga del contracte de recollida de residus urbans i neteja viària a l’espera d’enllestir el procediment de contractació següent, que permetrà que el més vinent es faci una darrera pròrroga fins que s’adjudiqui la nova licitació. Ha estat un punt introduït d’urgència, motiu pel qual l’oposició ha criticat la manca d’informació. Ciutadans ha optat per l’abstenció i Cristina Paraira, de Junts, ha demanat que es tingui en compte l’oposició en l’elaboració dels plecs però, segons ha respost el govern, aquests estan gairebé enllestits. Ampliació del debat.

S’aixeca la suspensió del contracte del servei de transport col·lectiu adaptat

Tots els grups han votat a favor de l’aixecament de la suspensió del contracte del servei de transport col·lectiu adaptat que es troba en mans de l’empresa Autocares CER SA tot i que fora de contracte a l’espera d’una nova licitació. L’empresa havia demanat la suspensió temporal del contracte per la COVID-19.

Designació de la defensa per al conflicte urbanístic de Torre Negra

Tots els grups han aprovat la designació de la defensa jurídica del planejament de l’àmbit de Torre Negra, amb recursos contenciosos-adminsitratius per la darrera modificació. L’Ajuntament tot just acaba d’externalitzar-ne la defensa.

Aprovació del text refós de la modificació de planejament de Can Trabal

Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de l’aprovació d’un text refós demanat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona en el tràmit d’aprovació d’una modificació de planejament a l’àmbit de Can Trabal iniciada al 2018. Ciutadans ha optat per l’abstenció. Es tracta d’una proposta per eliminar alguns vials i reduir el nombre de documentació que recull la informació del planejament vigent. L’objectiu és que gradualment a tot el municipi hi hagi un únic document que reculli el planejament vigent i així agilitzar els tràmits derivats. Al febrer del 2020 es va fer l’aprovació definitiva després de la qual la comissió ha demanat el text refós.

Conveni amb els jesuïtes per la finca agrícola del carrer Llaceres

Tots els grups han votat a favor del conveni entre l’Ajuntament i la Companyia de Jesús per les tres finques agrícoles que hi ha entre el carrer Llaceres i l’escola Avenç just al davant d’ESADE i del Centre Borja. Durant quatre anys amb una pròrroga de fins a quatre anys addicionals (i la possibilitat de trencar unilateralment el conveni avisant sis mesos abans), els jesuïtes cedeixen l’explotació de les finques a l’Ajuntament per mantenir l’explotació agrícola i, demanant permís a la propietat, poder fer altres actuacions com la construcció de refugis, aguaits, instal·lació de tancaments… L’Ajuntament també arranjarà i il·luminarà el camí que dona accés l’escola Avenç.

Aprovat inicialment el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació del Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, que es marca el repte de reduir les emissions en un 55% entre el 2005 i el 2030, amb un horitzó d’actuació 2024 i 63 accions. S’estructura en sis eixos: (1) transició energètica i cicle de l’aigua, (2) canvi en el model de mobilitat, (3) transició alimentària, (4) residu zero, (5) infraestructura verda i biodiversitat i (6) transició cultural. Algunes entitats ecologistes han demanat més ambició en la proposta. L’aprovació inicial obre un període d’exposició pública abans de l’aprovació definitiva. Tots els grups han cridat a la conscienciació i Joan Puigdomènech, de Junts, ha anunciat que presentaran al·legacions. La comissionada d’emergència climàtica, Alba Gordó, ha qualificat el canvi climàtic com el repte més gran que ha hagut d’afrontar mai la humanitat. Ampliació del debat.

Adhesió a la Xarxa de Museus Locals

Tots els grups han votat a favor del conveni per l’adhesió del Museu Municipal a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. L’objectiu és buscar fórmules de cooperació supramunicipals pel que fa a la gestió, la preservació, la difusió i la promoció dels museus i del patrimoni. També s busca potenciar l’intercanvi d’experiències i coneixements.

Modificació del contracte per als casals de Mira-sol, la Floresta i les Planes

Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de la modificació del contracte de gestió dels casals de Mira-sol, la Floresta i les Planes per incorporar l’Espai Jove de la Floresta per un cost de 78.000 euros anuals fins a la finalització del contracte, que hores d’ara està en mans de la cooperativa Doble Via Serveis Socioeducatius. Ciutadans ha optat per l’abtenció.

S’aixeca la suspensió del contracte de menjador de les escoles bressol

ERC-MES, PSC, CUP-PC i Ciutadans han votat a favor de l’aixecament de la suspensió del contracte del servei de menjador de les escoles bressol del municipi, anul·lat temporalment per la COVID-19. El contracte està en mans de l’empresa ISS Facility Services. Junts per Sant Cugat ha optat per l’abstenció.

Primera pròrroga del contracte de telecomunicacions

Els tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) han votat a favor de la primera pròrroga del contracte de telecomunicacions, per a un any. Junts per Sant Cugat i Ciutadans han optat per l’abstenció demanant aprofitar el tràmit per millorar la cobertura i la connectivitat a les zones de la ciutat on actualment falla el servei, especialment Can Cortés. La tinenta d’alcaldia Lourdes Llorente ha dit que això està contemplat amb el nou concurs que es prepararà mentre avanci la pròrroga.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article