Ramon Piqué: "El Pla Estratègic d'Habitatge és un tema importantíssim i no s'ha ni esmentat a l'oposició"

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ramon Piqué. Fotos: Jordi Pascual 

L’activista, regidor de la CUP-PC i veí de La Floresta Ramon Piqué, va passar ahir per l’estudi de Ràdio La Floresta per parlar sobre diferents temes d’actualitat de la ciutat. El que serà a partir d’ara President del Consell de Barri de La Floresta, va explicar com han arribat a ocupar aquesta posició el grup cupaire. També va tenir temps d’explicar com es durà a terme la segona fase del Pla de Millora de La Floresta i en una mirada més nacional va explicar com van les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP.

Avui fa exactament 150 dies que la CUP és cap de l’oposició del ple de Sant Cugat. Alguns dels objectius que teníeu marcats ja s’han materialitzat?

Hi havia molts objectius, però destacaria que hi ha hagut canvis sobretot derivats de la nova aritmètica del Ple. Això ha provocat, per exemple i pensant en clau estrictament florestana, que s’aturés el projecte de modificació del PGM que ens ha omplert a tots d’alegria. La reforma del Consell de Barri que ens porta la possibilitat de que les presidències dels consells de barri estigui en mans de partits que no estan al govern. Les diverses comissions d’investigació del Cas Teyco i el cas Costa del Golf no estaven al nostre programa, evidentment, però han estat fruit d’aquest 150 dies.

Aquests mateixos dies són els que també han passat a l’equip de govern. Ja han passat per tant els 100 dies de gràcia que es diu, com els valoreu?

Tot i que ara han passat els dies que tu ara dius, tot just ara es comencen a tancar els cerrells importants, com els Consells de Barri o les comissions sectorials. Tot i això el més destacable és que s’ha generat un canvi de tarannà en matèria de participació, no gratuït evidentment. Ara mateix podríem dir que només es música i que sona bé, però que estem a l’expectativa per veure com es desenvolupa i amb ganes que arribin totes les iniciatives a bon port. Amb això vull dir que encara faltaran 100 dies més per valorar realment l’actuació de l’equip de govern.

En les dues preguntes has insistit en el canvi que s’ha produït en els Consells de Barri. En el Ple de dilluns passat, 19 d’octubre, es va fer públic i oficial que la CUP-PC presidirà el consell de barri de la Floresta i en aquests cas tu mateix en seràs el president. Degut a què sou la força més votada té lògica que en presidiu el consell ja que el ROM (Reglament Orgànic Municipal) ja preveia que els partits de l'oposició podien presidir els consells de barri. Però tot i això s'ha modificat el pla de participació i aquest serà el primer mandat en què l'oposició té la presidència de dos consells de barri. Com van ser les negociacions perquè acabéssiu president el consell de La Floresta?

Un petit matís. En el reglament del Consell de Barri no estava previst de manera explicita que el president d’un Consell de Barri hagués de ser estrictament del govern. Justament el que s’aconsegueix amb la modificació és que això s’expliciti. La gent no hagués entès que en un barri com La Floresta on la major part de veïns van votar una opció que no és la del govern el reglament del consell no canviés. Era d’esperar que passessin coses.

Per tant no hi ha hagut negociació entre CiU i la CUP?

No hi ha hagut negociacions ni tampoc converses. Les converses han estat de passadís. Per tant, cal deixar clar que la presidència del barri no ha estat fruit de cap negociació. Sense treure ni posar mèrits a ningú, simplement ha estat així. Em consta que per la presidència del Consell de Barri d’un altre districte si que hi ha hagut unes negociacions, que jo desconec en quins termes.

Per tant, ha estat el govern qui us ha ofert la presidència?

Efectivament. També és cert que si analitzéssim el llenguatge no verbal semblava indicar que tot anava encaminat a que passés el que ha acabat passant. Però nosaltres no ho hem demanat de forma implícita. Entenem que la manera en què s’ha produït és la més raonable.

Com és que ERC-MES s’ha quedat amb la presidència del Centre-Est sinó ha estat la força més votada en aquell districte?

No ho sabem. De fet, en el Ple vam manifestar que s’havien produït un seguit de negociacions poc transparents i no enteníem perquè ERC-MES ha de presidir el consell si està molt lluny de ser la força més votada. Ha estat una manera de fer que no ens agrada, ja que aquest Ajuntament sempre posa la bandera de la transparència per davant de tot. Molt transparent no ha estat això.

Entenc doncs que ni ERC-MES ni CiU han donat cap explicació?

No.

Ara mateix has comentat que en el Ple us vau queixar de les negociacions i a més també vau demanar que s’implementessin uns criteris objectius per decidir qui presidiria cada consell. Entenc, doncs, que no esteu d’acord que ERC-MES s’hagi quedat el del Centre-Est?

Com a mínim demanem que s’hagués parlat de manera clara. Donant i explicant la raó de l’acord entre les dues parts. Hi podíem estar d’acord o no, però com a mínim hi ha una transparència en el procés. Per altra banda tampoc tinc molt clar on posaríem l'objectivitat dels criteris de selecció, però tal i com ho veiem ara molt objectiu no és.

Segons va informar Damià Calvet el pla de millora de la Floresta finalment s’unificarà i les dues fases previstes es faran en una sola fase. Per què aquest canvi?

De fet, hi ha la primera fase que és la que actualment hi ha ara en marxa. La segona, que ha de fer-se càrrec d’escales i passatges, s’unifica respecte els canvis que Pere Casajoana, ex Regidor d’Urbanisme, va posar sobre de la taula amb el que va anomenar Pla de Millora del Pla de Millora. Té sentit que tot aquests conceptes s’unifiquin en una segona fase.

El mateix Calvet informava que s’engegava de nou el procés participatiu per a la segona fase. Explicava que s’havia produït una primera reunió que qualificava d’èxit. Va ser així?

Penso que això no està ben explicat. Hi haurà un procés de participació, segons ens van explicar en la comissió de seguiment del Pla de Millora. Aquest procés de participació girarà al voltant de les tres places més emblemàtiques (Plaça del Centre, Plaça Pere Planes i El Pont del Diari). És un procés participatiu molt organitzat amb un seguit de fases informatives i recollida de les opinions del veïns però que encara no s’ha posat en marxa.

Com està funcionant la Comissió de seguiment del Pla de Millora?

Voldria recordar que la comissió de seguiment va ser una de les reivindicacions que es van posar sobre de la taula amb l’Ajuntament. Més que converses li podríem dir converses-lluita amb l’Ajuntament. Fruit d’aquest debat es va acordar el Pla tal i com el coneixem i es va aconseguir tenir una comissió de seguiment conformat per veïnes/veïns per tal de fer complir el que s’havia acordat. Aquesta comissió s’ha anat reunint i ha anat reajustant coses, però en general està funcionant prou bé.

Amb aquesta modificació en la segona fase del pla, els terminis establerts variaran?

La Primera Fase està pressupostada i no s’ha de témer el compliment dels terminis, segons indica l’Ajuntament. Però la Segona Fase del Pla de Millora no té data i, de fet, el mateix Calvet va informar als mitjans que algunes obres que ja estaven programades no es poguessin executar per manca de pressupost. Això ens ha sorprès i no és una bona notícia. Hem de demanar què hi ha de veritat en aquestes paraules i, en cas de corroborar-les, mostrar el nostre descontentament.

Sabem qui realitzarà la Segona Fase del Pla de Millora?

 Entenem que hi haurà una licitació pública.

Fa una setmana que l’Ajuntament va presentar un nou Pla d’Habitatge i la principal queixa de l’oposició és que vau conèixer la notícia a través dels mitjans. Com ho valoreu?

L’equip de govern al començament del nou mandat tenia la voluntat que en les comissions informatives fossin més pro positives, es treballés més en consens i, per tant, nosaltres enteníem que serien més ambicioses ja que havien perdut la majoria absoluta. La sorpresa és que aquest esperit entra en contradicció directa amb la manera en com s’ha presentat el Pla d’Habitatge. És un tema importantíssim i no es va dir absolutament res, la qual cosa deixa en evidència l’esperit real de l’Ajuntament. No és manera de treballar, encara que l’equip de govern pugui prendre decisions l’oposició també té l’obligació de fiscalitzar el que fa el govern.

Quins seran ara els passos de l’oposició?

Demanarem que ens passin tota la informació per decidir la nostra postura respecte el Pla.

Ja per acabar i posant la mirada a nivell nacional, teniu algun indici de com transcorren les converses entre Junts pel Sí i la CUP?

Com que em preguntes per indicis et contestaré per indicis. Aquest diuen que hi ha voluntat d’arribar a acord. No és un tema fàcil i estem rebent pressions a tots als nivells. Nosaltres no ens hem cansat de dir que l’important no són les persones i, per tant, hem entrat a parlar d’altres temes que són més importants que saber qui acabarà presidint el govern de la Generalitat.

Ja que m’has contestat per indicis, ara et pregunto si s’ha parlat d’algun nom en concret o només s’està parlant del què, del com i del quan.

El tema del nom s’ha deixat ple final. Només sabem que Carme Forcadell serà la presidenta del Parlament.

Moltes gràcies per haver-nos acompanyat.

Gràcies a vosaltres. Puc parlar un minut?

I tant...

L’aposta que fem com a Consell de Barri es la de reforçar la comunicació. La ràdio compleix un paper importantíssim, ens tornarem a trobar, d’acord?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article