La independència triomfa al referèndum

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La victòria del sí a la independència ha estat incontestable al referèndum d’autodeterminació de Catalunya celebrat diumenge. Un 89,3% dels santcugatencs que han acudit a votar ha optat per aquesta opció, molt per sobre del 7,6% a favor de seguir formant part d’Espanya i del 2,9% de vots en blanc i nuls. La participació s’ha situat en un 56,4%, dos punts per sobre de la consulta del 9 de novembre del 2014.

És el segon millor resultat històric de l’independentisme local en aquells comicis que tenien el debat nacional com a tema central. Només a la consulta popular celebrada el 2009 l’opció independentista va recollir més suport, un 93,5%, però amb la meitat de participació que al referèndum. Respecte al 9N, la independència ha guanyat més de dos punts i, en comparació amb les eleccions del 27 de setembre del 2015, ha millorat més de 30 punts tot i que llavors se seguia el format d’unes eleccions autonòmiques i difícilment són casos comparables, començant per la participació, que al 2015 va arribar al 83,49%.

Tot i que el referèndum estava suspès pel Tribunal Constitucional, s’han celebrat les votacions als 30 col·legis electorals distribuïts arreu de la ciutat perquè la concentració de 5.000 ciutadans a primera hora del matí al voltant dels centres de votació i el posterior manteniment de la protesta ha provocat que els Mossos d’Esquadra no n’hagin pogut fer front. En cap moment han arribat membres d’altres cossos policials a la ciutat i ha estat la policia autonòmica l’encarregada d’informar a cada col·legi de l’incompliment de la suspensió.

La jornada s’ha desenvolupat amb un to festiu i lúdic, a diferència d’altres ciutats catalanes on la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han carregat contra els ciutadans concentrats als col·legis. La principal incidència de la celebració del referèndum han estat els problemes informàtics provocats per atacs externs que han dificultat l’accés al cens digital que havia de permetre realitzar la votació amb l’anomenat cens universal, és a dir, que l’elector pogués votar al seu col·legi o a qualsevol altre.

Moltes de les meses han estat constituïdes pels primers votants que han acudit als col·legis i han mantingut un funcionament intermitent de l’eina que permetria el cens universals. En alguns centres com el PAV III s’ha optat per deixar de banda el sistema informàtic i treballar amb un cens manual mentre amb d’altres indrets com Mira-sol, Valldoreix i Les Planes s’ha mantingut el sistema amb dificultats, el que ha servit perquè persones d’altres municipis poguessin votar a Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article