La remunicipalització de l'aigua a Sant Cugat passa per l'AMB

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge del Jordi Pascual. 

L’Ajuntament demanarà a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) l’assistència tècnica perquè l’administració supralocal emeti un dictamen esclarint els avantatges i desavantatges de municipalitzar l’aigua. Sant Cugat, actualment, té un contracte en vigor fins al 2019 amb Sorea, empresa privada que gestiona l’aigua a la ciutat. En vistes de la finalització pròxima de la concessió l’administració local ha demanat l’assistència tècnica.

L’Àrea Metropolitana, com a administració supralocal, s’encarrega de la distribució de l’aigua en baixa – és a dir, des dels dipòsits fins a les llars – en els 23 municipis que fins el maig del 2013 el Grup Agbar operava. Actualment, Aigües de Barcelona és l’empresa mixta pública-privada que gestiona aquest serveis i tot i que l’AMB hi és present no és un servei ni molt menys 100% públic. El 85% d’aquesta empresa rau en mans privades a través d’Agbar i de La Caixa, la resta està en poder de l’ens supralocal. A més, de les poblacions que conformen l’AMB un 94% tenen la gestió de l’aigua en mans privades o en formats mixtos privat-públic, només El Prat de Llobregat i Barberà del Vallès gestionen l’aigua de manera pública.

En vista d’això, en el cas que l’assistència tècnica apostés per continuar amb la gestió de l’aigua en mans privades, l'aigua de Sant Cugat passaria automàticament en mans de l’empresa mixta Aigües de Barcelona, perquè Sorea és del mateix grup que Agbar. 

La petició a l’AMB s’emmarca en un acord de Junta de Govern del passat 1 de març en el qual també es demana que l’assistència tècnica fiscalitzi la feina feta per Sorea i analitzi l’estat actual de les infraestructures municipals que està fent servir l’empresa privada per abastir Sant Cugat d’aigua potable.  

En aquest mateix acord també es demana a l’AMB que realitzi una valoració econòmica del Pla d’Inversions dels darrers 6 anys executat per Sorea. Totes aquestes peticions s’emmarquen en la finalització de la concessió entre l’Ajuntament i Sorea previst per l’any 2019, moment en que s’acabarà el contracte entre l’administració i l’empresa. Una moció aprovada per el Ple de setembre ja anava encaminada en aquesta direcció i preveia la creació d’una comissió d’estudi de la municipalització de la gestió del servei de l’aigua.

En la mateixa junta de govern també es va informar que Sorea ha de fer efectiu el cànon anual com a contrapartida per a utilitzar un bé públic com és l’aigua. El cànon que es va aprovar en la Junta de Govern correspon al pagament pel servei prestat l’any 2015 i s’eleva fins als 158.763,45 € amb l’IVA exempt. És un cànon rutinari que l’empresa privada a de pagar a l’administració per extreure rèdit d’un bé públic. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article