Sant Cugat en Comú crida a un canvi d’esquerres a l’alcaldia per “higiene democràtica”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un cop formalitzat Ramon Gutiérrez com a candidat a l’alcaldia per part de Sant Cugat en Comú, candidatura on participen membres dels Comuns, ICV, EUiA i Podem, la formació ha celebrat el seu primer acte públic amb la participació del primer i segona, Aina Balada, a la llista municipal i el candidat a les eleccions europees, Ernest Urtasun. La candidatura es presenta a les municipals reivindicant un canvi de govern per “higiene democràtica” davant un partit de govern (CiU al 2015 i PDECAT en l’actualitat amb Junts per Sant Cugat com a candidatura hereva) que, diu, s’ha cregut l’amo de la ciutat mentre s’ha vist immers en indicis de mala praxi i corrupció, com és el cas Palau –l’únic amb sentència fins el moment.

El canvi, però, ha reconegut Gutiérrez en l’acte celebrat dissabte a la tarda a la Casa de Cultura, precisarà de la unitat d’acció de les esquerres més enllà de quina força obtingui més vots. Això no ha evitat que marqui distància –sense dir noms de partits– amb la resta de formacions de l’esquerra, amb esment directe als pactes pressupostaris d’aquest mandat (fets per ERC-MES), al possible bloqueig de la participació d’alguns partits en l’acord per la voluntat d’alguna de les forces i a la no priorització d’alguns aspectes socials al programa.

Malgrat tot, el candidat reconeix que hi ha bona sintonia entre les diferents formacions d’esquerra i considera que el treball conjunt durant el mandat n’és bona mostra. Preguntat pels assistents, Gutiérrez diu que al Ple s’han intentat allunyar de la demagògia i és així com han aconseguir “un paper de centralitat per arribar a acords amb totes les forces”. Seguint amb aquesta línia, els i les integrants de la candidatura es mostren esperançades davant els propers comicis.

Un dels motius per a la il·lusió és que algunes de les reivindicacions històriques dels ecosocialistes, diu Gutiérrez, s’han situat a l’agenda social local amb mostres com les mobilitzacions per unes pensions dignes, el primer de maig, l’organització davant l’exclusió residencial, el feminisme i les concentracions del jovent pel clima. Els reptes de futur proposats per la candidatura a l’acte són l’ecologia –amb esment directe a la reducció de residus i la millora de la xarxa d’autobús urbà– i el feminisme –amb esment a pressupostos amb perspectiva de gènere, dades segregades i el foment de la participació.

L’habitatge és, segons Gutiérrez, el problema més greu de la ciutat i un dels eixos que marcaran la campanya de Sant Cugat en Comú. La candidatura diu que cal anar més enllà en la mesura de reservar un 30% de les promocions privades en sòl consolidat per fer habitatge assequible marcant-ne l’obligatorietat i augmentat el percentatge. També diu que s’ha de posar fil a l’agulla a propostes com la masoveria urbana i l’habitatge cooperatiu i respondre millor i més ràpid als casos d’emergència. Per fer-ho, diu, també cal parlar amb els agents immobiliaris per arribar a un acord i que rectifiquin les males pràctiques en el lloguer.

L’eix social ha estat el protagonista del primer acte públic de Sant Cugat en Comú. Han dedicat bona part del temps a parlar de la desigualtat –dient que la ciutat n’és la capital–, pobresa i exclusió. “No s’ha de convidar la gent a marxar a una altra ciutat”, reivindica Gutiérrez, que diu que cal donar a conèixer els serveis socials com un dret i no com una eina al servei només dels casos de vulnerabilitat més extrems.

Avancen les negociacions amb Podem

Després que el Cercle de Podem decidís la llista de la formació de cara a negociar amb altres forces polítiques, s’han mantingut reunions per cercar un acord. Gutiérrez diu que encara no s’ha tancat el pacte i que, de fet, es troben en un punt delicat ja que és el torn de consultar en assemblea les propostes rebudes. Davant això, el candidat de Sant Cugat en Comú rebutja la possibilitat d’una coalició 50-50% i aposta per un format proper a la confluència en què les decisions es prenguin en una única assemblea. Ara per ara no explica més detalls tot i que marca com a data límit per tancar l’acord el proper 16 d’abril.

En clau europea

Urtasun ha dedicat la seva intervenció a la política europea. Diu que el sistema polític de la Unió està canviant i la clau és aconseguir que l’extrema dreta no tingui força per no construir un projecte excloent. Aposta per reforçar un pol d’esquerres i ecologista capaç de donar respostes socials com una directiva de rendes mínimes i un complement europeu al subsidi de l’atur, aplicar polítiques feministes com una directiva contra la violència de gènere i accions per combatre l’escletxa salarial i fer front a la crisi climàtica amb una revisió més exigent als objectius més exigents.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article