Sant Cugat en Comú reivindica la “legitimitat d’un projecte col·lectiuˮ i estén la mà al Cercle de Podem

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després que al desembre ratifiqués l’única candidatura a les primàries, Sant Cugat en Comú ja ha enllestit una primera aproximació del programa electoral que haurà de ser aprovat definitivament en una assemblea al març. La candidatura arriba a aquest punt amb una proposta de negociació de la llista de Podem nascuda de les primàries al Cercle local. Si bé, els integrants dels Comuns asseguren que la formació morada encara no s’ha posat en contacte per establir el diàleg.

Tot i que Sant Cugat en Comú diu estar disposat a establir una negociació per, si cal, formar una coalició tal com demana el Cercle, també es mostra crític amb la representativitat de la llista nascuda de les primàries de Podem. “Hi han votat 20 persones de 200 inscritsˮ, explica la segona dels comuns, Aina Balada, “a més, alguns dels seus integrants van participar al procés de confluència de Sant Cugat en Comú fins que no sabem per què van deixar de formar-ne partˮ.

Més crític es mostra el cap de llista, Ramon Gutiérrez, que assegura que el candidat de Podem, Gabriel Jover, ha impulsat un projecte personal aprofitant el sistema de primàries propiciat per la formació morada: “Com a candidatura tenim un recorregut que Jover amb el seu projecte personal no téˮ. Davant això reivindica la legitimitat d’“un projecte col·lectiuˮ com defensa que és Sant Cugat en Comú.

El cap de llista també ha qualificat d’“irresponsabilitatˮ que Jover es presenti en solitari tot i que no avança que passaria amb el seu càrrec als Comuns a nivell nacional en cas de desmarcar-se de la candidatura local. Tot dependria de l’assemblea local i de la comissió de garanties, apunta. De moment, però, prefereix no aprofundir en la diferència per “ser constructiusˮ.

Malgrat les diferències la legitimitat de la marca Podem la té la llista sorgida del Cercle ja que respon al procés marcat pel Consell Ciutadà Autonòmic. Tot i així, Esteban Martínez, membre de Podem i de la llista de Sant Cugat en Comú, assegura que el Cercle feia mesos que no es reunia i que en molts municipis s’han tornat a activar amb l’única voluntat de configurar llistes pròpies. Tem que la participació de persones de Podem a tots dos espais genera confusió i defensa que, tot i que el partit no permeti l’ús de la marca, a Sant Cugat en Comú també hi ha gent que ha actuat com a membres de Podem –concretament quatre dels 13 membres de la llista aprovada al desembre, segons la candidatura.

D’aquesta manera, Sant Cugat en Comú evidencia les diferències que ja es van deixar entreveure quan el Cercle va anunciar l’arrencada del procés de primàries. Per a la candidatura dels Comuns, que també agrupa ICV-EUiA, la pilota és a la teulada del Cercle de Podem i de la candidatura de Jover per tal d’establir el diàleg. Això passa, diu Gutiérrez, perquè el cap de llista dels morats torni a les reunions de Sant Cugat en Comú. Balada també diferencia la legitimitat que pugui atorgar un partit de la “democràticaˮ nascuda d’un procés de confluència.

Els eixos programàtics, més enllà de les diferències

Davant el desacord momentani, ambdues formacions hauran de posar-se d’acord amb temes programàtics. Mentre Podem, sense concretar per evitar condicionar les negociacions, apuntava a la transparència, la lluita contra la corrupció, la seguretat, l’habitatge i l’aprofundiment en la participació ciutadana com a temes clau, Sant Cugat en Comú vehicularà el seu programa en base a quatre eixos: el combat a la desigualtat, la ciutat habitable (habitatge i medi ambient), la ciutat en xarxa (cultura de base i cooperació) i la democràcia (participació).

Gutiérrez considera que les eleccions del maig són una oportunitat històrica per teixir una majoria d’esquerres a Sant Cugat. Defensa el treball conjunt amb CUP-PC, ERC-MES i PSC durant aquest mandat tot i que assegura que no s’han fet reunions amb clau electoral. Per la seva banda, Sant Cugat en Comú ha elaborat el butlletí El canvi de Sant Cugat necessita, que repartirà cada dos mesos a les cases de la ciutat, i prepara diversos actes, el primer dels quals dimecres vinent a dos quarts de vuit de la tarda al Casal Torreblanca amb la participació del diputat Marcelo Expósito.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article