Sant Cugat es prepara per a les eleccions del 14F a l’espera de la resolució definitiva del TSJC

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

El Ple municipal ha aprovat per unanimitat la celebració d'urgència d'una sessió per a la designació dels membres de les meses electorals de les eleccions al Parlament de Catalunya, un punt que havia decaigut a la sessió plenària del dilluns per l’acord de la mesa de partits d’ajornar els comicis. Ara, amb la suspensió cautelar de l’ajornament per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i amb la instància del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, de reprendre l’operatiu electoral mentre no hi hagi la resolució definitiva, els municipis han hagut de tornar a engegar la maquinària electoral.

A Sant Cugat s’ha optat per un Ple extraordinari d’urgència celebrat aquest dimecres al matí ja que aquest 20 de gener és el darrer dia del termini en cas que les eleccions finalment se celebrin el 14 de febrer. Tot i que es tracta d’un mer tràmit, que anirà seguit de la comunicació de les 801 persones elegides per sorteig a la Junta Electoral de Zona, és una mostra de l’interrogant sobre la celebració de les eleccions catalanes.

La suspensió cautelar ha estat derivada del recurs interposat per l’advocat Josep Asensio a títol individual per demanar l’anul·lació del decret que deixava sense efecte la convocatòria electoral i fixava el 30 de maig com a nova data. El TSJC ha d’estudiar altres recursos presentats, només un dels quals també demanava mesures cautelaríssimes i que també ha estat respost afirmativament. Altres organitzacions com Lliga Democràtica, Federalistes d’Esquerres, Esquerra en Positiu i Impulso Ciudadano també han presentat els seus propis recursos.

A més, segons informa TV3, el tribunal ha comunicat que abans de la suspensió ja havien rebut en recurs pels drets fonamentals interposat per PACMA per la dificultat de recollir signatures en el marc del confinament municipal. Segons la mateixa informació del portal de la CCMA, la Junta Electoral també ha rebut diversos recursos que derivarà al TSJC.

Davant d’aquesta situació, el govern de la Generalitat va anunciar ahir que recorrerà la suspensió amb la presentació d’al·legacions. Tot i els dubtes jurídics esgrimits als recursos, la portaveu del govern, Meritxell Budó, i el conseller Solé van assegurar que tant el decret de convocatòria com el d’anul·lació tenen una base jurídica ferma. L’executiu català recorda que al decret de convocatòria del 21 de desembre ja introduïa el possible ajornament per motius sanitaris.

Ara Catalunya resta pendent de la resolució definitiva del tribunal, que podria arribar a finals de setmana o durant la setmana vinent. Mentrestant, reprendre l’operatiu electoral també suposa fer que les sol·licituds de vot per correu rebudes fins el moment tornin a ser vigents. De fet, abans de la suspensió la Generalitat havia impulsat una campanya per fomentar el vot per correu i així evitar aglomeracions als col·legis electorals.

El termini per demanar el vot per correu acabarà el 4 de febrer. Es pot fer per via telemàtica amb certificat electrònic al web de Correus o presencialment a l’oficina (amb DNI, passaport o carnet de conduir). En cas de malaltia o incapacitat amb certificació mèdica, la sol·licitud pot estar cursada per una persona autoritzada amb un document notarial o estès.

Ampliació dels col·legis electorals

El passat 23 de desembre l’Ajuntament va anunciar l’habilitació de dos nous col·legis electorals: el PAV3 i el Museu del Còmic. S’arriba així a una xifra de 37 col·legis amb el mateix nombre de meses que en els darrers comicis, 89 en total, ja que dues de les meses del Centre d’Art Maristany passen al PAV3 i una de les del Club Muntanynec al Museu del Còmic. En total són 1.900 persones amb dret a vot afectades per aquesta modificació.

El cens ascendeix a 63.274 persones, un 2,1% més que en les darreres eleccions generals. Per garantir una jornada electoral sense incidents, el consistori havia preparat un dispositiu de 200 treballadors encarregats de la logística, el suport informàtic, la informació ciutadana, el suport tècnic i la vigilància.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article