El Ple insta la Generalitat a retirar el concert públic a les escoles que segreguen per sexe

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El president de la FAPEL, Josep Manuel Prats, va intervenir en el debat de la moció de PSC i ICV-EUiA sobre l'educació concertada i la segregació de sexes. Foto: Jordi Pascual

El PSC i ICV-EUiA presentaven en el mes de novembre una moció perquè les escoles que segreguen per sexes quedin excloses del sistema de concertació públic. L'Ajuntament no té competència en aquest sentit i per això l'escrit planteja una instància al Departament d'Educació. Abans de començar el Ple ja se sabia que seria un dels temes més debatuts de la tarda ja que tenia esmenes de tres grups, ERC-MES, CUP-PC i C's.

Però, fins i tot abans de començar la sessió plenària, el debat es va fer palès. En l'Audiència pública, l'AMPA de La Farga va demanar l'abstenció o el vot negatiu en la moció del PSC. Els representants de l'associació van defensar el model “d'escola diferenciada” per ser, deien, un model tan vàlid com el mixt. “Es pot educar en igualtat d'oportunitats en els dos sistemes”, sentenciava Júlia Gifra com a representant del col·lectiu. Consideren que l'eliminació del concert pot significar l'elitització de les escoles que segreguen per sexe i demanaven “dades, no prejudicis”.

Abans de debatre la moció també va intervenir Josep Manuel Prats, president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL). Va lamentar que s'exclogués un model educatiu per partidisme i va assegurar que aprovar la moció presentada pel PSC atemptava contra els drets humans. De fet, feia en referència a una moció institucional aprovada en el mateix Ple en què Sant Cugat s'adheria al projecte Ciutat defensores dels Drets Humans.

L'AMPA de La Farga va intervenir en l'Audiència pública per demanar el posicionament dels partits respecte a l'educació concertada i la segregació de sexes. Foto: Jordi Pascual

Malgrat la participació de l'AMPA de La Farga i de FAPEL, els grups municipals no van canviar el seu posicionament i la moció es va aprovar acceptant únicament les esmenes de la CUP-PC que modificaven lleugerament l'argumentació però mantenien els acords. Hi van votar a favor CUP-PC, C's, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. CiU i PP van votar en contra. Un resultat 13-12 que evidencia la pèrdua de majoria absoluta.

ERC-MES, en canvi, també plantejava la incorporació d'un nou acord en defensa d'“un únic model educatiu públic, laic, universal i en català”. Les esmenes de C's pretenien pegar la volta a un dels acords per deixar les escoles concertades que segreguen per sexes dins del sistema de concertació públic educatiu.

Els arguments

Pere Soler, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya, va assegurar com a proposant de la moció que no pretenia treure drets a ningú sinó mostrar coherència amb el programa electoral. “És un sistema que respecto però no s'ha de mantenir amb diners públics”, argumentava. En la mateixa línia apuntava Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA: “Aquest model d'escolarització no hauria d'estar finançat”.

Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, va apuntar al model mixt com a “model del nou país” mentre que Ramon Piqué, CUP-PC, defensava les esmenes del seu grup per corregir atesos que no compartien. Aldo Ciprian, C's, va deixar clar que el seu grup no està en contra de l'educació concertada i diferenciada.

Álvaro Benejam, PP, i Esther Salat, CiU, es van ajuntar per defensar el model de segregació. El portaveu popular va dir que els alumnes que han passat per l'ensenyament diferenciat no discriminen per raó de sexe. Per a ell és un sistema que s'hauria de plantejar fins i tot en l'escola pública. Salat va acusar els proposants de barrejar ideologia i educació amb una moció “amb falta de rigor”. “L'educació diferenciada creix a tot el món”, sentenciava.

Altres assumptes de l'Audiència pública

Més enllà del debat educatiu, en l'Audiència pública van participar dos altres veïns. El primer, el senyor Castro que ja va intervenir en el Ple de setembre per pressionar el regidor d'Urbanisme, Damià Calvet, a cercar una solució definitiva al mur d'El Pinar. En aquesta ocasió va fer una aportació semblant. Calvet va respondre que cerquen una solució definitiva i que aquest tipus d'assumptes es podran parlar en els Consells de Barri que es constituiran abans de final d'any.

Finalment, Montserrat Sánchez va preguntar sobre el complex esportiu de Mira-sol després d'una modificació del Pla Especial. Calvet va aclarir que el canvi no implica l'ús i que, per tant, es pot replantejar seguint la voluntat dels veïns.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article