Sílvia Solanellas, nova directora de la Fundació Sant Cugat Actiu

per Patricia Cirera

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Patricia Cirera

Ahir es va presentar la nova directora de la Fundació Sant Cugat Actiu Sílvia Solanellas a les 12:30 del matí a l’Ajuntament. A partir d’ara Solanellas substitueix al Lluís Fernández, que serà el responsable d’economia social i emprenedoria de la fundació. Un càrrec que segons Brugarolas no és nou i estava contemplat dins de l’estructura.   

Primer de tot, Carles Brugarolas, Tinent d’Alcalde d’Economia, Empresa, Ocupació i Recursos Humans, va voler explicar el marc i el context del perquè d’aquesta decisió. “El desenvolupament econòmic de la ciutat és una competència que és impròpia i que la desenvoluparem bàsicament per intentar crear les condicions per fer una ciutat més justa, i això passa per tenir més i millor ocupació [...] Aquest és un recorregut que necessita cada vegada una major profunditat i que dóna molts bons fruits pel conjunt de la societat”. Segons explica Brugarolas, “La fundació no només ha de servir com a una eina, sinó com a un vehicle perquè aquesta col·laboració (público-privada) ens ha de permetre prendre decisions de forma conjunta i mobilitzar molts més recursos dels que estan disponibles en l’àmbit de la societat”.

Fent un repàs actual de l’atur, Brugarolas ha dit que en els darrers quatre anys l'ocupació ha crescut més d’un 25%, l’atur també s’ha reduït aproximadament en un 25% i que a Sant Cugat hi ha 3.396 persones al registre d’ocupació. Això motiva, segons ell, anar adaptant les polítiques a la realitat. Va destacar tres eixos de treball de la fundació: Amenaces i oportunitats en l’àmbit de l’economia urbana (comerç, hostaleria, la indústria cultural local, etc.). Al parer de Brugarolas, aquest sector és un dels que ha patit més la crisi, i que cal dotar-lo d’una estratègia i gestió compartida. Després la composició de l’atur. Actualment l’atur de persones major de 45 anys és el doble de l’atur de menors de 45. En aquest sentit segons Brugarolas s’ha d’incidir per generar noves i millors condicions per persones amb més dificultat de reinserció laboral. Per últim, les oportunitats que hi ha de captar empreses des del exterior. Brugarolas ha assegurat que cal accelerar l’arribada d’empreses a la ciutat per la creació d’ocupació i per la dinamització que implica. Ha dit que actualment la situació és més favorable per assolir aquests objectius que no pas fa quatre anys.

L’objectiu general és reforçar l’equip agregat de comerç i promoció econòmica. Fa dos mandats era de 16 persones, l’anterior era de 14 i en aquest, de moment, comptant amb els quatre empleats de la fundació, és de 13.

Brugarolas va justificar el contracte de Sílvia Solanellas dient que “té un recorregut molt ampli en l’àmbit de captació d’empreses i en el posicionament del territori per afavorir les condicions per l’arribada de noves i millors empreses a la nostra ciutat. Cobreix una mancança que érem conscients que la teníem i que no estàvem explotant totes les oportunitats d’aquesta ciutat”.

 

CV Sílvia Solanellas

En resum, Carles Brugarolas va afirmar que “cada vegada més en l’àmbit de la producció econòmica es va constatant en termes generals que l’estratègia passa per la cooperació pública-privada, mobilitzar recursos que van més enllà del pressupost públic”.

Brugarolas també va parlar del sou. A diferència del mandat anterior, es deslliga del marc retributiu de l’Ajuntament. Com es pot conèixer públicament, s’ha assignat un sou a la direcció de la fundació de 51.000 euros. La retribució de responsable que rebrà Lluís Fernández serà aleshores de 46.000 euros.

L’ajuntament forma part del patronat de la fundació, i realitza dos tipus d’aportacions, segons explica Carles Brugarolas. 80.000 euros anuals des de l’any 2011 per despeses d’estructura, i altres com projectes de cooperatives o el Sant Cugat Experience que passen per la fundació, que perquè siguin més grossos es recapten fons que no són públics.  

Com es pot conèixer, Sílvia Solanellas anava 13ena a la llista electoral de CiU. En aquest sentit Carles Brugarolas ha dit que “si la voluntat de participació política inhabilita les persones des d’una perspectiva professional, la resposta hauria de ser que no”. Per la seva part, Solanellas es va defensar dient que “em van proposar estar a la llista com a persona independent sense ser militant, com la Mayte Pérez i altres persones”.

Donada la relativa rapidesa de la decisió, ha fet que la resta de partits representats al ple no tinguin coneixement d’aquesta assignació, ja que no es va poder explicar a la sessió informativa perquè la decisió no estava tancada. Brugarolas ha confirmat que l’alcaldessa Mercè Conesa va trucar ahir mateix als portaveus dels grups, tot i que queda pendent de parlar amb els responsables d’economia de la resta de partits.

Pel que ha pogut saber aquest diari, ICV i PSC confirmen que no sabien res, mentre que Ciutadans i ERC han confirmat que han estat informats per escrit. No hem pogut parlar amb el PP i la CUP per saber la seva valoració.

Sílvia Solanellas afirma afrontar el repte amb molta il·lusió i diu que “tota la meva vida professional ha estat dedicada a la dinamització econòmica. Vaig començar l’any 94 al que era abans l’institut CIDEM, actualment Acció. Així com a Investing Catalonia portant projectes internacionals de captació d’empreses com de capital espanyol com internacional. També una de les raons per les quals han agafat la meva persona és que he estat emprenedora i directora de diverses empreses de gestió del territori, gestió de sòl, dinamització econòmica, consultories, etc. portant temes de gestió urbanística”. Solanellas assegura que “un dels temes importants és seguir posicionant Sant Cugat com a ciutat capdavantera de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i fer que esdevingui cada vegada més una marca molt més potent, que el teixit empresarial segueixi creixent i es vegi tant a nivell internacional com nacional com un centre d’excel·lència“. També va voler remarcar que cal potenciar el Catalonian Innovation Triangle (CIT, el triangle entre Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola) i establir més connexions amb els municipis propers. Va puntualitzar que una de les primeres fases del CIT és senyalitzar els barris econòmics de la ciutat. Solanellas ha afirmat que les seves primeres passes seran analitzar el que hi ha, el que s’ha fet fins ara i a partir d’aquí realitzar un pla estratègic. “Treballo molt en equip, es tracta que el patronat i les entitats públiques i privades aportin informació i coneixement, i que tots tirem endavant els projectes”, explica Solanellas.

Solanellas, ex cap de comunicació de l’Assemblea Nacional Catalana, continua vinculada a l’entitat com a sòcia però sense cap responsabilitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article