La sociovergència arriba a Sant Cugat i trenca l’acord pressupostari amb ERC-MES

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ingla dóna per trencat l'acord pressupostari. Foto: Localpres

Un terratrèmol polític està sacsejant el Ple de la ciutat. Tot semblava indicar que la sociovergència arribaria a l’Ajuntament de la ciutat després de l’acord pressupostari entre el govern i el PSC signat in extremis 1 dia abans de l’aprovació definitiva. La decisió va ser límit i les propostes dels socialistes es van recollir sobre el paper en un document que es va signar amb el compromís que el govern les implementaria. Però malgrat això ningú s’atrevia a dir que el pacte de govern fos possible, fins i tot govern i socialistes ho van negar. Finalment, una filtració a la premsa ho ha tret a la llum pública.

Poques hores després el PSC ha enviat una nota de premsa on admetia l’existència de les negociacions amb el govern i afirmava que aquestes estan molt avançades. Malgrat això, en la nota també s’adverteix que no estan tancades i que el proper dimecres l’assemblea local del PSC ha de ser l’encarregada de validar l’entrada de Pere Soler al govern. És per això que el grup socialista explicita que no farà cap valoració ni declaració fins passada aquesta data.

En el missatge del PSC no apareixia cap explicació de quin és el rol que tindrà a partir d’ara Soler dins del govern ni tampoc s’explica com han anat les negociacions. Si que dóna més detalls la nota de premsa del PDECAT que indica que aquest moviment mostra “la prioritat del govern de sumar majories sòlides que ajudin a consolidar la governabilitat a Sant Cugat.”

Malgrat la suma de Soler, el govern seguirà sense tenir la majoria absoluta perquè tindrà 12 regidors, a un de la majoria

El text convergent dóna quasi per feta l’entrada dels socialistes al govern a falta de la ratificació de l’acord a través de les assembles, però el partit mostra la seva “satisfacció” per la recerca de majories que donin estabilitat al govern. Tot i això, malgrat la suma de Soler a l’equip capitanejat per Mercè Conesa, el govern seguirà sense tenir la majoria absoluta perquè sumarà 12 regidors. Però ja es situarà molt a prop dels 13 que donen la majoria.

ERC-MES dóna per trencat l’acord pressupostari

Les esquerdes del terratrèmol han fet maleses en l’acord bilateral. A la vista dels esdeveniments Mireia Ingla, regidora i portaveu d’ERC-MES, ha donat per trencat l’acord pressupostari amb el govern. “Han preferit l’entrada de Pere Soler al govern, que aritmèticament no els garanteix l’estabilitat, per davant del nostre acord, que sí que ho feia”, explica Ingla.  

“Clama al cel i és evident que cadascú filtra el que vol filtrar i aquí hi ha algú interessat”

La regidora ha explicat, en roda de premsa, que l’alcaldessa els va indicar en una reunió abans d’ahir que portaven una temporada llarga negociant amb els socialistes i que l’entrada de Soler es faria efectiva al Ple de gener. Malgrat ser una reunió molt reduïda i discreta, mitja hora després la notícia ja havia estat filtrada a la premsa local. En referència a això Ingla diu que “clama al cel i és evident que un filtra el que vol filtrar i aquí hi ha algú interessat”.

Tot plegat deixa en escac i mat l’acord pressupostari entre tots dos partits aprovat en el plenari municipal el mes passat. “Es manté el pressupost que es va votar i treballarem des de l’oposició però no assistirem a les reunions de seguiment i no podem garantir que el govern compleixi amb la seva paraula”, sentencia Ingla, que recorda que el seu partit seguirà fent oposició responsable però que ja no garantiran l’estabilitat pressupostària de l’any vinent.

Però en pro de definir quina serà la nova estratègia per la resta del mandat, ERC-MES ha anunciat una assemblea amb la militància de cara a la setmana vinent. En referència a la seva negació d’entrar al govern, la regidora republicana ha indicat que d’oferta oficial només n’hi va haver una i que l’assemblea d’ERC va decidir mantenir-se a l’oposició mantenint l’estabilitat pressuposaria.

Mocions independentistes i el nou rol del PP

Amb la nova més que provable aritmètica plenària, el govern estarà a un sol regidor de la majoria, o el que és el mateix, a una sola abstenció d’utilitzar el vot de qualitat de l’alcaldessa per tirar endavant totes les propostes en el Ple. “Tant el debat social com independentista està en mans del Partit Popular”. Ingla amb aquestes paraules deixa entreveure que el nou govern de la ciutat podrà votar quelcom contrari a la independència “perquè sembla que algú a Sant Cugat no té clar el referèndum”, en referència directa a les declaracions de Mercè Conesa a Nació Digital en què indicava que potser no es realitzarà el referèndum. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article