Tourmalet urbanístic a un Ple extraordinari

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. El govern i l’oposició no tenen la mateixa bicicleta. Potser sí la mateixa força a les cames. Per això, pujar el Tourmalet és molt més senzill per a Carmela Fortuny –àvida ciclista– que per a qualsevol dels grups de l’oposició. Resulta ser que el govern té una bona màquina: quadre, pedals i pinyó. L’oposició podria tenir-la però li falta la informació com a greix.

El regidor no adscrit Xavier Cortés (Units per Avançar) ha tirat de metàfora esportiva en el punt central del Ple extraordinari d’aquest dimarts i, tot i que ha generat cares d’estranyesa entre bona part dels seus companys de plenari, ha dibuixat una bona imatge de què ha passat a l’expropiació de diverses zones verdes a l’entorn de la Floresta i Valldoreix, un punt que va quedar sobre la taula al darrer Ple ordinari i que ha arribat sense alteracions però amb reunions pel mig a la penúltima sessió del mandat.

La modificació esdevé, a ulls de bona part de l’oposició, l’estratègia perquè l’Ajuntament no hagi de pagar prop de 15 milions d’euros per l’expropiació de les zones verdes. A canvi el govern proposa compensar el propietari d’aquests terrenys amb alguns avantatges, com ara fer que la Masia Rosàs –de la seva propietat– tingui ús hoteler, malgrat que ell ni ho ha proposat ni ho vol.

Què es fa amb la mesura, però? Guanyar temps. De no haver-se aprovat, els jutjats haurien obligat en breu l’expropiació econòmica i amb això s’hagués posat en risc la viabilitat del pressupost d’inversions municipal durant uns quants anys. Així s’explica que, tot i que amb el nas tapat, la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Dimitri Defranc hagin acabat votant a favor.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Puigdomènech, reivindica un nou temps de negociació, referint-se en realitat al termini d’exposició pública d’un mes que sempre segueix una aprovació inicial. Després d’haver-se reunit amb la propietat considera que és possible arribar a un acord que es podria introduir mitjançant al·legacions o, si suposa canvis més substancials, amb una nova proposta de modificació del Pla General Metropolità (PGM).

Però el govern no ha estat capaç d’arribar a l’acord durant el darrer any, quan estava vigent una suspensió de llicències que ja tenia la lògica de guanyar temps per a buscar un encaix que no espletés l’Ajuntament. Tampoc ho ha estat durant els anys previs ja que, com han recordat els regidors més veterans, aquest tema fa si més no uns set anys que està pul·lulant en el debat polític municipal.

Fortuny ha desoït la petició de deixar el punt sobre la taula malgrat no haver incorporat cap canvi en el contingut respecte al mes anterior i ha hagut d’escoltar com el regidor socialista, Pere Soler, li ha tirat en cara que ha donat a entendre que qui entén la situació ha de votar a favor i que qui vota en contra ho fa malament. Cap regidor de Ciutadans ha parlat però Álvaro Benejam, del PP, sí que ho ha fet per explicar el vot negatiu: “Ara hem de fer actes de fe a favor del govern? Crec que no!”

Els grups “favorables” –i encara li falten cometes a l’expressió– s’han hagut d’excusar amb la necessitat de tirar endavant la mesura com a mal menor. “Votem per responsabilitat però aquesta responsabilitat no s’ha compartit durant el procés de negociacions”, critica la regidora de la CUP-PC Núria Gibert. Ferran Villaseñor, d’ERC-MES, proposa estudiar permutes, el pagament per anualitats i altres mesures perquè considera que la modificació fa guanyar temps però no exemptarà l’Ajuntament d’haver d’expropiar. Roser Casamitjana, d’ICV-EUiA, dubta que en el període d’exposició pública doni temps a trobar cap solució si no s’ha aconseguit fins el moment.

Puigdomènech confia arribat a un acord que permeti una barreja entre el pagament i la compensació. Ara ja amb el greix de la informació, l’Ajuntament ha acordat pujar el Tourmalet. Hi ha dues opcions: fer cul i cames fins arribar al cim o treure el fetge per la boca, i amb ell uns quants milions d’euros que hipotecarien el proper govern i ves a saber si el següent.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article