Jaume Massanés: “Sant Cugat vol una altra manera de fer política que no és la nostra, per tant dissolem la UASC”

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge d'arxiu. Jaume Massanés a Ràdio Floresta. Foto: Jordi Pascual

Un Altre Sant Cugat (UASC) era un partit municipalista de Sant Cugat que les eleccions del 2011 va obtenir 597 vots amb només tres mesos de vida. Al 2015 després de molta feina de carrer i d’estar pròxims a moltes associacions de Sant Cugat el partit va obtenir menys vots, concretament 479. Després de molta feina feta i l’obtenció d’aquests resultats l’assemblea del partit va decidir dissoldre el partit. Parlem, en exclusiva, amb Jaume Massanés ex cap de llista de l’agrupació municipal ja dissolta perquè ens expliqui els motius d'aquesta decisió. 

-Quin dia vau dissoldre definitivament el partit?  

El 18 de juny vam convocar l’assemblea del partit i per unanimitat vam decidir que el partit havia arribat a la seva fi. Pocs dies després es va presentar la baixa al Ministeri de l’Interior i al registre de partits polítics. La UASC va deixar de ser partit polític.

-Quin és el motiu de la teva retirada de la primera línia política i de la dissolució de la UASC?

Jo porto molts anys a primera línia, i no només política, sinó també a nivell activista i veïnal he treballat molt. Crec per tant que després de tants anys pertoca retirar-se. És evident que aquest desgast va lligat amb els mals resultats obtinguts les passades eleccions municipals. Els que formàvem la UASC creiem que la població de Sant Cugat no ha valorat la nostra tasca del últims quatre anys i per tant ens retirem. Al llarg de més de 48 mesos hem estat fent propostes, fent seguiment de temes, tenint contactes permanents amb les associacions (les poques que queden) i contactant també amb els santcugatencs en general i tot i això han disminuït els vots. A més nosaltres som l’únic partit en tota la història de Sant Cugat que sense tenir una representació al ple va presentar 5 mocions que eren positives pel poble i tota aquesta feina no ha estat valorada.

-Què és el que ha pogut fallar?

És molt llarg. Jo diria que és un conjunt de temes, però creiem que no hem tingut la ressonància que ens mereixem als mitjans de comunicació i tampoc tenim una gran capacitat econòmica per fer front a la campanya electoral al mateix nivell que els altres partits. La gent no coneix la tasca dels partits petits i s’ha deixat influenciar molt per la política nacional, tant per la independència com per l’oposició contrària. Però es tracta de representar els barris i els carrers, això és el que s’ha de votar en unes eleccions municipals.

-Apuntaves que no heu rebut el reconeixement per part dels mitjans de comunicació. Creieu que es pot fer alguna cosa perquè associacions o partits petits tinguin ressò als mitjans?

En primer lloc el que han de fer els partits catalans d’una punyetera vegada, i perdona per l’expressió, és fer una llei electoral on els partits petits i els grans tinguin els mateixos drets. El que no pot ser és que Cugat Ràdio i la Televisió de Sant Cugat ens ignoressin en el debat electoral. Tot i això cal esmentar que el debat del TOT sí que hi vam assistir. Nosaltres, de la mateixa manera que els altres petits partits no interessem.   

-Aquest canvi en la llei electoral també vol dir llistes obertes?

Nosaltres, i ho hem dit de manera reiterada, som uns ferms defensor de les llistes electorals obertes amb candidats propers a la ciutadania i no imposats pels partits. Segurament els candidats imposats pels partits en els últims 4 anys no se’ls ha vist en cap associació ni en cap consell de barri. Un altre dels problemes que té la democràcia catalana i espanyola és que les promeses que es fan després no es fa un balanç per comprovar que s’han promès. Nosaltres cada any enviàvem un petit fulletó de tot el que havíem fet. Nosaltres hem explicat als ciutadans la feina més important que estàvem fent i això crec que ho haurien de fer tots els partits en un futur.

-Per tant, la feina feta i el vots obtinguts no han tingut l’efecte d’acció reacció que us esperàveu?

Exacte. Per tota la feina feta no entenem els resultats electorals i aquest és el motiu de la dissolució del partit. Tot i això, respectem en tot moment el mandat electoral, ara amb això queda clar que la gent de Sant Cugat vota en uns altres paràmetres que no tenen res a veure amb el municipal. Segurament els santcugatencs van votar en clau nacional o influenciats per campanyes electorals a les quals no podem fer front. Davant d’aquesta realitat tant tossuda, vam creure que el millor que podíem fer era dissoldre’ns i recuperar el temps que no hem pogut dedicar a totes les famílies i amics. No passa res, el món segueix girant.

-Entenc que acuseu de la dissolució del partit als mals resultats obtinguts però també a tots els santcugatencs amb dret a vot?

No, nosaltres no volem acusar a ningú. Hi ha un paràmetre molt clar. El 2011 vam treure gairebé 600 vots presentant-nos només tres mesos abans de les eleccions. Ara han passat quatre anys d’un treball intensiu, constant, molt fort i potent i malgrat tot això vam treure menys vots que les passades eleccions municipals. Això vol dir que la nostra forma de treballar de manera propera i molt similar a les llistes obertes no és el que la gent de Sant Cugat vol. Insisteixo, els santcugatencs han votat amb uns altres paràmetres que no són exclusivament els municipals. Estan en el seu dret, però nosaltres creiem que la manera de treballar dels partits elegits no és la més adequada per la ciutat. És així de fàcil: Sant Cugat vol una altra manera de fer política que no és la nostra.

-Us esperàveu uns resultats tant negatius, fins i tot pitjors que els del 2011?

No ens esperàvem aquesta falta de reconeixement. Crec que podríem haver trets més vots que les eleccions de fa quatre anys i fins i tot aspiràvem a entrar al ple amb un o dos regidors. El que no té cap lògica i el que no entenem és que hem tret menys vots ara que el 2011. Tot i no entendre-ho, ho respectem i creiem que hem cobert una etapa. Ens retirem i ens dissolem.

-Aconseguir representació al ple era l’objectiu fonamental?

Creiem que era l’única manera de tenir incidència a les decisions del poble per fer preguntes, presentar més mocions i poder obtenir informació. Sinó estem allà, i degut que ja hem fet molta feina i durant molts anys fora del ple, considerem que ha arribat el moment de retirar-nos. Sant Cugat té el que Sant Cugat ha votat, només faltaria.

-Creus que a partir d’ara Sant Cugat perd més que un partit polític?

No sóc jo qui ho ha de dir això. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article