Un Ple de promeses per agilitzar l’atorgament les llicències d’obra

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. No és casual que el retard en l’atorgament de les llicències d’obres hagi arribat al Ple de març. Amb una Plataforma d’Afectats per les Llicències d’Obra (PALLO) pressionant per evitar que es trigui entre 18 i 24 mesos –15, segons el govern– en aconseguir culminar el tràmit, el govern i l’oposició no es podien creuar de braços creuats.

El govern defensa que des del minut zero tenen en ment aquesta millora –així consta com una de les accions prevista al Pla d’Actuació Municipal 2020-23– però no ha estat fins la setmana passada que ha presentat aquest pla d’agilització que es comprometia en els seus eixos d’actuació per al mandat. El primer partit de l’oposició, Junts per Sant Cugat, conscient que un dels seus regidors, Joan Puigdomènech, encapçalava l’àrea d’Urbanisme durant el final del mandat passat, demana un pla de xoc, que no convenç el govern, que acaba optant per l’“herència rebuda”.

Mentrestant, els i les integrants de la PALLO es miraven el Ple telemàtic des de casa, esperant que més enllà de la discussió política hi hagués mesures concretes. Perquè és igual si el govern acabava tombant –com ha passat– la proposta de fer un pla de xoc mentre tingui un seguit de mesures que permetin agilitzar la tramitació i deixar el bloqueig al qual es veuen abocades moltes famílies i empreses promotores. Perquè la moció de Junts estava morta abans de començar ja que l’alcaldessa, Mireia Ingla, ja va dir en roda de premsa la setmana passada que no tenia sentit aquesta proposta quan el govern tot just presentava un pla estratègic, i per tant no només de xoc, per a l’àmbit.

El tripartit critica el govern anterior de “no haver fet res” –paraules literals de Francesc Duch, tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge–, allargant així un problema estructural que es basa, sobretot, en el personal. Munia Fernández-Jordán, regidora de Ciutadans, s’ha sumat a l’“i tu més” però amb clatellada inclosa al govern actual per no haver presentat cap pla al respecte fins a mitjans del mandat. Puigdomènech, que s’ha encarregat de defensar la moció, s’ha hagut de conformar amb el debat perquè la proposta no ha tirat endavant. Ara bé, ha pogut dir que no tenien gairebé informació del pla del govern i per això ha demanat més detalls.

Un pla (no de xoc)

El tripartit va presentar el seu pla en una roda de premsa celebrada el divendres passat. Sota el nom de Pla de Millora per reduir els terminis de les llicències urbanístiques, el tripartit proposa 12 accions de millora: un nou organigrama del servei, l’estabilització del personal, un programa temporal per reforçar el personal, fer una contractació d’urgència de dues persones per suplir les baixes, agilitzar la documentació prèvia, fer una guia de tràmits, simplificar la tramitació, afavorir el teletreball del departament, el nou gestor d’expedients (ja en marxa), fer un aplicatiu web per fer consultes prèvies, reforçar altres serveis i buscar col·laboracions amb altres entitats.

El més rellevant és l’increment del personal ja que, amb dues baixes, ara el servei només té quatre persones. L’objectiu és que, entre el cobriment de les baixes i de les tres places creades en el pressupost de l’any passat, al segon trimestre de l’any l’equip de llicències arribi a 12 persones. Amb aquest objectiu el govern va obrir una bossa d’arquitectes ja que, quan va començat el mandat, quatre dels nou llocs que hi havia eren temporals. Es preveu incrementar en 15 els arquitectes, tres dels quals seran exclusivament per a llicències.

“Aquest és el panorama que es va trobar el govern, sense cap proposta per revertir-ho tot i que es podien fer alguns canvis amb les eines existents”, va denunciar Ingla en la roda de premsa de la setmana passada, “hores d’ara no som capaços d’atendre les llicències dins d’uns terminis raonables i per això expressem les nostres disculpes a les persones afectades per aquest mal tràngol”. Durant els darrers tres anys, segons l’alcaldessa, s’han tramitat 5.500 sol·licituds, 550 de les quals segueixen pendents de resolució.

La PALLO, que va tenir coneixement del pla del govern la setmana passada, veu amb bons ulls la proposta ja que considera que són mesures necessàries. Per això la plataforma vetllarà perquè s’apliquin amb urgència. També demanen que es simplifiqui el planejament vigent als barris ja que en molts casos l’acumulació de modificacions urbanístiques dificulten la tramitació. Tot i que precisament al Ple de març en què s’ha debatut la moció de Junts sobre les llicències urbanístiques hi ha hagut l’aprovació d’un text refós d’una modificació que pretenia unificar i simplificar el plantejament de Can Traball, la PALLO tem que aquesta no és una prioritat del govern.

D’altra banda, la plataforma posa en dubte el darrer punt del pla presentat pel govern ja que es parla de buscar entitats col·laboradores però creu que el govern ja ha descartat la col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes. I és que al gener del 2019 es va aprovar definitivament una ordenança per a l’agilització dels tràmits urbanístics que preveia que el col·legi pogués emetre informes d’idoneïtat que es presentessin amb la tramitació de la llicència, facilitant la feina a l’Ajuntament però aquesta ordenança mai s’ha arribat a aplicar. “Aquesta proposta es troba en stand by perquè es treballa a nivell català, creiem que no era el moment idoni d’aplicar-la i, a més, no resoldria molta feina per la complexitat del planejament a Sant Cugat”, va argumentar Duch a la roda de premsa.

Instar administracions superiors per canviar el criteri sobre les parcel·les amb volumetria disconforme

El Ple de març també ha estat una oportunitat per a una altra plataforma, en aquest cas la del veïnat propietari de parcel·les amb elements fora d’ordenació que hores d’ara no poden rebre cap llicència d’obra per ampliació dels seus immobles tot i que l’ampliació sí tingui una volumetria que encaixi en l’ordenament vigent. La plataforma ha estat clau perquè tots els grups polítics, amb una proposta iniciada pel govern, s’hagin posat d’acord per intentar revertir la situació.

Ara bé, Duch defensa que no s’aplica aquesta interpretació per gust sinó per una sentència i que, per tant, cal demanar canvis més enllà de l’Ajuntament. Per això s’insta la Generalitat a canviar la normativa –i també la llei d’Urbanisme– per fer-ho possible. L’Ajuntament es carrega així de promeses sobre les llicències urbanístiques amb molta feina per davant i uns terminis i limitacions que preocupen molts propietaris i famílies que volen fer rehabilitacions o construir els seus habitatges.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article