Volta a la truita: l’estructura i el cost econòmic es giren contra el nou govern

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

* Rectificació: En la primera edició d'aquest article s'havien calculat malament algunes retribucions dels membres del govern amb dedicació parcial, que s'havien comptabilitzat com a exclusiva, fent que el cost global del govern fos més elevat. Hem rectificat les xifres equivocades a causa d'aquest error. En un Ple posterior es van canviar més retribucions.

CONTRACRÒNICA. Estructura gerencial, cost del govern... Com si d’un encanteri es tractés, el tripartit ha començat a governar i s’ha començat a trobar les mateixes crítiques que pocs mesos abans els tres partits etzibaven en contra del govern de PDECAT-Demòcrates. De forma ben àgil, l’exalcaldessa i cap de l’oposició Carmela Fortuny ha tirat d’hemeroteca per tal de desacreditar la nova estructura proposada per ERC-MES, PSC i CUP-PC. El mateix ha fet Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, fent gala del “cobrar si es treballaˮ per defensar les dietes com a forma de retribució.

El govern s’ha abaixat el salari respecte a l’anterior equip, començant per l’alcaldessa, que cobra 10.000 euros menys que l’anterior. Tots els regidors amb càrrecs al govern han vist rebaixada la seva retribució respecte al mandat passat i així ha estat anunciat a bombo i plateret. Però no tot són flors i violes. La suma de totes les retribucions (en brut) de l’anterior govern ascendeix a la gens menyspreable xifra de 504.932,51 euros anuals. L’actual govern, amb més representants, gastarà 586.731,19 euros (més les dietes d'un regidor de govern fins un topall màxim de 18.931,44 euros) de l’erari públic en les seves retribucions.

És obvi que això no agrada a l’oposició, que tira d’ironia: “Cristina Paraira feia la feina que ara fan tres personesˮ, ha etzibat Fortuny, erigint-se com la veu cantant de l’oposició “responsable i fiscalitzadoraˮ. Potser per això Junts per Sant Cugat ha acabat optant per una abstenció que tampoc ha servit per gaire cosa perquè la majoria absoluta tripartita no necessita de favors de l’oposició. Ciprian, sempre més directe, no ha donat opció a la penitència perquè el vot contrari del seu grup municipal estava clar des que ha començat a recriminar que el govern d’esquerres hagi optat per sis tinences d’alcaldia.

Pere Soler, que des de la seva nova i flamant tinença d’alcaldia d’Hisenda ha hagut de defensar l’aposta retributiva del govern, ha dit que cal tenir en compte que a l’oposició són menys representants i, per tant, l’augment de cost del govern està compensat per un estalvi a l’oposició. Però es miri com es miri, i malgrat que Soler hagi intentat matisar les crítiques de Ciprian, el conjunt de polítics cobrarà en aquest mandat prop de 4.000 euros a l'any més que el mandat passat.

L’oposició manté els topalls salarials del mandat anterior de tal manera que el conjunt de regidors cobrarà com a màxim 253.840,90 euros a l’any –Paraira s’ha acollit a una dedicació exclusiva de 35.000 euros, Fortuny i Ciprian cobraran 24.228,97 euros com a portaveus i els restants 18.931,44 euros com a màxim–. El mandat anterior el conjunt de l’oposició (amb tres representant més que ara) gastava 350.975,88 euros en salaris. Tots aquests números estan calculats sobre el decret de retribucions ja aprovat i el document que recull el règim retributiu del mandat anterior a data de desembre del 2018.

Però no tot és això. Ha arribat el moment de designar els càrrecs de confiança i personal eventual. El govern ha optat per accedir a vuit d’aquests càrrecs –encara pendents de saber qui ocupa la plaça d’assessors de presidència i de cohesió territorial–: el geògraf Víctor Puntas com a cap de gabinet, l’educadora social i exportaveu d’ERC a Rubí Arés Tubau com a cap de secretaria, la periodista de Cugat Mèdia Sílvia González com a cap de premsa i comunicació, l’exregidor de PSC i ERC-MES i exgerent a diversos ajuntaments Ferran Villaseñor com a coordinador general, l’experiodista de Cugat.cat i responsable de comunicació d’ERC Mikel Vilalta com a adjunt al cap de gabinet i el llicenciat en ciències ambientals Jordi Colomer com a assessor en bon govern i transparència.

Novament el govern fa bandera d’una rebaixa del salari del personal eventual sense aconseguir acontentar l’oposició, especialment a Junts per Sant Cugat, que alhora que critica l’estructura del govern lamenta que el seu grup municipal només pugui tenir un assessor, el mateix nombre que Ciutadans tot i tenir sis representants més. Si en diverses de les intervencions Fortuny ha acusat el tripartit de contradiccions i incoherències, aquesta petició de més assessors ha estat aprofitada per Soler per tornar-li el toc d’atenció.

I, de sobte, després d’una constitució plenària surrealista i moguda pel debat nacional, el Ple ha tornat a parlar de política municipal. Ni Junts ni Ciutadans pensen deixar-ne passar cap a un govern que tot just comença a caminar amb un repte enorme d’entesa entre els partits. Tant és així que un cop acabat el Ple la CUP-PC ha celebrat l’aprovació dels punts però ha anunciat que els seus tres regidors destinaran part del sou a causes socials ja que consideren que “els salaris són superiors al que la CUP considera òptim i el que sempre hem reclamatˮ. De moment no han tingut ni els 100 dies de glòria abans de rebre crítiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article