Concursos de cuina de la televisió

Sobta veure com, de la feina de cuinar, se'n fa un xou, un "reality show" o un concurs per veure qui cuina millor. Els que traginem habitualment a la cuina sabem algunes coses sobre l'art de fer el menjar.

Primer, que no sempre et surt el menjar que vols. És una destresa que, quan no surt el que esperaves, n'aprens més que quan et llueixes amb un bon plat. Segon, que no tots els comensals tenen el mateix gust. Per tant, les valoracions que se'n fan són sempre subjectives. I tercer, que quan estàs davant els fogons, necessites una concentració per a controlar quantitats i temps de cocció. Concentració que no aconsegueixes si tens algú que està fiscalitzant tot el procés. No tinc gaire costum de seguir aquests concursos. Si de cas "hi caus" en algun d'aquests per casualitat i de seguida veus quin peu calcen.

Una altra cosa és, quan un cuiner a través de la pantalla t'ensenya a fer un plat. Com que són programes gravats, veus el cuiner o cuinera amb la tranquil·litat que, si se'ls trenca un ou o se'ls crema el fregit, tallen el tros de cinta i no passa res.

Menció especial em mereix "Joc de cartes" a TV3. No el considero un concurs culinari. O no sols és això. És, principalment, un programa on es retrata el caràcter i la psicologia dels participants. Les seves valoracions referents al lloc, decoració, estris de cuina, presentació i plats preparats van en funció de l'estat anímic en què es troben. Si a un d'ells anteriorment li han fet alguna crítica, les seves paraules estaran impregnades del regust del seu estat emocional. Sobretot, al final, quan encaren les valoracions.

El que ja trobo fora de lloc són els concursos de cuina amb nens. Em fa recordar els programes amb nens "prodigi". Què hi ha al darrere de tot això? Quin sacrifici ha comportat per als menuts? I és que, als grans ens agrada veure aquells nens que fan de persones grans. No, no ens enganyem; els nens han de fer de nens. Estan en el seu dret. I els grans hauríem de fer de persones adultes.

Rafa Usero, actor i mestre jubilat

Notícies relacionades