El plaer de la lectura

Aquests dies de confinament són apropiats per a agafar un llibre i submergir-se en la seva història o la temàtica que ens plantegi. Deixar per una estona les imatges d'una pantalla i fer treballar un xic més el nostre intel·lecte. Perquè la lletra impresa predisposa el cervell a ser més crítics, a estar més actius mentalment. No t'ho donen tot tan mastegat. 

Quan jo era adolescent, l'oferta de llibres era molt pobre, sobretot la franja juvenil. Dels típics contes clàssics de tota la vida, havies de passar als temes per adults. Entremig, poca cosa: les típiques “Vidas de santos” (tot en castellà, això sí), les aventures de Jules Verne, molt interessants, però massa carregoses i poca cosa més. Ara no és així. S'escriu més del que som capaços de llegir. 

En els meus anys de mestre, m'esforçava perquè els meus alumnes trobessin aquest plaer. Vaig tenir un bon aliat en la col·lecció dels Grumets de la Galera. Aquells inoblidables “El zoo d'en Pitus”, “Rovelló”, “En Roc drapaire” i tant d'altres que van fer vibrar els meus alumnes. A hores d'ara, pares i mares de família de quaranta i més anys, encara em recorden, quan ens trobem, aquelles estones de lectura col·lectiva. Més recentment va haver un altre esclat lector: les aventures de Harry Potter, de la britànica J. K. Rowling. Els meus alumnes llegien veritables “totxos” per iniciativa pròpia. 

En les entrevistes amb els pares, els insistia: quan uns progenitors, farts del xivarri dels menuts, els castiguen a estar asseguts llegint, estan fent un mal servei a la lectura. Ans al contrari, si llegeixen els seus llibres i els comenten amb ells, els engresquen a ficar-se en la gran aventura del llegir. I és que, els nens i les nenes, han de veure que els seus pares també llegeixen. 

Malgrat tot, reconec que cada cop resulta més complicat iniciar algú a descobrir el meravellós món de la paraula escrita. La proliferació de la imatge que ens envaeix és cada cop més seductora. No em fa vergonya reconèixer que, de gran, m'he fet un fart de llegir llibres infantils. A hores d'ara, ja jubilat i lluny de la docència, m'entusiasmen els llibres juvenils.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades