El Valle de los Caídos

Una proposició no de llei del Congrés espanyol el maig del 2017 per a treure les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos va ser aprovada per majoria.

El PP sempre s'hi ha negat a fer-ho i ara, amb el govern dels socialistes, sembla que tornen a remoure l'afer.

Voleu dir, però, que només cal treure les restes del dictador? Mai devia haver-se enterrat aquí un personatge amb tants “enterrados” de víctimes de judicis sumaríssims i arbitraris i tortures salvatges a la seva esquena i la seva consciència.

Voleu dir que això netejarà la imatge d'un lloc on cada 20 de novembre nostàlgics franquistes, falangistes i feixistes de nou encuny fan la seva trobada per a refermar la seva idiosincràsia gens pacífica? Un lloc plagat de símbols feixistes on en la seva construcció van ser emprats presoners polítics republicans?

Els van fer reballar amb la promesa de rebaixar la pena. En molts casos, no va ser així; van morir allà mateix a causa de les dures condicions de treball i la manca de seguretat.

Havien estat contractats per la constructora Banús amb un esplèndid sou de 50 cèntims de pesseta per dia treballat. José i Juan Banús van fer molts diners durant el franquisme. També van construir l'any 1970 Puerto Banús a Marbella, un complex turístic per a rics.

Malgrat que aquesta vall en la serra de Guadarrama conserva una abadia benedictina i una basílica excavada en la roca –suposo que per presoners republicans a pic i pala– és un lloc icona del totalitarisme.

M'ho explicava el meu sogre, comunista aragonès, quatre anys a les presons de Franco per lluitar per la república, una nit que sopàvem sols, sota la claror de la lluna en el desert dels Monegros. Va ser l'única ocasió en què em va parlar de la guerra. “No pienso poner los pies nunca más en aquel Valle”, em deia amb els ulls perduts mirant no sé on.

Insisteixo. Voleu dir que traient les restes del dictador netejaran la imatge i el record d'aquella lúgubre vall?

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades