La pujada de l'electricitat

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Segons el govern espanyol el nou sistema de consum de l'electricitat no és el culpable de la seva apujada.

Aquest nou sistema estableix hores “vall” amb preus més barats i hores “punta”, amb tarifes més elevades. El problema que genera aquesta “genial” pensada (em pregunto qui deu ser el “geni), és que, les hores “vall”, són precisament el temps que la gent descansa.

Doncs bé, segons el govern abans esmentat, el veritable responsable de la seva pujada és l'impost dels drets d'emissions de CO2, malgrat que representin una petita part del rebut.

Entre uns impostos i altres, estem pagant el 57% del rebut. Només el 23% de la factura, correspon a l'electricitat que consumim.

Segons l'associació d'usuaris Facua, el preu s'ha disparat aquest juny un 46,5% amb relació al juny de l'any passat.

Una altra possibilitat per al consumidor és contractar una tarifa plana. Això vol dir que pagaries cada mes el mateix preu. Gens aconsellable, perquè el preu acostuma a ser notablement superior a la tarifa regulada.

Tot plegat, aquest nou sistema de preu segons l'hora em sembla una maniobra de distracció, una cortina de fum al més pur estil neoliberal.

A darrera hora, quan ha vist el terrabastall que ha ocasionat entre els consumidors i la reacció en els mitjans, el Govern de l'Estat ha abaixat l'IVA del 21% al 10% només fins a finals d'any. Està per veure de quina manera es plasmarà la rebaixa en el cost real.

Em recorda una mica com quan vas al supermercat i compres una ampolla o paquet d'un producte -generalment de neteja- on, amb lletres ben visibles, et diuen que un 10% d'aquest producte és gratis. Si pares atenció veuràs que, el que sol passar, és que aquell 10% ja te l'han cobrat en el 90% restant.

És el comerç i la seva praxi. L'electricitat també és un comerç. Malgrat que hauria de ser un producte de primera necessitat. I el Govern de l'Estat té molt a veure amb aquests preus.

El que més indigna és veure que molts polítics, quan deixen el càrrec acaben a qualsevol Consell d'Administració d'una gran companyia. Com les elèctriques. Les famoses portes giratòries. En aquest sentit, m'assabento que la defensora del poble de la Unió Europea, Emily O'Reilly ha obert una investigació pel fitxatge, per part d'Iberdrola, d'Emma Navarro, que va ser vicepresidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI). La defensora del poble europeu vol saber si hi ha conflicte d'interessos. Pot ser que Iberdrola hagués rebut anteriorment préstecs del BEI. Tot plegat m'ensuma a socarrim.

 

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi