Publicitat

Margalida Borràs

El passat 17 de maig es complia 30 anys des que l'OMS va retirar l'homosexualitat de la classificació de malalties mentals. Cada any per aquestes dates se n'han fet actes commemoratius. Aquest any, a causa de la pandèmia han estat alterats. Rodrigo Araneda, vicepresident social del Consell Municipal LGTBI, ha fet la lectura d'un breu comunicat a la Rambla de Barcelona on ha exigit a les administracions una implicació més activa davant els atacs d'odi contra el col·lectiu.

Fa dos dies -el 28- es complia 560 anys de l'ajusticiament per la seva identitat de gènere de la Margalida Borràs. Representa el primer cas documentat  que tenim per aquesta causa.

Va ser a la ciutat de València, tot i que ella havia nascut a Mallorca. Era un home que se sentia dona i com a tal es vestia. Freqüentava les festes en les cases riques d'aquella València que en 1460 era la més poblada de la península.

En aquell temps es perseguia més la sodomia, bé sigui entre homes o en parella mixta. Era, segons l'Església un “acte nefand”. No era el cas de la Margalida, però va ser penjada en càstig per la seva “gosadia”.

S'ignora si va ser turmentada o no. Sabem, això sí, que va ser humiliada públicament. Segons els escrits de  Melcior Miralles, capellà del rei Alfons el Magnànim, “la van ajusticiar vestida amb camisa d'home i ben curta sense panyos -roba interior- perquè tothom pogués veure ben clarament que la seva constitució física era la d'un home”.

D'això ja fa molt de temps I, com diuen els cantants del Grup de Folk, “els temps encara estan canviant”. Però sembla que no prou a jutjar pels atacs que sovint es fan a parelles d'homosexuals.

Aquells energúmens disfressats de puritans de fa 560 anys tenen avui dia els seus neòfits que ataquen en grup -no són gaire valents- a parelles que es fan un petó o una moixaina al carrer.

Notícies relacionades