Norman Bethune

Aquest metge canadenc, membre del Partit Comunista del seu país, abans de ser metge va fer de mestre voluntari en el Frontier College, en llunyans campaments fusters i miners al nord de la província, ensenyant a treballadors immigrants a llegir i escriure en anglès. En 1914, en esclatar la Primera Guerra Mundial, va fer de portalliteres. Va ser ferit i ingressà en un hospital al Regne Unit.

En 1916 acaba la carrera de medicina a Toronto. Durant la Gran Depressió va ser a Montreal, va socórrer els més desfavorits, tot donant-los servei gratuïtament. Va ser un dels primers defensors de la medecina socialitzada en el Grup de Montreal per a la protecció de la salut.

Va venir a Madrid el desembre de 1936, encapçalant la Unitat Mèdica del Canadà, mentre la capital de l'estat era bombardejada per avions alemanys, que ajudaven les tropes de Franco en el seu cop d'estat. Es va incorporar al Batalló Mackenzie-Papineau, integrat per comunistes i esquerrans canadencs.

La Junta de Defensa del govern de la República li cedeix un pis força gran al número 36 del carrer Príncipe de Vergara, on instal·la, amb l'ajut de donacions del govern canadenc i d'altra gent altruista, un laboratori i, en una de les habitacions, una gran nevera on guarda ampolles de sang dels donants madrilenys. Que són molts els que s'hi presten a donar-la. Eren els temps del NO PASARÁN, que va aguantar vora de tres anys.

En aquell temps només es coneixien les transfusions de sang de cos a cos. De tal manera que el doctor Bethune va instaurar la conservació de flascons de sang per a transfusions posteriors.

El 23 de desembre de 1936, carreguen les motxilles i marxen a l'Hospital de Sangre de la Casa de Campo. Aquell dia en salven la vida de 12 ferits. Després van ser milers.

Més tard, el febrer de 1937, les tropes franquistes ajudades pels feixistes alemanys i italians i dirigides per Queipo de Llano, envaeixen Málaga. Els habitants, espaordits, fugen cap a Almeria i són massacrats en la mateixa carretera. Era la famosa "espantá".

Allà va el doctor Betune a socórrer els milers de ferits al costat dels seus ajudants Hazen Sise i Thomas Worsley.

Més tard, després d'aquells tres dies d'horrors, va escriure el relat "El crimen de la carretera Málaga-Almería", on deia "Lo que quiero contaros es lo que yo mismo vi en esta marcha forzada, la más grande, la más horrible evacuación de una ciudad que hayan visto nuestros tiempos".

Després d'això, sobta sentir la senyora Díaz Ayuso quan diu "Comunismo o libertad". De quin comunisme em parla? On són els comunistes? A quina llibertat es refereix? La seva llibertat o la dels altres? Penso que hi ha polítics que ignoren la història. O l'amaguen. I els seus votants, també la ignoren, o no la saben. O no volen saber-la.

Notícies relacionades