Re Wine

El 2015 neix el projecte Re Wine, encaminat a reutilitzar les ampolles de vi usades. Això significaria una reducció del 28% de diòxid de carboni en el medi ambient. Fins llavors no s'havia reutilitzat cap. Ja n'hi ha implicats 7 cellers catalans, 54 restaurants, 32 botigues o supermercats (entre ells, Ametller Origen i Caprabo), 3 deixalleries, 2 plantes de rentatge, entitats mediambientals i la Generalitat.

La reutilització és només uns cèntims més cara que comprar una ampolla nova. Però, segons assenyala Marta Beltran, de l'entitat ambiental Re Zero, si es construïssin plantes de rentatge a Catalunya, s'estalviaria el transport (amb la consegüent reducció de CO2) i reduiria el cost per ampolla, fins i tot resultaria més barata que una de nova.

Un envàs de vidre pot ser rentat i reutilitzat fins a set vegades sense que afecti la qualitat de l'ampolla ni el seu contingut. Es parla de la creació d'una ampolla de disseny estàndard que serveixi per a tots els cellers. Fins i tot, la Família Torres (una dels implicades) planteja un model comú a tota Europa, car s'exporta fora de Catalunya. També es parla de la creació d'una etiqueta hidrosoluble que faciliti el rentat.

Un projecte força interessant que caldria fer extensiu a altres productes de begudes que són al mercat, com gasoses, llet, aigües minerals, sifons, coles, sucs, etc. Segons el cap de l'àrea de projectes d'innovació del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Joan Fran Sangüesa,  només el 19% dels envasos de begudes són retornables.

Fa un temps la Generalitat va endegar una campanya per fer possible que aquests tipus de begudes s'oferissin en envasos retornables. El projecte va quedar mig oblidat. Costa entendre que l'Administració no tingués prou força per a fer que les empreses l'acomplissin. De moment està en procés d'elaboració la nova llei de residus de Catalunya. Segons el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, es vol donar més prioritat a la reutilització que no pas al reciclatge.

Un altre problema molt més angoixant és l'ús del plàstic. Segons unes investigacions recents, no sols no s'està reciclant tot, sinó que tampoc es recicla la quantitat que es declara. D'aquest tema n'hauríem de parlar més endavant.

Rafa Usero,
actor i mestre jubilat

Notícies relacionades